BIANCA SUCIU: O reclamă, o mamă şi o lepădare

Eram în tramvai, în drum spre librărie, admirând, pe geam, peisajul urban al orașului meu. Întorc capul spre ușă să văd ce persoane noi mă mai însoțesc pe parcursul călătoriei: „O fi, n-o fi controlorul? Sper să-mi ia în considerare biletul plătit prin SMS. Oare nu cumva le cunosc pe aceste fete?  De ce nu le cedează bietelor doamne locurile lor acești băieți?” Îmi place liniștea aceasta, vagă, din mijloacele de transport în comun.

Mă uit spre cabina vatmanului și observ o pată abstractă de culoare înrămată. Îmi pun ochelarii. Ce putea să fie dacă nu o reclamă? Dar stai… O reclamă cu o femeie însărcinată?! La ce s-o referi și asta? Fac ochi mici să pot distinge mai bine scrisul.

La o distanță de câțiva centimetri de privirea duioasă a viitoarei mame, de mângâierea gentilă a zonei abdominale, de simbolistica perfectă a esenței familiei, literele păreau că și-au greșit ordinea – „Sarcină nedorită?”

Pălii. Inima-mi stagnă. Un fior îmi vineți buzele. Mă uitam în jur întrebându-mă dacă ceilalți văd ceea ce văd și eu, iar de vedeau, cum puteau fi atât de discreți în legătură cu asta. O voce din adâncul toracelui îmi ordona bocind să iau afișul jos, să-l sfârtec, să-l rup în bucățele. Tramvaiul se transforma într-o locație de film dintre cele mai distopice.

De ce ne-au crescut gheare în loc de mâini? De ce sfârtecăm în loc să mângâiem? Avansăm în știința anihilării miracolelor, dar pare că nimănui nu-i pasă. Ne jucăm cu minunea vieții și ne păcălim că știm totul despre ea, ne mințim că o înțelegem și că o putem controla sau produce. Dar dacă atât de multe minți extraordinare nu au putut elucida misterul Universului în care trăim cu toții și pe care toți îl avem în comun și îl putem vedea, cum ar putea cineva să înțeleagă misterele a 7 miliarde de universuri , toate infinite și distincte între ele?

BIANCA SUCIU

portret bianca suciu bw.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: