NICOLAE MUSCĂ: Retrospectivă Științescu – Peța în eprubetă

După cum bine știți, în data de 28 septembrie a avut loc gala proiectului Științescu, un proiect ce încearcă să trezească interesul tinerilor pentru știință.

1

Din cele 13  proiecte finanțate, liceul nostru a reușit să obțină două finanțări, respectiv cu două proiecte: „Peța în eprubetă” și „Știința ad-hoc”.

„Peța în eprubetă” a atras peste 137 de elevi de gimnaziu din liceul nostru, dar și din Școala Gimnazială Floare de Lotus Sânmartin. Scopul proiectului a fost cel de a diagnostica ecosistemul pârâului Peța și de a apropia elevii de chimia aplicată.

Andrei Oros, elev al liceului nostru și membru al proiectului, a susținut un discurs în cadrul evenimentului, în care, onorat, a mulțumit întregii echipe, dar și Fondului Științescu pentru posibilitatea realizării unui astfel de proiect cu o importanță majoră pentru unicul ecosistem bihorean și național.

Exif_JPEG_420

ANDREI OROS în ministudioul LOGO PAPER

Iată integral discursul susţinut de Andrei:

Bună seara tuturor, eu sunt Andrei Oros, elev în clasa a unsprezecea la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Oradea, specializarea științe ale naturii. Sunt un membru al echipei de proiect Peța În Eprubetă, și mentor pentru colegii mei, mari și mici.

În cinstea patronului spiritual al școlii noastre, vreau să spun din că „onisifor” înseamnă „purtător de folos”, iar în spiritul acestui crez, suntem idealiști care vrem să ne valorizăm credința prin fapte, prin a fi de folos colegilor și comunității din care facem parte.

Sunt emoționat, dar și măgulit, să fiu în fața voastră, la finalul primei ediții a Programului Fondul Științescu. E o onoare să vorbesc în numele colegilor mei de proiect și să-mi reprezint școala. Mă simt ca un părinte, mândru de realizările copiilor lui, pentru că am fost martor al închegării ființei a acestui proiect, că am fost protagoniștii unui început, că am ajuns aici cu bine.

Pentru noi, mentorii din echipa de proiect, fiind elevi ce studiază Științe ale Naturii, proiectul Științescu s-a potrivit ca o mânușă, preocupările noastre fiind legate de dragostea pentru natură, grija pentru Pârâul Peța în mod special, îngemănată cu deschiderea pentru știință. Dotările primite prin Fondul Științescu au venit când aveam nevoie de ele, dorințe împlinite, când voiam să trecem de la etapa sensibilizării sociale legate de starea habitatului Rezervației Naturale Pârâul Peța, la cea de „diagnoză”, cu ajutorul chimiei. Toate s-au generat într-o manieră interdisciplinară, căci ecosistemul unei ape este unul complex, și nu putem alege părticele din Univers.

Rezultatele obținute prin investigare științifică, cu ajutorul echipamentelor adecvate, ne-ar fi permis să strigăm de la amvonul credibil al științei, că rezervația nu se simte bine, să atragem mai convingător atenția asupra consecințelor nefaste pentru rezervație, a exploatării iraționale a zăcământului geotermal și a poluării, astfel încât factorii de decizie să nu se uite la Peța, „inima caldă a orașului nostru”, cum o numea duios cineva, ca la o „Apă a Sâmbetei”…și în loc să ajute la resuscitarea rezervației, să proiecteze și linii de tramvai de-a lungul acestui pârâu – parte a unei rezervații unice în Europa.

Știința are, în pofida politicii, soluții pentru salvarea naturii, măcar prin diagnosticarea vulnerabilității acesteia.

Apoi, Științescu ne-a facilitat învățarea inedită a unor lecții de chimie – ecologie în aer liber, prin care cu toții am învățat să lucrăm în echipă!

Noi, mentorii, ne-am îmbunătățit cunoștințele și arta comunicării, căci învățând pe alții, te înveți pe tine; colegii noștri învățăcei au învățat să măsoare pH-ul și conductivitatea apei, concentrațiile unor ioni, înțelegând substratul chimic al vieții și consecințele poluării asupra habitatelor naturale. Apoi, ca un lanț firesc, ei au învățat pe alții la rândul lor!

Am învățat și ne-am bucurat împreună de lecții în aer liber. Cum spunea profesoara noastră de chimie, anionii și cationii nu sunt noțiuni abstracte din tabelul cu formule de radicali chimici din clasa a VII-a, ci există acolo, în apă, printre rațe și peștișori și au corespondent în starea de sănătate a unui ecosistem. Am verificat apoi, în cadrul clubului de chimie experimentală a liceului nostru, LOGO Chem, în stil clasic, rezultatele de pe teren.

Și nu în ultimul rând, Științescu i-a catalizat ascensiunea colegul meu, Raul, pe soclul binemeritat de chimist al școlii, el fiind maestrul nostru în chimia experimentală. Pentru el, Științescu a însemnat o validare a talentului și muncii lui în domeniul chimiei.

Iar pentru mine, Științescu a fost un popas de-a lungul unui drum vast, unde am descoperit că dacă ai un suflet curat și intenții pure, și esti gata să împărtășești ceea ce știi cu cei din jurul tău, Universul e deschis pentru tine și tu ești deschis către Univers.

Mulțumesc echipei de proiect, colegilor mei, profesorilor care ne-au înțeles și încurajat. Mulțumim sponsorilor pentru investiția lor în calitatea umană și pasiunea pentru științe a tinerilor.

Felicităm echipele celorlalte proiecte și invităm și alți pasionați în ale științei să îndrăznească! Altruistul domn Științescu deschide poarta viselor! Rămâne ca credința lor în mai bine să facă posibil zborul. Și să nu uităm: un sfârșit de proiect înseamnă bucuria împlinirilor și speranța unui nou început.

andrei oros

I-am cerut lui Andrei să ne descrie ce a simțit la gala Științescu, iar acesta ne-a răspuns prompt : „Totul a fost frumos, elegant, bine pus la punct din toate privințele. Cu siguranță, toate au fost peste așteptările mele, calitatea celor 13 standuri și găzduirea în noua clădire de conferințe a Universității Partium. M-am simțit de folos, m-am simțit frumos și chiar emoționat când am observat că pasiunea mea este împărtășită, în cadrul altor preocupări nobile. De asemenea, am găsit simpatie față de chimia aplicată, față de natura vulnerabilă, față de cauza și focul nostru, respectiv a celor ce le pasă. A fost o seară însemnată cu bunăvoință, dedicație și știință, sub privirea misteriosului domn Științescu!”

NICOLAE MUSCĂ

nicolae

NICOLAE MUSCĂ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: