Horia Oniţa, preşedintele CNE: „Trebuie să fim o voce”

Am avut de curând onoarea de a-l intervieva  pe Horia Onița, elevul care a adus mare cinste orașului nostru, Oradea. Întrebările fără răspuns ale unor elevi din liceu, dar și curiozitatea, m-au ambiționat să iau legătura cu președintele Consiliului Național al Elevilor.

 

Horia este elev în clasa a XII-a, la Colegiul Național Emanuil Gojdu din Oradea. Deține statutul de președinte al CNE din luna februarie a anului 2015, dar urmează în mai puțin de două luni să părăsească, odată cu băncile școlii, și această funcție.

Din fericire, tinerii din România se vor bucura în continuare de calitățile excepționale de lider ale lui Horia. De ce? Veți afla chiar de la el.

Pentru noi, această întâlnire a fost o dublă premieră, discuția cu Horia fiind primul interviu pe care l-am înregistrat în noul nostru mini-studio LOGOPAPER, amenajat recent în incinta liceului.

Generos, Horia ne-a acordat aproape două ore din timpul său prețios de pe o agendă încărcată, el mișcându-se săptămânal între Oradea și București, cu precădere.

Liderul a abordat în acest timp mai multe teme ale învățământului, cu subiecte pe care le susține, iar altele despre care consideră  că constituie „o imagine eronată”. Despre probleme ca uniformele în şcoală, examenul de bacalaureat, dar și legi din învătământ, acesta şi-a argumentat în detaliu opiniile, pro sau contra.

În prim-plan, am pus accentul pe ceea ce înseamnă funcția de președinte al Consiliului Național al Elevilor, care sunt pașii care trebuie parcurși până la acest statut și ce calități trebuie să aibă candidații.

„Trebuie să fii motivat”

„Elevii nu învaţă nimic din uniformă”

Problema uniformelor, care tind să devină obligatorii, este tot mai discutată în zilele noastre. Horia este împotriva acestora, subliniind cu litera legii, care spune că „accesul la educație nu poate să fie îngrădit”.

 

„Se măsoară dorinţa elevului de a se supune programei şcolare”

Mulți elevi sunt înfricoșați de examenul de bacalaureat. Horia, așa cum am menționat mai sus, este elev în clasa a XII-a, urmând să susțină acest examen, dar pentru el este „o imagine eronată, un examen care nu denotă inteligența elevilor”.

 

„Cei trei actori nu cunosc legea”

În România, legile învâțământului sunt atât de bine scrise, încât ai spune că ne apropiem de modelul de învățământ finlandez. „Problema noastră nu este ce scrie în lege, ci cum aplicăm ceea ce scrie în lege”, afirmă Horia.

Cele două ore petrecute în compania lui Horia au trecut foarte repede, dar i-am smuls promisiunea de a ne reîntâlni după ce va ocupa noua funcție de vicepreședinte al Consiliului Tineretului din România.

Pentru Horia, fiecare zi este o nouă deplasare spre un alt județ al României sau chiar o altă țară. După ce a părăsit incinta liceului nostru, peste mai puțin de două ore, la ora 18:00, urma să urce în avionul spre Bruxelles, pentru o nouă conferință, asta după ce ziua precedentă a fost rezervată pentru Danemarca.

Horia luptă pentru drepturile noastre!

a consemnat GIULIA TUDUC

GIULIA TUDUC

GIULIA TUDUC

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: