ANDREEA FILIMON: Confesiunile unei jucătoare de baschet

Maria Vereş, elevă la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Oradea, este o jucătoare de baschet cu o experienţă de mulţi ani în spate. 

image001

Maria Vereş

La întrebarea  care este motivul care a determinat-o să joace baschet şi dacă a mai jucat un membru din familia ei în trecut, aceasta a răspuns:„Nu am avut un motiv anume, era în perioada în care încercam tot felul de lucruri noi. Niciun membru nu a mai încercat aşa ceva până la mine, sunt singura sportivă din familie.”

Maria practică baschetul de opt ani si joacă la echipa BC Rookies din ianuarie; înainte a jucat la CSU Crişul Oradea.

Aceasta a spus că, deşi la început baschetul era doar un hobby, acum e hotărată să facă o carieră din acest sport.

Am întrebat-o pe Maria de beneficiile pe care le are din faptul că joacă baschet şi de ce i-ar îndemna pe ceilalţi să înceapa să practice acest sport: „Baschetul îmi oferă un stil de viaţă sănătos, îmi ocupă timpul liber, deci presupun ca acesta este beneficiul meu. Îi îndemn pe toţi să se apuce de acest sport, fără frica de a transpira si de a cădea şi a se lovi – acesta e sportul, iar toate aceste lucruri te împing mai sus, pentru a deveni unul din renumiţii jucători ai Romaniei; de ce nu, chiar ai lumii.”

Antrenorul său este Veres Attila.

„Momentan nu am caştigat niciun premiu, deoarece actualul nostru antrenor s-a întors de un an în România, an în care a preluat echipa şi a trebuit o perioadă de acomodare, deci nu am luptat atat de tare pentru premiu, ci pentru câştigarea încrederii antrenorului. Anul acesta suntem în lupta pentru primul loc”, ne-a declarat Maria.

Am rugat-o pe Maria să îmi spună cateva din secretele pentru a deveni unul dintre cei mai buni sportive, iar aceasta a răspuns: „Pentru a deveni unul din cei mai buni în acest sport, ai nevoie de 20% talent, 30% transpiraţie si 50% ambiţie. Fără ambiţie, toţi jucătorii de baschet ar ajunge să se lase de acest sport, pentru că, până la urmă, ambiţia e tot ce contează în acest sport.”

Un alt secret al jucătorilor de baschet – a declarat ea – ţine de faptul că „baza noastră e în genunchi. Poate că mergi in atac si greşeşti si antrenorul se enervează, dar cu o apărare bună poţi caştiga un meci, iar pentru asta e nevoie de o poziţie corespunzătoare pentru a pune adversarul in dificultate. Chiar dacă la început doare să ţii mereu genunchii îndoiţi, asta e «meseria» noastră şi ne supunem ei.”

La sfarşitul interviului, Maria ne-a spus motto-ul ei: „În acest sport, să cazi nu înseamnă întotdeauna să pierzi.”

ANDREEA FILIMON

Filimon Andreea

ANDREEA FILIMON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: