CARINA MUŢ & DARIANA MUŢ: Învățământul irlandez

Vanessa Mut, o irlandeză de 15 ani, care locuiește cu părinții ei români și cele două surori ale ei în Dublin, Irlanda, a fost de acord să ne dea câteva detalii despre sistemul de învățământ irlandez.

image001

Vanessa (dreapta), împreună cu prietena ei (arhiva personală Vanessa Mut)

Cursurile încep de la ora 8:45 , iar elevii au nouă ore pe zi  – primele trei ore, urmate de o pauză de la 15 minute, încă trei ore și o pauză de 50 de minute , iar mai apoi ultimele trei ore. În total, au 14 materii.

După fiecare oră, elevii merg în altă clasă , nu există o clasă în care stau la toate orele. În pauză merg la cantina școlii și chiar au voie să meargă  acasă, dar majoritatea elevilor merg la magazinele din apropiere.

Li se predă în limba engleză, dar învață și irlandeză, pentru a le fi mai ușor la examene.

Relația dintre elevi și profesori nu este una obișnuită; „profesorul este profesor, nu ești prieten cu el”, ne spune Vanessa.

Mulți elevi duc o viață plină de mișcare. Practică sporturi precum baschet, volei , fotbal irlandez sau înot . Vanessa practică diving , volei, baschet și atletism.

Nu există profile anume: sunt şase ani de Primary School, apoi trei ani de Secondary School și se dă un examen important, numit Junior Certificate. După ce a intrat la Secondary School, Vanessa se va pregăti trei ani pentru acest examen. Acum este în anul patru de pregătire, dar acest an este unul de „relaxare” în care își descoperă pasiunile.

Are două clase, una în care sunt 18 elevi și una de 28 de elevi, neavând diriginte, ci doar un director care este peste toți profesorii.

Materiile importante pentru examenul CSPE (Civic Social Political Education), sinonim cu Bac-ul, sunt engleza, matematica, irlandeza și încă șase materii la alegere.

Uniforma școlară clasică este alcătuită din fustă sau pantalon de culoare albastră , dar în primii trei ani bluza este gri și în ultimii ani neagră. Pe sub acea bluză ei își iau un tricou albastru deschis și în picioare poartă adidași negri.

Deși nu a experimentat învățământul român, Vanessa ne-a declarat că cel irlandez îți pune mult mai mult în practică abilitățile tale pentru viitor.

CARINA MUŢ, DARIANA MUŢ

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: