ADINA VESA & DENISA LEAC: Tabăra Antidrog

Echipa de proiect antidrog „Dă-i viață sufletului tău, nu droguri” a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu Oradea, formată din elevii Andrei Oros, Marius Cazan şi subsemnatele, sub coordonarea doamnei profesoare Violeta Jăhăleanu, dorim să împărtăşim colegilor noştri experienţa frumoasă şi unică pe care am trăit-o în Tabăra Antidrog de la Eforie Sud 2017.

mare01

Proiectul nostru a demarat însuflețit de dorinţa aprinderii conștiinței personale pentru a trăi viața frumos, sănătos, fără droguri și alte vicii, şi a fost o continuare a activităţilor pe care colegii noştri mai mari le-au iniţiat în anul 2016.

Aşadar, din luna octombrie 2016 până în luna mai 2017, în cadrul Concursului Național Antidrog Împreună, am realizat mai multe activități având ca tematică riscurile consumului de canabis / abuzul de alcool și tutun. Angrenarea echipei de proiect și organizarea activităților cu siguranță ne-a adus multe satisfacții, dar modul în care am reușit să ne concepem și să ne structurăm portofoliul ne-a desemnat câștigători ai etapei naţionale, în urma jurizării la Bucureşti, ceea ce ne-a dat posibilitatea de a reprezenta Bihorul din nou la faza națională a concursului.

Sfârşitul lui august – începutul lui septembrie a fost perioada aleasă de organizatori pentru desfăşurarea concursului antidrog, la care au participat aproximativ 250 de persoane, elevi şi profesori, parteneri în activităţile educative organizate de tabără.

Cele 40 de de echipaje participante s-au întrecut prin abilități, spontaneitate, originalitate, creativitate și spirit de echipă pe parcursul unor probe complexe, iar provocarea a fost pe măsură

Astfel, echipele s-au confruntat în fiecare dimineață timp de 4 ore, în contextul a nu mai puţin de 18 ateliere de lucru, 12 fiind obligatorii, 8 trebuia să fie diferite, cu domeniile: teatru, antidrog, tir, comunicare, origami, artă plastică, quilling, muzică, dans, dans medieval, media, apicultură, artizanat sfoară, împletituri, jocuri de echipă, jocuri sportive, orientare sportivă, povești pentru design interior, dezvoltare personală, joc şi autocunoaştere.

După-amiaza activitățile se mutau pe plajă și nu numai, pentru a realiza activitățile propuse în „Treasure hunt” – vânătoarea de comori.

O altă etapă de competiţie a constat în prezentarea proiectului iniţiat şi derulat în şcoală pe parcursul anului şcolar, juriului și auditoriului, adunat două seri la rând în acest scop, ceea ce ne-a dat posibilitatea de a vedea proiecte frumoase, bine gândite, cu idei și activități ingenioase.

Cea mai complicată misiune, în termeni de efort fizic, sincronizare, secvenţialitate şi spontaneitate a fost parcurgerea traseului aplicativ, care ne-a provocat la realizarea unor probe inspirate dintr-o poveste scrisă de juriu. Juriul a întrunit 18 formatori şi inspector naţionali care au evaluat performanţa fiecărui echipaj.

Echipajele câştigătoare au fost onorate de reprezentantul Ministerului Educației Naţionale, inspector Cătălina Chendea, care a înmânat premiile celor mai buni dintre cei buni, fiind răsplătiţi simbolic cu un delfin albastru din pluș, precum şi cu o sumă de bani (250 RON).

mare02

În urma acestei experiențe frumoase am legat prietenii, am colaborat, am concurat – într-un cuvânt, ne-am bucurat de tot ce a însemnat Eforie Sud 2017 și ne propunem consilierea noului echipaj care va duce mai departe standardul acestui mesaj, „Dă viaţă sufletului tău, nu droguri”.

Andrei Oros din clasa XI D, întrebat fiind despre experienţa lui în acest proiect, ne-a declarat: „Ajunşi acolo parţial străini, datorită activităţilor special concepute ca să ne formeze încet – încet ca echipă, am reuşit să legăm noi prietenii, să ne cunoaştem mai bine echipa şi pe noi înşine şi să reuşim să ducem treaba începută la bun sfârşit. «Împreuna paişpe» ne-a adus împreună, o ţară întreagă la malul mării, mă bucur că am avut ocazia să particip la acest gen de activităţi aflate sub semnul armoniei şi a promovării unui stil de viaţă sănătos.”

ADINA VESA, DENISA LEAC

adina si denisa

ADINA VESA şi DENISA LEAC

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: