ANDREI OROS: Omagiu pentru Anna Marossy. Plus VIDEO

grupul-de-la-ghibu

În data de 18 octombrie 2016, pe malul fostului lac cu nuferi din Băile 1 Mai s-a ţinut o ceremonie de dezvelire a unui monument dedicat doamnei Anna Marossy, unul din cei mai cunoscuţi ecologişti bihoreni, de la a cărei dispariţie a trecut un an. Printre cei prezenţi s-a numărat şi un grup de elevi şi profesori de la Liceul Onisifor Ghibu Oradea, în numele cărora Andrei Oros a susţinut un scurt discurs.

Buna ziua, mă numesc Andrei Oros și sunt elev al Liceului Teoretic Onisifor Ghibu din Oradea. Suntem o mică delegație venită din partea școlii, reprezentanți ai tuturor elevilor din unitatea noastră de învățământ, în trup și suflet.

În acest colectiv ne-am format un nucleu ecologist care rezonează cu Rezervația Naturală Peța, cu chinurile prin care trece acest biotop unic și mai ales cu sufletele oamenilor care doresc să o salveze. Noi ne numărăm printre aceștia, cei puțini, care doresc și fac lucruri bune.

Proiectul nostru de mediu, „Inițiativă Pro Peța”, ia amploare pe zi ce trece și are un succes neașteptat.

Suntem aici, onorând invitația primită de la distinsa familie Togor, să aducem un omagiu cinstitei doamne, omului căruia i-a păsat de tot ce suflă și ce murmură: Anna Marossy. Am aflat despre dânsa, despre deosebita ei personalitate, despre felul ei de a fi – simplă, onestă, preocupată, afectuoasă, despre munca neobosită a dânsei pentru a proteja ce e viu și frumos. O venerăm. Ne plecăm cu stimă în fața dumneaei, în fața muncii ei, în fața lucrurilor pentru care a luptat.

Doamna Anna este un EcoWarrior la care ne raportăm. Doamna Anna este modelul nostru în ceea ce facem. Luptăm pentru și în memoria dânsei.

Fie ca această reverență pe care i-o aducem astăzi să genereze un val care activează energia bună în oameni, un tremur care îi va sensibiliza, care îi va face să lupte pentru natură. Astfel, și nu cu indolența caracteristică neamului nostru, să mergem mai departe, să salvăm natura și acest biotop fragil – Rezervaţia Naturală Peța.

Voi, omenii care v-ați strâns aici, astăzi, sunteți un exemplu de moralitate pentru noi. Dați dovadă de spirit, de omenie și reușiți să aprindeți scânteia grijii în inimile noastre.

Să ducem munca domnei Marossy mai departe! Mai fervent! Mai mulți… Mai curați.

ANDREI OROS

Save

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: