MARIA PAŞCALĂU: Tăierea porcului în Bihor

Cu ocazia apropierii Sărbătorilor de iarnă, m-am gândit sa vă prezint unul dintre principalele obiceiuri ale acestora, tăierea porcului.

image003

Pregătirea cărnii pentru tocat

Am participat la tăierea porcului în comuna Nojorid, sat Păuşa, şi vreau să vă prezint tradiţia din acest loc. Gazda mea a fost una din mătuşile mele.

Ne-am trezit dis-de-dimineaţă şi am pregătit cele necesare pentru sacrificarea porcului. După ce porcul a fost sacrificat,unchiul meu a început să îl pârjolească cu arzătorul cu gaz şi după aceea l-a curăţat şi l-a spălat. La terminarea spălării, porcul a fost tranşat, majoritatea organelor interne au fost folosite la obţinerea cârnaţilor şi a caltaboşilor, iar carnea a fost folosită in diferite feluri.

După terminarea cârnaţilor şi a caltaboşilor s-a început topirea grăsimilor, din care au rezultat untura de porc şi jumările. Gazda noastră şi-a păstrat câteva borcane de jumări prăjite în grăsime, pentru restul anului ce va urma. Slănina care a fost tranşată a fost pusă în saramură, împreună cu jambonul de la porc, pentru câteva săptămâni, şi pe urmă pusă la afumat.

La sfârşitul lucrului, gazda noastră ne-a servit cu aşa-zisa „pomană a porcului”, iar pe masă au fost aşezate numai bunătăţi preparate din carnea proaspătă. De obicei, se găteşte varză călită cu cârnaţi proaspeţi prăjiţi ori jumări.

MARIA PAŞCALĂU

MARIA PASCALAU

MARIA PAŞCALĂU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: