BIANCA BOGDAN & ROXANA UIVAROŞAN: Patru ani lusitani!

Colega noastră, Ioana Fechete, a acceptat să ne spună povestea celor patru ani trăiţi în Portugalia.

Cele patru materii pe care le-a studiat sunt limba portugheză, istoria, geografia şi psihologia, dar pe lângă acestea era şi sportul care era facultativ, deci nu primeau note. Orarul varia, având uneori două ore de portugheză şi după istorie, geografie sau psihologie.

Iată ce ne mărturiseşte despre faptul că se află din nou în clasa a XII-a: „Pot să spun că sunt puțin dezamăgită, deoarece trebuie să pierd un an, dar în acelaşi timp mă bucur că o să mai am o experienţă în plus, văzută de mine ca o provocare”.

În ceea ce priveşte dorința de a studia la Facultatea de Drept aici în România şi nu în Portugalia, Ioana nu are un motiv anume pentru această alegere, dar consideră că “tot mai bine e acasă”.

Tot timpul pe care l-a petrecut acolo a fost o experiență, începând de la faptul că nu a ştiut limba şi nu cunoştea pe nimeni, însă în doar patru ani a reuşit să îşi facă prieteni adevăraţi, având în vedere faptul că portughezii sunt foarte sociabili în ceea ce priveşte integrarea unei persoane.

A întâlnit acolo şi persoane care consumau droguri, acestea având o influență foarte mare, în general la tineri cu vârste cuprinse între 13-18 ani.

După cum ne spune Ioana, viața unui tânăr din Portugalia nu este diferită de cea a unui tânar de aici.

Viata de familie este cu  totul diferita în Portugalia, comparativ cu  cea de la noi. Dacă la noi o căsătorie este un lucru normal şi des întâlnit, acolo nu este aşa. De multe ori întâlneşti cupluri care au şi copii, dar nu sunt căsătoriți.

O altă diferență este concepția de a avea propria ta casă, deoarece majoritatea locuiesc în chirie chiar şi zeci de ani.

Colega noastră a mai adaugat urmatoarele: „Nu pot să spun exact în cât timp ar putea o persoană să învețe limba portugheză. Mie mi-a luat aproximativ trei luni până să reuşesc să scriu şi să citesc, dar pe parcursul primului semestru am avut un profesor oferit de şcoală care să mă ajute.”

La fel ca în România, criza economică este resimțită şi în Portugalia. Această criză şi-a făcut simțită prezența deoarece au început să apară persoane fără loc de muncă, iar populația să se plângă de nivelul de trai: “Din ce în ce mai puțini bani şi totul mai scump.”

Ioana ar aduce în şcoala din România sistemul foarte simplificat pe care îl au acolo în ceea ce priveşte liceul.

Iată ce are de spus despre şcoala din România: “Se cere foarte mult şi se oferă foarte puțin”.

Vârsta la care un tânăr ajunge la majoritate este la 18 ani; la fel ca la noi: primesc drept de vot, pot să facă şcoala de şoferi şi pot călători fără acordul părinților.

Cât despre tradiții, mâncarea tradițională, pe lângă măsline şi acea brânză numită de ei “queigo”, este “bacolhoa”, un peşte gătit cu sos de smântână şi cartofi. Unele tradiții sunt comune. Ei au ziua castanelor, carnavalul, ziua de lectură în care toți elevii merg prin oraş şi spun poezii persoanelor întâlnite pe stradă.

BIANCA BOGDAN, ROXANA UIVAROŞAN
ROXANA UIVAROŞAN şi BIANCA BOGDAN

ROXANA UIVAROŞAN şi BIANCA BOGDAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: