Interviu cu Antonela Ferche Buţiu: Fântâna tinereţii fără bătrâneţe (II)

Iată partea a doua a interviului pe care ni l-a acordat doamna Antonela Ferche Buţiu, material prezentat în serial.

antonela ferche butiu

ANTONELA FERCHE BUTIU. Sursă foto: arhiva personală

Cum reuşiţi să împăcaţi cariera artistică cu cea didactică?

Zic eu ca este un atu cand indrumatorul in ale cântului este si interpret de folclor. Cu atat mai mult si cu atat mai bine intelege trairile tanarului de pe scena, emotia de acolo, responsabilitatea actului artistic, consumul energetic, psihic si fizic care este necesar in acele momente. Pentru că numai atunci când traiesti pe propria piele anumite experiente poti sa simti, sa ceri si sa dai la cote reale, feedback in actul învătării.

Nu m-am gandit o clipa – cand eram si eu cursanta la Scoala de Arte Francisc Hubic – ca la carma acestei clase de canto popular la un moment dat ma voi afla eu. Insa pastrand legatura cu clasa, cu dascalul, cu grupul vocal, participand la toate evenimentele culturale legate de clasa, completandu-mi studiile, castigand respectul si pretuirea regretatului profesor Marcu Let, care a crezut mereu in mine si si-a afirmat deschis dorinta, ca peste ani, sa preau carma acestei clase, lasand in grija mea atat materialele discografice, cat si arhiva de elemente populare ce constituie si azi parte integranta din acea sala de clasa unde se slefuiesc talentele in ale cantului popular si care arata ca o odaie traditionala autentica, am ajuns sa lucrez aici.

Si iata, se implinesc mai bine de 10 ani de cand indrum tinerii si ma straduiesc sa le insuflu pe mai departe dragostea pentru folclorul autentic, de calitate, graiul popular bihorenesc, dragostea pentru costumul popular veritabil, costum pe care sa-l poarte cu mandrie, varatand semenilor nostri ca folclorul nu piere, el este fantana tineretii fara batranete a acestui popor.

Privind retrospective, imi amintesc cu nostalgie de primele si timidele mele aparitii in sanul acestui colectiv minunat, in care m-am integrat mai apoi cu desavarsire. Priveam cu admiratie si chiar veneratie pe colegii mei veterani, ascultam cu sfintenie sfaturile si indemnurile primite de la dascali si colegii déjà afirmati, incercand sa ma ridic la nivelul asteptarilor.

 

La ce ansamblu activaţi în prezent?

Momentan, asa cum am spus, sunt profesor de canto popular la Scoala de Arte Francisc Hubic din Oradea, sunt membra a Ansamblului Folcloric Nuntasii Bihorului, colaborez cu Ansamblul Ausana si cu Orchestra Rapsodia Bihoreana, dirijata de prof. Liviu Butiu.

 

Care a fost cel mai greu moment, dar şi cel mai frumos în cariera dumneavoastră?

Am avut o ascensiune lina, frumoasa, zic eu, fara evenimente marcante negative. E adevarat ca nu a fost usor, nimic ce se doreste a fi trainic nu e usor, te mai lovesti uneori de rautatea si invidia umana, dar pe ansamblu nu ma pot plange de momente foarte grele.

In carieră am fost cumpătată si am avut rabdarea de a astepta momentul potrivit pentru fiecare din lucrurile pentru care am muncit sa le dobandesc. Am fost perseverenta si ambitioasa in momentul in care vedeam si eram sigura ca pot sa imi ating obiectivele si tinta, insa nu sunt genul de luptatoare, pe care o dai pe usa afara si intra pe geam, desi in zilele noastre cateodata e bine sa fii si asa, si mi-a placut sa las loc de buna ziua mereu.

De aceea un mare accent pot spune ca imi place sa il pun nu doar pe formarea artistica a cursantilor ci si pe formarea lor ca oameni. Acesti tineri trebuie sa inteleaga ca, pe langa talentul si aptitudinile care trebuie sa primeze pentru a ajunge cat mai sus in varful piramidei artistice, au nevoie de rabdare, mult curaj, ambiţie şi încredere în sine, în forţele proprii; energie şi putere de a merge înainte, trecând peste bariere şi obstacole de tot felul; seriozitate şi ambiţie; inteligenţa intelectuală, inteligenţa artistică, perseverenţa lor personala, dorinţa de a se autodepăşi, educaţia, continuitatea în muncă, acestea toate, impreuna cu talentul artistic, cel muzical, cel coregrafic, vor hrani acea forţă lăuntrică ce ii va propulsa şi le va da aripi să lupte pentru împlinirea visului lor – afirmarea.

Trebuie să recunosc, cu mândrie, faptul că foarte mulţi dintre foştii mei cursanti mi-au lăsat în suflet amprenta talentului lor, a caracterului şi a omeniei, valori umane tot mai rar întâlnite în societatea noastră de consum.

Si pe langa faptul ca sunt la ora actuala voci care spun ceva in peisajul cantecului popular bihorenesc la capitolul solisti tineri, sunt si niste suflete innobilate care si-au castigat in inima mea un loc binemeritat.

 

Aveţi un cântec favorit?

Am si cantece favorite si, ca orice om, am avut si inca am si mentori. În evoluţia mea ca interpreta am urmărit păstrarea autenticitaţii cântecelor pe care le-am cules şi le-am interpretat, pastrarea graiului si autenticitatii costumului popular, convinsa fiind că pot transmite celor ce mă ascultă o gamă bogată de trăiri pe care numai cântecele populare, din vatra satului, le pot exprima.

Nu pot să spun că am avut un singur model materializat într-un reprezentant. Noi, ca zona, am fost binecuvantati cu multe nume sonore de la care tinerii interpreti au putut, daca au dorit, sa ia exemplu, asa că si eu la randul meu am urmat sfaturile si îndemnurile marilor interprete, le-am invatat si le-am fredonat cantecele, adevarate nestemate folclorice cu care am pasit timid pe scena, slagare care vor ramane mereu vii daca avem grija de ele, slagare pe care le mai propun cursantilor mei sa le invete in detrimentul cantecelor acestea de consum – asa-zis populare, din zilele noastre.

Pot spune cu sinceritate ca vorbe bune si sfaturi pretioase am primit de-a lungul anilor si le-am simtit apropiate de sufletul meu pe doamna Florica Bradu, Viorica Flintasu, Florica Zaha, Florica Ruja, regretata Florica Ungur, si nu in ultimul rand Maria Sidea si Maria Haiduc, pentru care am un respect deosebit, formandu-se intre noi o afinitate de-a lungul timpului, dovedita si prin faptul ca aceste doamne „Mării” ale folclorului bihorean, mi-au incredintat si cateva melodii de ale dumnealor.

Doamna profesoară, vă mulţumesc din suflet pentru timpul acordat pentru realizarea acestui interviu.

Cu drag, Antonela Ferche Butiu!

a consemnat ALEX DAVID

alex david

ALEX DAVID

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: