DENISA MEHESZ & GEORGIANA NEGRU: Job de vară – câştig sau pierdere de timp?

Mulți elevi decid să lucreze pe timpul verii, din motive financiare sau pur și simplu își doresc să experimenteze ceva nou. Am întrebat câțiva elevi despre experiența unui job pe timpul verii.

 

Colegi răutăcioşi, clienţi răutăcioşi

„Am lucrat la un supermarket cu profil de obiecte practice cu vara aceasta. Nu am făcut-o pentru că părinții nu-mi dau bani sau alt motiv etic; pur și simplu mă gândeam cum ar fi să lucrez pentru că am tot auzit replica «O să vezi tu când lucrezi…» Am auzit-o atât de des, încât m-am ambiționat… Bine, adevărul e că voiam să le închid gura oamenilor care cred că generația asta merge in partea greșita; fiind și eu din generația Facebook, cum ni se mai zice, am zis că de ce sa nu o fac.

I-am spus mamei că vreau sa lucrez pe timp de vară, ea mi-a spus că se fac angajări la un supermagazin.

M-am împrietenit destul de repede cu unul dintre angajații de acolo și de fiecare dată când aveam vreun client spunea mereu: «Ce spuneți de ea? Lucrează la 16 ani, alții așteaptă bani de la părinți.» Și bineînțeles că asta îmi încărca un pic mândria.

Două lucruri nu mi-au plăcut și n-aș mai vrea sa lucrez acolo: 1. Colegii răutăcioși; 2. Clienții răutăcioși.

Nu cred că trebuie să insist pe primul motiv, oameni răutăcioși găsești peste tot, însa pe al doilea… Eram la un moment dat in faza «Sa merg să-i ajut sau îi las sa vina ei la mine?» Deși clar prima varianta era cea corecta, de multe ori mă gândeam că poate se va striga la mine, mi se va spune iar că, la ce angajați sunt aici, magazinul sigur va da faliment, sau pur și simplu preferau pe cineva mai experimentat.

Deci experiența jobului pe vara a fost echilibrată, dacă pot să spun, nu pot sa spun că mi-a plăcut, dar nici că mi-a displăcut. Am rămas cu câteva învățături și, bineînțeles, cu banii, pe care recunosc că i-am cheltuit aproape pe toți.

Am învățat ca oamenii merita respectați. Chiar daca știam asta, acum cred că îi respect mult mai mult ca înainte. Plus am învățat diferența dintre plafoniera și lustră… Şi să nu mai zic de cat de buna e lumina din camera mea acum, lol.

In final, un sfat pe care l-as da elevilor care vor sa lucreze: Daca te duci sa o faci doar pentru bani, nu te deranja; mai bine stai acasă. Fă-o pentru experiență și pentru ceea ce poți învăța. Dacă mergi acolo doar pentru bani, o să pierzi tot ceea poți învăța, iar in capul tau o să fie doar bani. În schimb, dacă te duci pentru experiență, îți garantez, îți faci prieteni, înveți și ai mândria asta că nu-ți irosești vacant. Pe deasupra, primești și banii”. (D.M.)

 

Nu acelaşi lucru

„Motivul pentru care am vrut sa lucrez vara aceasta a fost pentru că voiam să fiu mai independenta și, bineînțeles, pentru experiență.

Am lucrat ca și ajutor de ospătar, în Felix.

Părinții au fost cel mai mare sprijin pentru mine.

Nu pot spune că a fost o pierdere de timp (până la urmă, primeam 1.300 lei pe lună), deși într-un fel regret că a trecut vara și nu am putut sa fac activitățile pe care le-am făcut anii trecuți. Am reușit să-mi fac prieteni, însă au fost și momente in care unele persoane profitau de faptul că eram încă la liceu și lăsau treaba mai grea pe seama noastră.

Nu cred că aș mai vrea sa lucrez până nu termin liceul, dar și dacă aș face-o, cu siguranță nu în domeniul în care am fost.” (A.F.)

 

Aş repeta experienţa

„Am lucrat vara aceasta deoarece am vrut să câștig niste bani, nu neapărat pentru că nu -mi dadeau părinții bani, ci pur și simplu voiam să am bani câștigați de mine. Parintii m-am încurajat enorm sa lucrez, spunandu-mi că va fi o experiența frumoasa – adevărul e că mi s-a părut foarte frumos.

Am lucrat la o firmă care se ocupă de vitralii. Sincer, as repeta experiența, chiar nu mi s-a părut că îmi pierd vara, am avut timp și să lucrez, și să mă distrez.

Primeam 9 lei pe oră și lucram 8 ore. Am cheltuit o parte din bani, iar restul as vrea sa-i investesc in ceva, deși aș mai avea nevoie de bani.” (T.B.)

au consemnat DENISA MEHESZ și GEORGIANA NEGRU

GEORGIANA NEGRU si  DENISA MEHESZ

EORGIANA NEGRU şi DENISA MEHESZ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: