NARCISA DĂRĂBAN: Marșul funebru al zonelor naturale?

După cum probabil ştiţi mulţi dintre voi, ieri a avut loc expoziţia fotografică Wetlands, organizată de liceul nostru, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu Oradea, si Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, în parteneriat cu Aqua Crisius Oradea, Universitatea Oradea şi Muzeul Țării Crişurilor Oradea. Expoziţia a fost dedicată Zilei Mondiale a Zonelor Umede, care se sărbătoreşte pe 2 februarie, în fiecare an, pentru a sublinia necesitatea de a menţine caracterul ecologic al zonelor umede şi importanţa unei planificări înţelepte, spre a putea avea o utilizare durabilă a acestora.

16923525_1240287399400358_1561869092_n

Prin intermediul acestei expozitii, colegii nostri din clasele gimnaziale si liceale au incercat sa surprinda intr-un mod cat mai realist dinamica cursurilor de apă – Paraul Peta si Crisul Repede, care in ultima perioada au avut niste vizitatori mai speciali, neobisnuiti cu mediul citadin, care pana acum nu au indraznit sa se apropie atat de mult de oras si de oameni: egrete, lebede, cormorani, rățuste.

Se pare ca acesti musafiri sunt – dupa spusele celor care au luat cuvantul in cadrul expozitiei – niste mesageri. Mesageri care vestesc faptul ca, indiferent de transformarile pe care mediul le sufera, acesta va rezista, va lupta cu toate armele si va incerca sa se regenereze.

Aparitia acestor calatori inaripati in cadrul orasului nostru reprezinta ceva inedit, intr-adevar, dar este si ceva alarmant, este un semn de intrebare. De ce se produc asemenea schimbari si de ce ajung aceste pasari sa riste atat de mult venind aproape de oras?

Raspunsul este foarte simplu, dar problema care se afla in spatele acestuia este greu de constientizat pentru unii si de rezolvat: mediul este in continua schimbare, multe areale sunt distruse, iar oamenii sunt nepăsători. Oricat ar incerca natura sa se apere si sa se regenereze, va fi fără niciun efect, dacă noi nu o ajutam.

Tocmai de aceea, expozitia de ieri a avut intre scopuri constientizarea acestei schimbari si formarea unui front comun de tineri care au curajul si puterea sa strige, sa anunţe pericolul si sa spuna tot adevarul, întrucât sunt Eco-warriors, sunt tineri carora le pasă de ceea ce se întâmpla cu natura. Natura fără de care noi nu putem exista.

Cineva spunea ca unii oameni isi pun tot sufletul in lucruri pe care altii le considera inutile. Poate pentru unii asta am facut noi azi. Dar am dori sa mai tragem un ultim semn de alarma catre cei care inca nu s-au trezit si cred ca nu este atat de important „să lupţi pentru natură”.

Mă adresez mai ales celor de vârsta mea, celor tineri: Dragilor, in lumea acesta trebuie sa fim foarte grijulii cu natura, trebuie sa o respectam si sa o protejam. Totul sta in mainile noastre. Cum adultii nu sunt in stare sa apere aceste frumuseti naturale, haideti sa facem noi ceva, intrucat si noi vom fi responsabili daca aceste medii dispar.

Haideti sa nu fim doar niste privitori, sa nu admiram de pe margine marsul funebru al zonelor naturale, ci sa oprim acest mars! Sa incepem cu pasi mici… sa ne pazim valorile naturale, intrucat odata ce le pierdem, nu avem cum sa le mai recuperam, nici noi, nici generatiille care ne urmeaza. Haideti nu doar sa protejam mediul, haideti sa cream o lume unde mediul nu are nevoie de protectie!

Foto: ADARIA TRIFA, ANAMARIA PANTEA

NARCISA DĂRĂBAN

narcisa-daraban

NARCISA DĂRĂBAN

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: