ANDREEA TRIFA: Cele zece porunci la judecata elevilor. Plus VIDEO

10porunci-large

În organizarea doamnei profesoare Rodica Marian, joi, 24 noiembrie 2016, la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu a avut loc o activitate  cu elevi din mai multe clase, cei din a 10-a D, a 10-a B, a 11-a C si a 12-a B. Miza acestei întâlniri, concepută ca un „workshop pe teme de religie, a fost abordarea câtorva din cele zece porunci, mai ales cele care reflectă iubirea faţă de aroapele, fiind o pregătire sufletească în perioada Postului pentru întâmpinarea pruncului Iisus.

Elevii au fost împărţiţi  în şase grupuri a câte trei, patru, cinci elevi,  care au fost astfel organizaţi  încât să abordeze câte o  poruncă din punct de vedere al unor virtuţi pe care le pot practica odată cu respectarea acesteia, păcate  săvârşite prin încălcare, ca şi consecinţe, legate de aceasta.

Elevilor le-au fost  sugerate câteva site-uri pentru a reuşi să se  achite de sarcinile primite, fiind o lecţie în cadrul căreia elevii au putut folosi  telefoanele. După discuţii pe grup, fiecare reprezentant al grupului trebuia să prezinte concluziile în faţa ascultătorilor, utilizând site-urile recomandate pentru a se edifica asupra poruncii dezbătute.

Elevii au fost foarte convingători în postura de mici teologi, iar ideile au fost prezentate pe nişte planşe, care au reţinut contribuţia tuturor.

Unele grupuri trebuiau să facă legături şi cu articole din Codul Penal sau Declaraţia Drepturilor Omului, de unde sunt inspirate toate constituţiile lumii. De pildă, grupul din care a făcut parte subsemnata a amintit articolul 228 în legătură cu Porunca a opta: „Să nu furi”, adică „Să fim cinstiţi”. respectând proprietatea privată  şi publică.

Evenimentul a fost documentat şi video prin eforturile lui Dan Chiş din clasa a 12-a B, un cunoscut fotograf al şcolii, şi Andrei Oros, din clasa a 10-a D, iar Patricia Piloca, din clasa a 11-a C a oferit o mână de ajutor doamnei profesoare şi elevilor pentru vizionarea eficientă a materialelor didactice.

10porunci02

Doamna profesoara ne-a declarat la sfarşitul acţiunii următoarele: „Strâmtă este calea care duce spre viaţă”, adică spre practicarea valorilor creştine şi „largă este calea care duce spre pierzare”.

Activitatea s-a dorit a fi  un imbold pentru integrarea virtuţilor în viaţa practică de creştin, spre a fi lumină în lume.

ANDREEA TRIFA

andreea-trifa

ANDREEA TRIFA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: