NAOMI CODOBAN & DALIA PANTEA: Ce faci cu empatia? Te faci psiholog!

Miercuri, 27 septembrie, am stat de vorbă cu doamna Maia Indrie, de meserie psiholog, care a fost de acord să ne ofere mai multe informaţii legate de această profesie. Aceasta profesează în acest domeniu de 17 ani.

image001

Psih. MAIA INDRIE

Doamna Indrie a lucrat în diferite locaţii: la Centrul Școlar de Educaţie Incluzivă nr.1 Oradea, şase ani, acreditat la nivel de Colegiu al Psihologilor, iar de trei ani în sistem privat.

Am aflat că o ședinţă durează între 30 – 50 de minute pentru copii și în jur de o oră – o oră şi jumătate terapia cu adulți sau în familie. Prețul variază de la 30 la 100 de lei, de la caz la caz.

Domnia sa lucrează cu copiii cu dizabilități și cu familiile acestora, cu copii cu tulburări emoționale și comportamentale, cu cei care manifestă tulburări de limbaj, cu familii disfuncționale și persoane cu diferite disfuncții psihice.

Studiile sunt de lungă durată; faci studii superioare la Facultatea de Psihologie și alte formări în psihologie, pe diferite ramuri: psihologie juridicară, psihoterapie, terapie sistemică, aceste formări fiind între doi şi cinci ani după terminarea facultății (licența).

Doamna psiholog afirmă că există concurență în acest domeniu, pentru că e o profesie frumoasă. Pe piață fiind mulți psihologi, trebuie să îți dovești competențele.

Aceasta consideră că psihologia e o carieră de viitor. Din propria experiență, ne spune că e nevoie de psihologi, pentru că se identifică multe cazuri cu probleme diverse, care ar trebui să apeleze la ajutor de specialitate, dar, datorită educației sau a unor principii, oamenii preferă să nu facă asta.

Decizia de a deveni psiholog a fost luată din propria inițiativă și crede că a identificat în ea resurse pe care le-ar putea folosi pentru a îi ajuta pe ceilalți. Inițial, a fost o decizie inconștientă cand a trebuit să aleagă profesia, dar a fost o alegere bună.

Sfatul pe care ni-l dă este că e foarte important să rezonăm emoțional cu persoanele adulte, dar îndeosebi copiii care intră în cabinet; trebuie să fii capabili de empatie față de cei cu care lucrezi și să dovedeşti profesionalism în ceea ce faci.

 

Q & A

REPORTERI: Care este programul de lucru al unui psiholog?

Psih. MAIA INDRIE: E unul lung. Încep la 8 dimineata și termin la 17:30.

 

REPORTER: Spuneţi-ne câteva școli de psihologie din România.

Psih. MAIA INDRIE: În Oradea avem Facultatea de Științe Socio-umane – Specializarea Psihologie, Universitatea din București, Facultatea de Psihologie şi Știintele Educatiei. Fiecare centru universitar din țară are în structura sa facultatea de psihologie, Asociația Dianoia de la Timișoara face formări în terapia familială sistemică, apoi Asociația Aeropagus din Timișoara.

 

REPORTER: În ce măsură au acces si băieții în acestă meserie? Le dați vreo șansă să facă carieră din asta?

Psih. MAIA INDRIE: Da, eu am avut studenți de la Facultatea de Psihologie din Oradea în practică pedagogică, printre care au fost și băieți. Am observat o implicare deosebită în ceea ce privește dezvoltarea lor în domeniul psihologiei. Pot fi dispuși și băieții să facă carieră în psihologie și sunt foarte mulți specialiști în domeniul acesta bărbați cu un renume.

 

REPORTER: Care este salariul unui psiholog?

Psih. MAIA INDRIE: Dacă persoana respectivă profesează ca și psiholog în sistemul educațional, depinde de nivelul universitar, preuniversitar; salariul este unul modest. În situația în care profesează și în sistemul privat, pe lângă cel de stat, veniturile pot crește într-o oarecare măsură.

 

REPORTER: Care este durata de activitate a unui psiholog?

Psih. MAIA INDRIE: La fel ca și celelate meserii, psihologul își poate înceta activitatea profesională la vârsta pensionării sau poate continua să profeseze dacă alege să lucreze în sistem privat. În sistemul privat, dacă psihologul dovedește competențe profesionale, poate să presteze servicii până la o vârstă destul de înaintată.

 

REPORTER: Dați-ne trei motive pro pentru a te face psiholog şi trei motive contra.

Psih. MAIA INDRIE: Pro: plăcerea de a lucra cu oamenii, satisfacția primită în urma ajutorului de specialitate acordat persoanelor aflate într-o anumită nevoie, chiar și dezvoltarea personală pe care psihologul o dobândește pe tot parcursul experienței sale. Contra: costuri ridicate ale cursurilor și formărilor, pentru a te dezvolta profesional în domenii diferite ale psihologiei, salariul destul de modest care poate fi o piedică, și suprasolicitarea datorată stresului.

 

REPORTER: Se remarcă o creștere sau o scădere a bolilor psihice?

Psih. MAIA INDRIE: Da, în ceea ce privesc tulburările psihice, depresia si tulburarea anxios depresivă se întâlnesc într-un procent destul de semnificativ în rândul pacienților cu care lucrez. Asta și datorită suprasolicitării, stresului de la locul de muncă, dar și contextului social, faptului că cei mai mulți dintre noi sunt preocupați de aspecte materiale și financiare, și mai puțin preocupați de o stare de bine, de activități de destindere sau relaxare. Nu mai alocăm suficient timp familiei, timpului petrecut cu aceasta, timpului nostru personal și acordăm mare interes ținerii pasului cu tendințele moderne.

 

REPORTER: Cel mai important sfat pe care l-ați primit în cariera dumneavoastră de psiholog?

Psih. MAIA INDRIE: Un sfat extrem de important de care am și ținut cont a fost să mă dezvolt din punct de vedere profesional continuu, să dobândesc foarte multe informații pentru a-mi aduce aportul de calitate în munca prestată.

 

REPORTER: Cum a influențat tehnologia serviciul dumneavoastră?

Psih. MAIA INDRIE: În activitatea cu copiii categoric a fost un sprijin important, folosind în activitățile cu aceştia tableta, accesul la informații de pe Internet, vizionarea unor filmulețe cu copiii, pregătirea unor materiale educaționale pentru aceștia.

au consemnat NAOMI CODOBAN şi DALIA PANTEA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: