LARISA FETINCA: Un proiect reușit. Plus AUDIO

Doamna profesoară Mirela Ardelean a participat la Noaptea Cercetătorilor, de unde a luat un pliant si a aflat despre proiectul de finanțare Științescu, proiect care susține învățarea științelor de la cele mai fragede vârste – mai exact, când se pun bazele, când se descoperă daca ai înclinații spre știinţă sau nu.

mirela-ardelean

Prof. MIRELA ARDELEAN. Foto: Larisa Fetinca

Sprijinită şi susținută de domnul profesor Nicolaie Ardelean, a decis să se înscrie cu proiectul la concurs, reușind să câștige o finanțare în valoare de 12.000 RON. Cu acești bani se vor cumpăra echipamente şi materiale pentru studiul Pârâului Peța.

Proiectul cu care s-a câștigat finanțarea constă în cercetarea şi prelevarea probelor de apă din pârâul Peța. Se dorește achiziționarea unui flexiparametru şi a unui spectrofotometru care vor determina pH-ul apei şi factorii de poluare care au dus la secarea izvorului natural şi dispariția a trei specii de viețuitoare.

„Noi, bihorenii, nici nu știm ce comoară adăpostim, deoarece pârâul Peța este o apa termală şi are la bază o rezervație unică în Europa”, a afirmat doamna profesoară.

 

lab01-large

Andrei Oros şi Raul Ştean

Frumuseţea formulelor chimice

De curând, doamna profesoara Mirela Ardelean, alături de Raul Ștefan şi Andrei Oros, elevi ai Liceului Onisifor Ghibu, în clasa a 10-a D, au reușit înființarea blog-ului LOGO Chem. Doamna profesoara ne-a spus ca LOGO Chem este o manifestare a celor doi tineri pasionați de chimie, care au acaparat anexa de chimie pentru a interpreta experimente si pentru a împărtăși cu restul elevilor din Ghibu frumuseţea şi experimentarea formulelor chimice, demonstrând practic experimente chimice care vor duce la înțelegerea mai rapidă a chimiei.

Băieții au fost de acord să îmi ofere un interviu pentru a-i cunoaşte mai bine.

raul-stefan

RAUL ŞTEFAN

REPORTER: Ce te atrage la chimie?

RAUL ŞTEFAN: Mereu mi-a plăcut să ştiu cum funcționează lucrurile; când eram mic, aveam obiceiul să desfac toate jucăriile, doar ca să aflu ce e înăuntru. La chimie mă atrage aplicabilitatea, deoarece în toate domeniile de activitate ale omului găseşti cel puțin un lucru legat de chimie.

REPORTER: Cum ai reușit sa înființezi LOGO Chem?

RAUL ŞTEFAN: LOGO Chem şi-a avut rădăcinile în dorința mea de a împărtăşi cât mai multe informații, cu scopul de a ajuta ceilalți elevi să înțeleagă procese chimice şi să îi ajute pe mai departe când vor ajunge la facultate.

 

andrei-oros-si-raul-stefan

Andrei Oros (stânga), alături de Raul

REPORTER: Ce te-a determinat să îți placa chimia?

ANDREI OROS: Inca din clasa a saptea, cand am facut chimie prima data, am observat usurinta cu care pot invata la aceasta stiinta. Am descoperit mai incolo ca nu depun nici un efort suplimentar pentru a o intelege, ma simteam foarte natural in timpul orelor de chimie, chiar daca unii le atribuiau epitete de genul „plictisitoare, grele, foarte nasoale, imposibil de inteles”. Aceasta naturalete si eleganta, plus sentimentele foarte frumoase, o stare de spirit elevata, toate ma determina sa spun „eu sunt chimie”. Pe langa faptul ca da, cu totii suntem un amalgam, un haos organizat de atomi, ceasul suprem al naturii. Chimia, alaturi de fizica, sunt universul manifestat ad literram. Matematica este limba prin care il decodam. Absolut toate stiintele sunt interdependente, iar vietile noastre moderne depind de ele. Colegul meu, Raul, imi este prieten si invatator de chimie. Nu as fi la acest nivel fara el si sunt scolit abia pana la genunchiul broastei comparativ cu el, in domeniul chimiei. Totusi, stiu destule aspecte practice incat sa pot discuta cu el si sa lucram mai eficient in laborator, fiecare oferind indicatii pentru succesul experimentului. Adeseori acest lucru ne duce la mici conflicte de idei, dar niciodata nu ne suparam (foarte tare) si gasim un compromis util, adecvat. Ma indrept mai mult spre rolul de laborant, spre partea de hardware a laboratorului. Metodele, regulile, aparatura si tot ce alcatuieste un laborator sunt obiectul meu preferat de munca.

 

REPORTER: De unde este dorința de a înființa LOGO Chem?

ANDREI OROS: Pot sa spun ca LOGO Chem este mai mult „copilul” frumos al lui Raul, acest club de chimie – stiinta aplicata este visul practic indeplinit al lui si al doamnei profesoare Mirela Ardelean. Folosind metode de invatare practice si peer-2-peer learning, scopul clubului este de a le arata copiilor chimia dintr-o perspectiva inedita, de a risipi ceata neintelegerii acestei stiinte fundamentale, de a descoperi noi diamante neslefuite, cum a fost Raul. Nici nu stiu cum de am ajuns sa facem grupul. De luni de zile, inca din aprilie – mai, tot am incercat noi sa facem mici comunitati de genul si nu am reusit mare lucru, fiind dedicate in special proiectului Pro Peţa, unde chimia este pe prim-plan. Practic, dintr-o soluţie tulbure, totul s-a clarificat si, bam! Uite LOGO Chem, inaugurat! Prima ediție a fost marti, 20.12.2016.

 

REPORTER: Ce s-a întâmplat la prima ediție a clubului?

ANDREI OROS: A fost un succes rasunator prima editie a clubului, care a avut loc marti, in 20 decembrie. O clasa plină de copii care au venit pentru a vedea chimia desfasurata de un coleg mai mare. Ceasuri chimice, foc chimic aprins fara flacara, mirosuri dulci si intepatoare, acizi si baze, culori puternice si schimbari cromatice fulgeratoare, de asemenea intrebari din chimie si prezentari ale aparaturii de laborator si premii au umplut programul de marti. Totul regizat de Raul si numai de el, totul a iesit superb – opinia generala – cu micile anomalii de rigoare, mereu prezente in chimia aplicata. Toata echipa se declara mulțumită, publicul merituos a fost premiat cu reviste foarte frumoase despre mediul inconjurator din partea AP Aqua Crisius, iar toti au castigat experienta, cunostinte noi, amintiri si o dorinta puternica de a veni la editia urmatoare.

 

REPORTER: Când va avea loc următoarea ediție?

ANDREI OROS: Inca nu am stabilit, dar pentru mai multe detalii va invitam sa vizitați pagina noastră oficială de Facebook: LOGO Chem si sa ne urmariti fiecare pas.

LARISA FETINCA

larisa-fetinca

LARISA FETINCA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: