MELISA HOVANEŢ: Cum funcţionează învăţământul în Coreea de Sud

Coreenii acordă o mare atenţie educaţiei generaţiilor viitoare, iar şcoala este foarte importantă în viaţa unui elev. Dar nu numai părinţii cred că educaţia este baza personalităţii viitorului profesionist, ci şi elevii, care îşi doresc performanţe cât mai multe, iar competiţia este foarte acerbă.
Pentru a avea performanţe cât mai ridicate, elevii îşi petrec majoritatea timpului învăţând şi îmbunătăţindu-şi abilităţile. Cu toate că efectele negative ale acestui stil de viaţă sunt tot mai pregnante (lipsa de somn, teama de examene, oboseala, stresul care duc şi la comportamente nedorite, cum este suicidul), Coreea este o ţară cu rata analfabetismului aproape de zero şi cu un grad de dezvoltare foarte ridicat. Mai jos aveţi câteva informaţii privitoare la şcolile din Coreea.

Şcoala durează chiar şi 16 ore pe zi

Orele încep de la 8 AM şi se încheie la 10 PM, uneori până la 12 AM. După primele patru lecţii, elevii iau o pauză de prânz, apoi mai merg la încă trei ore. Când orele se termină, elevii iau cina, după care merg la clasele de studiu individual, uneori chiar şi până la ora 12 AM. La multe şcoli, studiul individual este obligatoriu şi de cele mai multe ori şcoala decide ce anume studiază elevul.

Fiecare şcoală dedică o zi pe an sportului

Elevii (din primară, generală, liceu) sunt selectaţi pentru a juca diferite jocuri şi reprezenta diferite sporturi. Elevii se antrenează intens câteva zile înainte, ba chiar strâng voluntar bani pentru echipamentul întregii clase. La aceste competiţii participă şi profesorii, uneori chiar şi părinţii elevilor. Majoritatea sporturilor sunt jocuri tradiţionale coreene şi trasul sforii, dodgeball (aruncatul cu mingea în adversari), săritul corzii etc.

 

Elevii trebuie să vină cu o oră mai devreme

Asta se întâmpla până nu cu mult timp în urmă, Acest interval de timp se numea ora 0, în care elevii se pregăteau pentru orele propriu-zise. Dacă orele începeau la 9 AM, atunci elevul trebuia să ajungă la ora 8 AM. Din cauza competiţiei dintre licee, erau şcoli care adoptaseră şi ora -1 (adică trebuia să vii cu 2 ore mai devreme la şcoală înainte de începerea cursurilor). Aceste ore au fost interzise prin lege, iar elevii pot ajunge la 8:30 la şcoală. Cu toate acestea, şcolile private încă au ora 0 în program.


Majoritatea liceenilor îşi petrec întreaga zi la liceu

Printre elevii de liceu coreeni circulă o zicală „Numărul patru te duce către reuşită, numărul cinci te pică”, ceea ce înseamă că dacă dormi 4 ore pe noapte vei reuşi să intri la universitate, dacă dormi 5 vei pica. De aceea elevii petrec foarte mult timp la şcoală şi dorm foarte puţin. Dimineaţa unui elev începe prin a îmbrăca uniforma şi a-şi pregăti ghiozdanul pentru şcoală. Cu toate că îşi poate lăsa cărţile în dulapul şcolii, ghiozdanul elevului este destul de greu. Poartă în el tot felul de lucruri care să-i ajute la învăţat. Elevii servesc prânzul şi cina la şcoală, deci nu este nevoie să îşi ia mâncare de acasă.

 

Încă se mai aplică pedepse corporale

În şcolile din Coreea încă se aplică vechiul proverb „Bătaia este ruptă din rai”, iar unii profesori (de obicei bărbaţi)  mai „altoiesc” din când în când cu un băţ din bambus elevii care au intarziat sau au facut vreo  boacana.Aceştia lovesc de obicei posterioarele, faţa sau spatele coapselor, tălpile sau gambele. În marea majoritate a şcolilor pedeapsa prin lovire a fost interzisă, dar mai există şcoli care încă o practică.

 

Vacanţele mult mai scurte decât în alte ţări

Anul şcolar în Coreea începe în luna martie şi se termină în februarie. După un semestru obositor, vine vacanţa de vară, care durează o lună şi jumătate (de la mijlocul lui iulie până la sfârşitul lui august). Vacanţa de iarnă este de o lună (de la sfârşitul lui decembrie până la începutul lui februarie), după care urmează o săptămână pentru examene, apoi o altă vacanţă de două săptămâni. Cei mai mulţi elevi îşi petrec vacanţele studiind, fac voluntariat şi participă la internshipuri (stagii neplătite de pregătire în cadrul unei firme).


Examenul final de liceu durează 9 ore

Acest examen este unul dintre cele mai grele teste standardizate din lume. Unii părinţi îşi pregătesc copiii pentru acest examen încă din şcoala generală. Examenul este susţinut în aceeaşi zi de către toţi liceenii (de obicei în joia celei de-a doua săptămâni a lunii noembrie). În această zi, toată societatea coreeană îşi centrează atenţia pe acest examen. Elevii sunt trataţi cu mult respect, taxiurile le oferă curse gratuite până la şcoală, mijloacele de transport sunt suplimentate pentru a face faţă numărului de elevi care trebuie să ajungă în acelaşi timp la şcoală, iar restul populaţiei poate ajunge cu o oră mai târziu la muncă pentru a nu încurca circulaţia.

 

Profesorii schimbă scolile o dată la cinci ani

După fiecare cinci ani, profesorii, directorul şi directorul adjunct vor trebui să schimbe şcolile. Acest sistem a fost adoptat pentru ca fiecare profesor să aibă şansa să predea la şcoli bune.  Astfel, în fiecare an, o şcoală poate avea chiar şi un complet nou set de profesori.

 

Înainte de ore elevii fac curat

Aceştia adună gunoiul din curtea şcolii, şterg praful, spală podele şi curăţă clasa în care învaţă.

 

Elevii şi profesorii îşi scot pantofii

Ştiţi cu toţii obiceiul coreean de a lepăda pantofii înainte de a intra într-o casă. Acelaşi obicei trebuie aplicat şi la intrarea în şcoală, unde aceştia îşi schimbă pantofii.

 

Sălile de clase sunt foarte aglomerate

Fiecare clasă are aproximativ 40 de elevi.

MELISA HOVANEŢ

MELISA HOVANEŢ

MELISA HOVANEŢ

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: