KECSKES JUDIT: „Toleranța și nediscriminarea…”

pace-large

Joi, în data de 17 noiembrie, în sala festivă a liceului nostru, Onisifor Ghibu Oradea, a avut loc o activitate interesantă – un workshop intitulat „Toleranța si nediscriminarea: condiții necesare ale păcii”. Această activitate a fost coordonată de două doamne profesoare ale liceului nostru, Sandor Lila și Luminița Feșnic, ale căror clase, X A și X B, alături de XI B, au luat parte la acest workshop.

Activitatea a făcut parte dintr-o serie de manifestări din cadrul Săptămânii Educației Globale care în acest an a avut ca temă „Împreună pentru pace”.

În prima parte a prezentării ni s-a vorbit despre mecanismul psiho-social prin care oamenii își formează în prima fază prejudecăți și stereotipuri, care duc ulterior la discriminare, prezentare susținută de către doamna profesoară Sandor Lila.

În cadrul acestei prezentări niște voluntari curajoși și-au spus caracteristicile lor de bază, care aparent diferă de la persoană la persoană. Aceste diferențe duc de multe ori la separarea unor indivizi dintr-un grup și la discriminarea acestora.

În a doua parte au fost descrise câteva mari „pete roșii” din istoria omenirii, care au însemnat vărsări de sânge, pornind de la discriminarea unor anumite categorii etnice, religioase etc.

Salomeea Gurău, o elevă din clasa a XI-a B, alături de Andrei Iova din clasa a X-a B, ne-au citit câteva cuvinte despre aceste pete de sânge din istorie, cum ar fi Holocaustul, cel mai cunoscut exemplu din istoria omenirii, un genocid datorat discriminării.

Despre acest workshop, Salomeea a afirmat că i-a făcut o deosebită plăcere să ia parte la acesta: „Activitatea din sala festivă mi-a plăcut foarte mult și cred că fiecare elev a avut de învățat din asta, și anume că nu este bine să judeci după aparențe, pentru simplul fapt că unii sunt diferiți, căci până la urmă toți suntem oameni și toți avem calități și defecte.”

Cum a spus și Salomeea, din acest workshop cu toții avem de învățat, să nu ne considerăm superiori față de cei din jurul nostru, deoarece cu toții suntem oameni, chiar daca suntem diferiți față de alții.

KECSKES JUDIT

kecskes-judit

KECSKES JUDIT

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: