Serotonina și microbiomul uman. VIDEO

Unul dintre cei mai importanţi hormoni din corpul nostru este serotonina. Este, de asemenea, cunoscută şi sub denumirea de „hormonul fericirii”, fiind una dintre endorfine, hormonii care sunt responsabili de starea noastră de spirit. Mulţi ani la rând, oamenii credeau că serotonina este produsă exclusiv de sistemul nervos, mai exact de creier. Studii recente au arătat că lucrurile nu stau chiar aşa.

Într-una din transmisiile sale la Sanitas Radio, Mel Fabergas a invitat un neurolog faimos, Dr. David Pearlmutter, pentru a discuta despre probleme comune de sănătate. Subiectul principal a fost microbiomul uman si cum ne afectează acesta sănătatea.

Doctorul a spus ca microbiomul si alegerile noastre alimentare joaca un rol esenţial in sănătatea noastră, inclusiv in starea de sănătate a creierului: „Gastroenterologia are un rol major in rezistenta la bolile neurologice”, spune el.

Însa una dintre afirmațiile cele mai șocante ale sale este faptul ca aproximativ 90% din serotonina prezenta in organismul nostru este sintetizata in intestin. Acest hormon joaca un rol important in reducerea depresiei, iar un nivel scazut al acestuia duce la tulburari ale starii de spirit pentru cei care au probleme inflamatorii ale intestinului. Explicatia o constituie faptul ca, in momentul apariției unei inflamații in organism (cauzata de o alimentatie deficitara, stres si alti factori nocivi), sintetizarea serotoninei este compromisa.

Un studiu elaborat in anul 2013 la Universitatea din Cambridge a aratat ca tarile cu un nivel scazut de igiena si ale căror populatii nu utilizează dezinfectante sau antibiotice au un risc scazut de a se imbolnavi de  Alzheimer. Se pare ca cu cat ne ferim mai mult de bacterii si microbi, cu atat suntem mai predispusi sa dezvoltam boli inflamatorii.

Un alt factor major in dezvoltarea microbiomului il reprezinta chiar modul in care ne-am nascut. Se pare ca, pe lângă pachetul genetic pe care il moștenim de la mama noastra, primim si o serie de microbi si bacterii in timpul nașterii. Aceste bacterii vor sta la baza sistemului imunitar al copilului. Dar acest lucru se întâmplă numai in cazul nașterilor naturale; copiii născuți printr-o operatie de cezariană nu primesc microbii si bacteriile respective. Aceștia sunt mult mai predispuși in a dezvolta diverse forme de obezitate si au cu 50% mai multe sanse de a face Alzheimer.

Antibioticele inhiba,de asemenea, dezvoltarea microbiomului si scad nivelul de serotonina in organism, conducand la obezitate, in timp ce probioticele contribuie la imbunatatirea starii de spirit.

In cele din urmă, Dr. Pearlmutter ne sfatuieste sa avem o abordare holistica in ceea ce priveste organismul nostru, sa ne îngrijim de microbiom si, implicit, de sănătatea noastră.

reporter: CARLA ROGNA, înregistrare: LARISA JURCUŢ

ACEST MATERIAL ARE ROL INFORMATIV. PENTRU ORICE PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE, ADRESAŢI-VĂ MEDICULUI SPECIALIST.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: