MĂDĂLINA MOLDOVAN & GIANINA PAMFILOIU: Muzica și arta de a fi profesor

Ea este Andreea Pușcaș, o nouă  profesoară de franceză din școala noastră, în vârstă de 22 de ani, studentă la Facultatea de Litere, Departamentul Engleză-Franceză. Este o persoană foarte activă, o fire timidă și mereu încărcată emoțional, dar faptul că interacționează des cu publicul  prin muzică, o face să-și câștige încrederea totală în sine.

Andreea Pușcaș

ANDREEA PUŞCAŞ

Andreea cântă de la vârsta de 12 ani, dar practice cântă de când s-a născut: „Am plâns atât de mult în ziua în care am fost botezată, încât preotul a spus cu hotărâre «Fata dumneavoastră va fi cântăreață»”

Talentul l-a moștenit, după spusele mamei ei, de la o mătușă care era cântăreață de muzică populară şiobișnuia să cânte la petreceri și nunți, dar Andreea n-a reușit să o cunoască, deoarece a murit pe când Andreea avea doar doi ani.

Andreea ne spune; „Eu cred cu tărie că e un dar de la Dumnezeu, dar pe care sunt menită să îl valorific la maximum.”

Mama a fost cea care i-a descoperit talentul. O vedea zilnic dansând și cântând melodii de la trupa André în fața oglinzii, cu un creion în mână pe post de microfon: „Eram într-o lume a mea”.

Când era elevă la Școala de Muzică Francisc Hubic, aici în Oradea, făcea canto cu Antonela Ferche Buțiu pe partea de muzică populară. Cu trecerea timpului, și-a dorit să încerce și alte genuri muzicale, astfel că de câteva luni ia ore de canto, făcând muzică ușoară cu Meda Horjan.

Programul ei este foarte imprevizibil, astfel că nu găsește zilnic timp să stea liniștită, să cânte, să studieze, fiind și în cămin: „Mai tot timpul fredonez, chiar și când conduc și sunt singură, cânt mereu.” Ceea ce o ajută enorm este ora de canto din fiecare săptămână și repetițiile cu formația.

Face parte din Trupa Marius  Lazăr; „Mă bucur că pot să colaborez cu persoane minunate și talentate. Intrând în această formație, am reușit să evoluez atât datorită colegilor mei, cât și voinței și muncii.”

Primul spectacol l-a susținut la Marghita, de Zilele orașului, pe când făcea parte dintr-un grup vocal, la vârsta de 12 ani.

A participat la concursuri de muzică populară în județ, dar și în afara județului („Mândru-i cântecu-n Bihor”, „Vetre folclorice”, „Floare de Lotus”, „Vocea Populară” – Timișoara), obținând premiile I, II și III, dar concursul cu care se mândrește cel mai mult este cel al regretatei Mărioara Murărescu, „Moștenitorii Bihorului”, la care a obținut trofeul.

Are șase melodii de muzică populară, toate compuse de domnul violonist și dirijor Liviu Buțiu. Pe viitor vrea să pregătească noi surprize.

Costumele le-a primit de la bunica ei, dar și de la alte cunoștințe. I-a fost greu să le găsească, deoarece în zona Marghitei nu s-au păstrat. Mama ei i-a şi brodat pe unele costume.

Am întrebat-o dacă vrea să își construiască o carieră din muzică, la care ne-a raspuns: „Construcția unei cariere e deja începută, dar nu vreau să îmi fac planuri, pentru că niciodată nu voi ști ce îmi rezervă viitorul. Deocamdată mă bucur de prezent, muncesc să fiu cât mai profesionistă în ceea ce fac, iar pe viitor totul va veni de la sine.”

Nu are o persoană anume pe care o admiră. Admiră în general artiștii care, pe lângă că au voci minunate, sunt și de omenie. Dacă ar fi neapărat să aleg o persoană dintre toți artiștii din România, ar alege-o pe Andra.

Pe lângă pasiunea de a cânta, îi place mult să citească.

„Muzica este și va fi mereu o parte din mine, un univers în care mă regăsesc mereu. Pentru mine muzica este o terapie și știu că, orice tristețe aș avea, alinarea mi-o găsesc cântând. Cuvintele nu vor putea niciodată explica ceea ce simt atunci când cânt. E ceva mai presus de emoție, o trăire pe care o transmiți atât de puternic, încât poți pătrunde adânc în sufletul unui om. Eu zic că muzica și arta de a fi profesor sunt pentru mine cea mai bună combinație.”

MĂDĂLINA MOLDOVAN, GIANINA PAMFILOIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: