DENISA ȚURCĂU & RALUCA GĂVRUȚA: Orădenii au profesor de limba japoneză

Aurelia Mocan este profesoară de limba japoneză și predă cursuri atât la Colegiul Național Emanuil Gojdu, cât și la Universitatea din Oradea.

doamna-aurelia-mocan

Prof. AURELIA MOCAN

Dna Mocan a studiat la Facultatea de Limbi și Literaturi Orientale din București, iar in perioada liceului a fost implicată în diverse organizații misionare, de unde a învățat importanța cunoașterii unei limbi est-asiatice.

După terminarea studiilor, s-a întors în Oradea, unde a întâlnit tineri pasionați de anime și cultura japoneză, tineri dornici să studieze în Japonia. Aceste lucruri au avut o influență în viața ei, așa că a  început să predea limba japoneză, semnând un contract de colaborare cu instituțiile amintite mai sus.

La cursurile sale pot participa oameni de toate vârstele, iar acestea se pot desfășura atât în grup cât și în particular.

Din punctul ei de vedere, gramatica limbii japoneze este ușoară, deoarece majoritatea cuvintelor au o singură formă pentru număr și gen. Prof. Mocan ne-a spus că ceea ce face limba japoneză fascinantă este scrierea, deoarece japoneza folosește trei alfabete: hiragana, katakana și kanji .

La cursurile predate de d-na Aurelia este abordată și cultura japoneză, periodic organizând ateliere de origami și caligrafie cu pensula.

„Japonia este o putere economică mondială. Universitățile japoneze fac parte din topul celor mai bune universități din lume. În acest context, învățarea limbii japoneze îți poate aduce doar avantaje, un certificat JLPT (Japanese Language Proficiency Test), un schimb de experiență îți poate deschide oportunități în viitoarea carieră”, susține Aurelia Mocan.

Foto: arhiva personală Aurelia Mocan

DENISA ȚURCĂU, RALUCA GĂVRUȚA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: