NICOLAE MUSCĂ & SERENA BLAGA: Rendez-vous cu știința la Partium. Plus VIDEO-INTERVIU

În data de 28 a lunii septembrie, în parteneriat cu Fundația Comunitară Oradea, Fondul Științescu a organizat o gală în care au fost prezentate proiectele câștigătoare în cadrul programului tip fond științific.

1

Foto: Nicolae Muscă

Fondul Știinţescu este un program care încurajează interesul tinerilor pentru știință, prin proiecte STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Evenimentul a fost unul de lansare sub forma unui târg de științe, găzduit într-un amfiteatru al Universității Creștine Partium.

Proiectele au fost diverse – de la experimente de chimie și fizică, robotică, electronică, ateliere de informatică până la studiul fenomenelor meteorologice.

 

Totalul finanțărilor acordate a fost în valoare de 112.000 lei, îndreptate către 1.795 de beneficiari direcți, cu ajutorul a 5.095 de ore de voluntariat, 90 de membri în echipele de proiect și peste 240 de ateliere interactive marca STEM.

Gala a fost deschisă publicului larg, având ocazia să viziteze cele 13 standuri interactive personalizate de inițiatorii proiectelor, dar și să interacționeze în mod direct cu proiectele.

A urmat o serie de discursuri, printre care cel al doamnei Teodora Albiter, manager de proiecte în cadrul Fundației Comunitare Oradea, Claudia Abrudan, director executiv în cadrul aceleiași fundații, dar și discursuri legate de experiența lor în cadrul unui astfel de proiect, susţinute de doi elevi: Andrei Oros, colegul nostru din XI D, membru al echipei de proiect „Peța în eprubetă”, și Alex Trandafir, membru al proiectului „Gojdștiința”. Momentul a fost încheiat cu mulțumiri la adresa sponsorilor Științescu.

Cu ocazia prezenței LOGO PAPER la eveniment, doamna Teodora Albiter ne-a onorat cu un interviu, în care ne-a dat mai multe detalii despre acest eveniment.

Am aflat astfel despre numărul inițial de proiecte înscrise (17), din care juriul a selectat 13 proiecte, care au primit finanțare.

Doamna Albiter ne-a mai precizat că înscrierile sunt iar deschise, începând chiar cu data organizării galei, până în data de 19 octombrie, mai apoi urmând ca, tot pe finalul lunii octombrie, să aflăm care vor fi următoarele proiecte finanțate în cadrul Științescu.

Ca un ultim cuvânt, adresat prin intermediul LOGO PAPER, doamna Albiter ne-a sfătuit să fim atenți la următoarele ediții Științescu.

NICOLAE MUSCĂ

filmare şi editare video şi audio: SERENA BLAGA

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: