FLAVIA BOGDAN & EMANUELA BOGDAN: Personajul din spatele viewfinder-ului

fotograf

BOGDAN PAŞCA

Bogdan Pașca face parte din valul de tineri fotografi noi apăruți în Oradea. La cei 21 de ani recent împliniți, acesta iubește fotografia și tot ce e legat de aceasta. Bogdan a acceptat cu mare plăcere să împărtășească  cu noi această pasiune, răspunzând sincer câtorva întrebări.

 

REPORTERI: Când ți-ai descoperit această pasiune pentru fotografie?

BOGDAN PAȘCA: Am descoperit această pasiune de a fotografia undeva pe la vârsta de 14 ani, când tatăl meu mi-a cumpărat o cameră profesională. Atunci am început să fac poze în diferite locuri noi, mergând în vacanțe  împreună cu familia mea.

 

REPORTERI: Cărui tip de fotografie îi dedici cel mai mult timp?

BOGDAN PAȘCA: Nu am neapărat un tip de fotografie căreia să îi dedic un anumit timp, îmi place să fotografiez orice: peisaje, obiecte, oameni…

REPORTERI: Ce feed-back-uri ai din partea celor din jurul tău, de la începutul carierei până acum?

BOGDAN PAȘCA: Feed-back-ul primit din partea celor din jurul meu este unul neașteptat de bun, de la o ședință la alta prietenii și nu numai îmi spun că pozele mele arată tot mai bine. Nu am crezut că voi ajunge să evoluez atât de mult și aici mă refer la stilul pe care l-am adoptat în facerea și editarea unei fotografii, nu la nivelul de popularitate ca și fotograf.

REPORTERI: Într-o ședință foto, cât de importantă este relația dintre client și fotograf?

BOGDAN PAȘCA: Cred că într-o ședință foto relația dintre client și fotograf este foarte important, deoarece fotograful trebuie să inducă o stare de comoditate clientului, acesta să se simtă liber, deschis și recunosc că eu mai am puțin de lucrat la acest aspect.

REPORTERI: Cele mai importante ședințe făcute până acum?

BOGDAN PAȘCA: Pentru mine toate ședințele sunt importante, dar recent m-am bucurat de o colaborare cu My beauties din Oradea, având ocazia să fotografiez niște aranjamente florale de vis.

REPORTERI: Există fotografi care își pregătesc în detaliu toate elementele legate de o ședință foto și alții care privesc lumea prin viewfinder. În ce categorie consideri că te afli?

BOGDAN PAȘCA: Pot să zic că mă încadrez în ambele… dar dacă e să aleg una, aceasta este  viewfinder, deoarece iubesc să călătoresc, iar când călătorești cred că e mai greu să pregătești toate elementele în detaliu, având în vedere faptul că atunci când ajungi într-un loc nou nu știi ce te așteaptă acolo și nu ai cum să îi pregatești ceva necunoscutului.

REPORTERI: Care-ți sunt fotografii preferați?

BOGDAN PAȘCA: Îmi place să urmăresc câțiva fotografi care pe mine m-au ajutat să mă perfecționez în anumite feluri, cum ar fi Marian Sterea, în mare parte fotograf de evenimente, dar nu numai, și un tânăr fotograf, dar mai mult videograf,  Sam Kolder din Toronto, care a îmbinat pasiunea pentru călătorii cu cea pentru fotografie, astfel făcând din punctul meu de vedere cele mai frumoase cadre pe care eu le-am văzut până în prezent.

REPORTERI: Curiozitatea tuturor celor interesați este, desigur, care sunt tarifele tale în funcție de persoane, genul de ședință?

BOGDAN PAȘCA: Tarifele mele încep de la 80 de lei pentru ședintele pentru o persoană, cuplu 120 lei, ajungând la evenimente, unde prețurile diferă în funcție de preferințele clientului legat de ceea ce dorește el să fie inclus într-un pachet foto.

REPORTERI: Dacă ai putea să fotografiezi un singur loc pentru tot restul vieții(utilizând toate cadrele posibile), care ar fi acesta?

BOGDAN PAȘCA: Acum, dacă  ar fi să fotografiez un singur loc pentru tot restul vieții,  cu puțină frică, sunt sigur că ar fi Maroc, Casablanca care m-a uimit prin sărăcia dusă de oamenii de acolo și de viața periculoasă a acestor oameni. M-au uimit și mesele din marile și renumitele bazare plin cu diferite mâncăruri, obiecte prelucrate manual, haine și multe altele, locurile aparținătoare statului cum ar fi renumita și uimitoarea Moschee Hassan II fiind una dintre cele mai frumoase clădiri religioase din lume, unicată prin arhitectura și dimensiunile sale. Desigur aș fotografia aici doar pentru frumusețea Marocului  și în nici un caz pentru stilul de viață dus de oamenii de acolo. Deoarece urmează să vizitez anul acesta trei țări noi una din ele sunt 90% sigur că va fi Marocul!

REPORTERI: Ce aparatură folosești?

BOGDAN PAȘCA: Aparatura pe care o folosesc este compusă din doua camere Nikon D600 și Nikon D750, completându-le cu diferite obiective NIKKOR 85 mm f/1.4, NiKKOR 24-70 mm și NIKKOR 70-200 mm. În curând îmi voi achiziționa o nouă cameră Sony Alpha. Iar pe partea de prelucrare a fotografiilor mă folosesc de Apple Imac.

REPORTERI: Ai vreun sfat pentru toți cei care vor să se realizeze în acest domeniu?

BOGDAN PAȘCA: Sfaturi nu am să dau încă, nu mă simt în măsură să dau, deoarece nu sunt la un nivel atât de înalt încât să dau sfaturi cuiva…

REPORTERI: Ce studii sau școli crezi că trebuie să aibă un fotograf?

BOGDAN PAȘCA: Când am început mai serios treaba aceasta cu fotografia, mă gândeam și îmi doream mult să particip la tot felul de cursuri prin țară, dar cum timpul a trecut și eu am exersat singur, nu am mai mers la niciun curs. Mi-am dat seama că nu cursurile sau studiile au cea mai mare importanță în dezvoltarea acestei pasiuni… pur și simplu fă poze, prelucrează și exersează mult până găsești stilul care te prinde cel mai bine, și zic asta din propria experieță, fiindcă totul pornește din noi, ca oameni.

 

REPORTERI: Care este programul tău de lucru în general pe o zi?

BOGDAN PAȘCA: Nu am un anumit program de lucru pe zi, dar cand am o ședință foto, în aceeași zi, dacă restul activităților îmi permit, editez o parte din poze, iar restul ziua urmatoare, încercând să fiu cât mai rapid, clienții de regulă fiind nerăbdători.

REPORTERI: Cât de mare crezi că este concurența în Oradea?

BOGDAN PAȘCA: Cu siguranță concurența este mare în Oradea, dar nu mi-a păsat de asta și nici nu-mi va păsa, deoarece cred că toți avem un loc al nostru și orice fotograf pentru mine nu reprezintă concurență, ci mai degrabă un coleg de la care pot învăța multe lucuri.

REPORTERI: Cât de mult a influențat calculatorul munca ta de fotograf? Cât de mult te ajută?

BOGDAN PAȘCA: Calculatorul a influențat foarte mult munca mea de fotograf. Fiind lucrul care mă ajută enorm în prelucrarea fotografiilor, încât să placă vizualizatorilor de pe rețelele de socializare și clienților.

 au consemnat FLAVIA BOGDAN şi EMANUELA BOGDAN

emanuela-bogdan-flavia-bogdan

EMANUELA BOGDAN şi FLAVIA BOGDAN. Foto: Bogdan Paşca

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: