Catalog multifuncţional de la Adservio

Pe piaţa cataloagelor virtuale, firma Adservio, în colaborare cu gigantul de telefonie mobilă Telekom, a lansat un produs destinat să modernizeze şi să optimizeze procesul educaţional din România. Prin intermediul unei interfeţe intuitive, toţi actorii şcolii româneşti – elevi, profesori, părinţi – au acces la informaţii detaliate, în timp real, pe o platformă online interactivă multifuncțională.

Pachetul oferit de Telekom România include, pe lângă catalogul electronic, tablete pentru profesori, internet mobil şi module educative.

Catalogul Adservio are în primul rând funcţii care decurg din destinaţia sa principală, prin intermediul său trecându-se note şi absenţe, existând şi posibilitatea de a urmări evoluţia elevilor şi genera rapoarte statistice analitice, cu un simplu click.

Produsul funcţionează şi ca o platformă de comunicare, profesorii putând menţine permanent contactul cu elevii, părinții și celelalte cadre didactice, existând şi posibilitatea de a posta subiecte şi a prelua pentru control temele elevilor.

De cealaltă parte, părinţii pot accesa informaţii în timp real, având acces de oriunde la situaţia şcolară a copilului şi comunicând direct cu orice profesor, cu dirigintele sau directorul şcolii. „Adservio îţi pune la dispoziţie rapoartele de activitate ale cadrelor didactice, îţi permite vizualizarea cataloagelor în format electronic, generarea rapoartelor către Inspectorat și Ministerul Educației și Cercetării Științifice şi îţi oferă informații actualizate despre orice activitate din școală”, se precizează în descrierea produsului. Alte informaţii găsiţi la adresa www.adservio.ro

 

 

 

Am invitat câţiva elevi să noteze câteva observaţii despre acesta, după ce s-au documentat puţin pe Net. Iată opiniile acestora:

La curent

O amintire ce mi-a rămas în minte din şcoală este din timpul pauzei, când câţiva colegi de-ai mei au adus în clasă bulgări şi au început să se bată cu zăpadă. Pauza se terminase, iar doamna profesoară, intrată în clasă, s-a enervat pe colegii mei şi le-a aplicat o corecție – un 4 în catalog la fiecare. Mi se pare greşit, deoarece notele sunt calificativele elevilor la diferite materii, nu o metodă de a-i disciplina.

Ideea de catalog online îmi place foarte mult şi mi se pare foarte folositoare, deoarece ca părinte poţi să accesezi mult mai repede catalogul, în loc să te deplasezi până la şcoală, şi poţi să fii mereu la curent cu situaţia şcolară a copilului tău. (Alexandra, clasa a X-a)

 

Mult prea mult

La o anumită materie, la care nu sunt atât de bună, am luat o notă mare, iar părinţii mei nu m-au crezut. Prietena mea, tot dintr-a X-a, a luat la o teză nota 7, în loc de 8; scrisese mai mult decât trebuia.

Consider că produsul catalog electronic ar putea rezolva problema lipsei de credibilitate cu care elevii se confruntă adesea în raport cu părinţii lor. Catalogul electronic ar putea veni şi în ajutorul elevilor nedreptăţiţi, nu doar al părinţilor şi profesorilor, şi ar face viaţa uşoară multor oameni. De exemplu, celor care nu au posibilităţi financiare sau nu au timp să meargă la şcoală să vadă ce note au copiii lor şi cum au primit aceste note. Acest produs ar oferi şansa părinţilor de a vedea la zi ce note au luat copiii lor şi ar putea urmări exact evoluţia acestora. (Carmen, clasa a X-a)

Chat session

Mi se pare cool că poţi să discuţi cu colegii, pentru că platforma are şi chat. Îmi place şi că putem face proiectele de echipă mai uşor şi ne mai ajutăm la teme între noi. (Sergiu, clasa a X-a)

În era tehnologiei

Cred că acest catalog online este foarte eficient, deoarece acum și părinții mai ocupați pot să monitorizeze situația școlară a copilului lor. Fără să facă prea mari eforturi, aceștia pot intra rapid, din orice loc, să vadă notele sau absenţele elevului. Pentru mine, a avea catalog online este un beneficiu, deoarece profesorii nu ar mai putea da note pe nedrept. Nu cred că elevii ar trebui sancționați de profesori prin note. În plus, ne aflăm în era tehnologiei şi este o oportunitate să îți poţi vedea notele sau absenţele fără să întrebi dirigintele sau alți profesori. Catalogul online este mult mai eficient decât carnetul de elev şi sunt fericită că pot avea ocazia să-l folosesc. (Arina, clasa a X-a)

 

Te scapă de-o grijă

Pentru noi, viaţa la liceu a început cu dreptul. Am cunoscut noi persoane, am legat prietenii, ne-am integrat uşor, am intrat în graţiile unor profesori – toate bune şi frumoase, însă relaţia cu părinţii nu a fost atât de bună. În fiecare zi, aceleaşi întrebări: „Ai mers azi la şcoală? Ce note ai primit?” Răspundeam de fiecare dată sincer, dar părinţii nu aveau încredere şi ne certam foarte mult pe această temă.

După trei ani de calvar, a apărut salvarea noastră: catalogul online. La apariţia sa, părinţii au fost înştiinţaţi prin intermediul telefonului şi printr-un e-mail. La actualizarea catalogului, părinţii primesc un mesaj pe telefon cu situaţia nouă a elevului, iar ori de câte ori vor să-şi verifice copilul, au posibilitatea de a accesa site-ul. În familiile noastre a reapărut brusc armonia, iar părinţii şi-au recâştigat încrederea în noi, deoarece puteau să ne verifice cu mai multă uşurinţă decât până acum. (Georgiana şi Adriana, clasa a XI-a)

 

O idee bună la un moment nepotrivit

Ideea de catalog online mi se pare folositoare, dar nu mi se pare că se potriveşte acestei generaţii de părinţi, deoarece ei sunt obişnuiţi cu vechiul sistem – să vină la şcoală pentru a afla notele direct de la diriginţi şi nu sunt atât de familiarizaţi cu tehnologia. Sunt sigură ca o mare parte din ei nu folosesc Internet-ul, ba chiar nu ar şti să folosească un dispozitiv de pe care să acceseze catalogul online.

Cu alte cuvinte, ideea e bună şi folositoare, deoarece ca părinte poţi să accesezi mult mai repede catalogul online, în loc să te deplasezi până la şcoală, şi poţi să fii mereu la curent cu situaţia şcolară a copilului tău, dar nu şi perioada în care a fost introdus – cea mai potrivită perioadă, după mine, era când generaţia noastră ajungea la maturitate.

Un episod ce mi-a rămas în minte din şcoala gimnazială este de la ora de matematică; colegul meu de bancă, mai neastâmpărat de fel, vorbea într-una şi lansa avioane de hârtie prin clasă. Doamna profesoară l-a atenţionat, iar pentru că acesta nu s-a oprit, i-a aplicat o corecţie nedreaptă, şi anume un 3 în catalog. Mi se pare total greşit, deoarece notele reprezintă calificativele elevilor la diferite materii, nu o metodă de disciplinare. (Georgiana, clasa a X-a)

 

Mă face mai atent

Din punctul meu de vedere, catalogul electronic este un mod practic şi uşor pentru părinţi de a vizualiza situaţia şcolară a elevilor. Unii părinţi probabil că nu văd nicio schimbare, deoarece, ca şi până acum, doar cei interesaţi frecventau şcoala pentru a aprofunda situaţia copilului, dar pentru părinţii ocupaţi este o modalitate foarte bună de a observa notele sau absenţele elevului. Pe lângă asta, Adservio le oferă posibilitatea părinţilor de a vedea inclusiv testele pe care elevii le-au dat.

Ca elev, catalogul electronic mă face mult mai atent în legătură cu notele şi absenţele mele.

Pagina Adservio mi se pare foarte bine realizată. Logarea poate s-o realizeze un părinte sau un profesor – bineînţeles, profesorul poate edita notele, absenţele şi multe alte lucruri utile, pe când un părinte poate doar să vizualizeze această pagină. (Răzvan, clasa a X-a)

 

Adservio. Anywhere

Îmi place foarte mult, pentru că se poate observa, de oriunde ar fi părintele, situația elevului în timp real. Aspectul site-ului este unul complex, este foarte bine repartizat și accesibil de asemenea. După părerea mea, acest instrument le va fi de folos părinților, dar și profesorilor, și este o metodă ideală care ușurează munca acestora. (Francesca, clasa a XI-a)

 

Ziua în care mi-am pierdut carnetul de elev

Decembrie: luna tezelor şi testelor pentru elevii de liceu; marţi: teză la matematică, spaima oricărui elev; o săptămână mai târziu: o zi de joi, ca oricare alta, petrecută în băncile liceului la care învăţ.

Emoţii pentru ora de matematică ce urmează. Ştiam că trebuie să ne fie aduse tezele şi eram nerăbdătoare să vad cum m-am descurcat. Doamna profesoară intră la oră. Ne ridicăm în picioare şi salutăm respectuos. Deschide catalogul şi scoate din geantă un teanc imens de hârtii. Începe să ne cheme în ordine alfabetică. Vine rândul meu. Cu sfială şi cu picioarele amorţite de emoţii, mă ridic şi merg spre catedră. Îmi este înmânată teza… Nota 10. O bucurie imensă pune stăpânire pe mine şi aproape ţip de fericire. Doamna profesoară îmi cere carnetul, pentru a-mi scrie nota. Caut în ghiozdan şi tot caut – carnetul nicăieri. Sunt mustrată că mi-am pierdut carnetul, nota este trecută doar în catalog şi este chemat următorul elev. Ajunsă acasă, îi dau mamei vestea cea mare. Vă vine să credeţi că nu m-a crezut?! A spus că sigur nota mea este mai mică, o mint să ascund acest lucru, iar când mi-a cerut carnetul pentru a mă verifica, n-am putut sa mă salvez. Ce bine ar fi fost dacă în acel moment exista un catalog electronic… Abia o săptămână mai târziu m-a felicitat pentru nota maximă la matematică, după ce a venit la şcoală să se convingă cu ochii ei că nu mint.

Catalogul electronic Adservio are o mulţime de avantaje care, din punctul meu de vedere, este ideal pentru un părinte care doreşte să fie la curent cu ce se întâmplă cu copilul său la şcoală.

Un aspect important este acela că, prin intermediul acestui catalog, profesorul poate să transmită părinţilor observaţii asupra comportamentului elevului în cadrul orei respective şi îi poate oferi un punctaj individual pentru conduită.

Lucrul pe care îl consider cel mai ingenios la acest catalog este existenţa unui clasament al clasei, o medie generala a clasei cu care elevul este comparat şi evaluat în funcţie de performanţele sale şcolare, oferind astfel părintelui o imagine amplă.

Totodată, oferă părintelui unele sugestii de manuale, cărţi sau atlase care l-ar putea ajuta pe elev în aprofundarea cunoştinţelor, ca şi ferestre spre unele studii legate de învăţământ şi educaţie care l-ar putea interesa pe părinte. (Narcisa, clasa a XI-a)

 

O chestiune de performanţă

Platforma în sine este intuitivă şi un utilizator nou nu va întâmpina probleme legate de folosirea catalogului electronic. Faptul că profesorii au libertatea să folosească catalogul electronic la fel ca şi pe cel normal este una din iniţiativele bune aduse de această platformă. Catalogul electronic prezintă o mulţime de calităţi, care în final urmăresc performanţa şi îmbunătăţirea sistemului educativ. (Stelian, clasa a X-a)

Leave a comment