ALEXANDRU TOADER: Spre un imperiu de cenușă?

Câteodată stau și mă gândesc oare cum va arăta țara noastră peste 30 de ani, pe când toți vom avea un job, o casă, o familie – bine, doar câțiva dintre noi, și spun doar câțiva dintre noi pentru că sistemul nostru de învățământ chiar nu te pregătește pentru viață. Şi nu doar eu o spun, ci chiar preşedintele țării: „Sistemul preuniversitar este neadaptat, prost orientat, foarte prost construit”, conform unei știri apărute pe hotnews.ro (Sistemul de învăţământ preuniversitar îi minte pe elevi şi pe părinţi. Există o catastrofă de corelare între sistemul de învăţământ şi forţa de muncă)

În acest text vreau să vorbesc despre sistemul nostru de învățământ și cum noi, tinerii, viitorul țării, am putea face o schimbare. În ultimii 150 de ani, lumea a evoluat foarte mult; doar în ultimii 20 de ani ceea ce vedeam în filmele SF a devenit realitate și mereu suntem în continuă dezvoltare, oamenii din alte țări mai dezvoltate se adaptează noii lumi, să spun așa, o lume nouă, în care totul devine robotizat. Un studiu comandat de Organizația Internațională a Muncii arată că două treimi din locurile de muncă din Romania riscă să dispară în următorii ani, din cauza computerizării si automatizării.

Lumea evoluează, dar sistemul nostru de învățământ stă pe loc, acesta fiind proiectat acum 150 de ani; pe vremea aceea era foarte folositor și util, era adaptat sec. XIX. Oare sistemul ne pregătește pentru viitor sau pentru trecut?

Albert Einstein a spus odată că toată lumea e un geniu, dar daca vei judeca un pește după abilitatea sa de a se cățăra într-un copac, va crede toată viața lui că este un prost. O grămadă de copii se regăsesc în acest pește, născut cu talente, dar crezând că este un prost, pentru că nu este capabil la materii pentru care nu are nici o aspirație.

Sistemul nostru omoară creativitatea, individualitatea unui copil, totul se bazează pe teorie. Creativitatea este esențială în dezvoltarea unui copil, dar sistemul o ucide. Lumea a progresat, are nevoie de oameni care gândesc creativ, inovativ, independent și cu abilitatea de a se conecta cu alții.

Orice om de știință îți va spune că niciun creier nu este la fel, dar totuși profesorii ne tratează pe toți la fel. Un profesor stă in fața a 30 de elevi, unde fiecare are abilități diferite, talente diferite, gândiri diferite, vise diferite, dar acel profesor predă același lucru tuturor.

Read the rest in Paperless

ALEXANDRU TOADER

alex02

ALEXANDRU TOADER Photo: City Models

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: