TEODORA SĂLĂGEAN & IULIA BOROŞ: Tatuajul, mai mult decât un desen

Câţi dintre noi nu ne-am gândit măcar o dată să ne facem un tatuaj? De câte ori nu am fost seduşi de această idee? În acest material vom vorbi despre Alexandru Nistoroaia, un proaspăt artist în domeniul tatuajului, student la Facultatea de Cadastru, Construcţii şi Arhitectură din Oradea, în vârstă de 20 de ani.

image001

În interviu, Alex ne mărturiseşte cât de mult a însemnat tatuajul pentru el, chiar de mic copil. Avea – şi încă are – momente când, din plăcerea de a analiza un tatuaj sub toate greşelile sale, îl reconstruia în mintea sa, ca mai apoi să fie sugerat pe mai departe.

A urmat un curs de specialitate la Estetica, iar mai apoi s-a ales cu o diplomă în domeniu, în care profesează.

Prin mână i-au trecut zeci de persoane, iar Alexandru spune că oamenii aleg să-şi tatueze elemente personale, legate de data de naştere sau simboluri clasice. În general, sunt cerute tatuaje în dimensiuni mici, dar ele au o însemnătate enormă.

Din punctul lui de vedere, cele mai inspirate tatuaje sunt cele artistice, şi nu cele tribal sau maori.

Oamenii îşi găsesc modelul, îl pun în practică, se bucură, dar când se plictisesc sau vor sa renunţe la el, ce se întâmplă? Alex ne mărturiseşte că „atunci când vrei să îţi faci un tatuaj, trebuie să fii foarte hotărât şi fără niciun fel del de constrângere. În cazul în care cineva ajunge în momentul neplăcut de a-şi dori îndepărtarea unui tatuaj, el ar trebui sa recurgă la modalitatea cu laserul, care în primul rând este dureros, foarte scump şi nu se va putea îndepărta complet, putând chiar să rămână o cicatrice. În cel mai rău caz se poate acoperi cu un cover-up”.

Decizia acestor oameni dornici de a-şi face un tatuaj „nu poate fi influenţată”, zice el, deoarece oamenii vin de cele mai multe ori foarte hotărâţi şi cu încredere în tatuator.

Există evenimente la noi în România dedicate artei tatuajului, la Sibiu, Cluj, Bucureşti şi Timişoara, iar cea mai veche la Iaşi, ajunsă la a opta ediţie. El a luat parte la un astfel de eveniment chiar în weekend, la Sibiu.

La final, aflăm despre Alex că vede un adevărat job în ceea ce face, deoarece, pe lângă plăcerea cu care lucrează, ia foarte în serios această treabă. Îi încurajează pe toţi cei care vor să profeseze în acest domeniu, „atâta timp cât ştiu că au toată răbdarea necesară pentru acordarea tatuajului”, iar cei care îşi doresc foarte mult un tatuaj „să nu se lase influenţaţi de cei din jur”.

TEODORA SĂLĂGEAN, IULIA BOROŞ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: