Prof. Laura Lazăr: Elevii de azi sunt mai competitivi

Doamna profesoară de latină Laura Lazăr a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări legate de şcoala românească, miercuri, 4 iunie 2014. M-a surprins într-un mod plăcut când aceasta a afirmat că ar introduce în programă materii care vizează domeniul său – mitologie greacă şi latină, limbă neogreacă şi altele.

Prof. LAURA LAZÂR

Prof. LAURA LAZÂR

REPORTER: Ce părere aveti despre desfiintarea majoritatii liceelor si reinifintarea scolilor profesionale?

Prof. LAURA LAZĂR: Nu cred ca este o idee prea buna. Cine vrea sa mearga la o scoala profesionala are si acum de unde alege. Cei mai multi elevi merg pe idea ca trebuie sa termine un liceu si abia apoi sa-si caute domeniul spre care sa se orienteze. In ultimul timp liceele teoretice au avut elevi cu performante deosebite.

 

REPORTER: Stiti ceva despre viitorul scolii noastre?

Prof. LAURA LAZĂR: Nu stiu prea multe, dar cred ca rezultatele obtinute de tot mai multi elevi la diferite concursuri si olimpiade il vor sustine in topul liceelor teoretice.

 

REPORTER: Cum vedeti evolutia invatamantului romanesc in ultimii ani?

Prof. LAURA LAZĂR: Daca nu vor mai fi puse in practica tot felul de idei venite peste noapte, poate ca invatamantul romanesc mai are o sansa. Ii vad pe elevi parca mai competitivi decat in alti ani.

 

REPORTER: Ce meserii considerati ca sunt de viitor?

Prof. LAURA LAZĂR: Meserii de viitor – in domeniul IT, economic, turism, juridic, mecanic, constructii. Cele care nu mai sunt de viitor n-as putea sa le specific exact, prntru ca fiecare isi face viitorul cu meseria pe care o are, daca pune suflet si face multa pasiune in ceea ce face.

 

REPORTER: A influentat intr-un fel decizia ca notele din timpul liceului să nu mai conteze la admiterea in facultati?

Prof. LAURA LAZĂR: Aceasta informatie poate avea impact in masura in care facultatile ar impune examene de admitere. Astfel se face o selectie a studentilor pe care ii vor forma ca buni specialisti.

 

REPORTER: Ce ati recomanda unui tanar care a terminat de curand liceul?

Prof. LAURA LAZĂR: Sa-si urmeze prioritatile in calea viitorului. Sa traiasca prezentul.

 

REPORTER: Incurajati plecarea tinerilor romani in strainatate? Este aceasta un semn de nepatriotism?

Prof. LAURA LAZĂR: Nu cred ca e un semn de nepatriotism al tinerilor care pleaca sa munceasca in stranatati. Fiecare doreste ceva mai bun pentru viitorul sau. Unii isi perfectioneaza studiile in alte tari, apoi se intorc in tara, punand in practica ceea ce au acumulat acolo, altii isi gasesc locuri de munca mai profitabile pentru a-si face apoi in tara un rost mai bun.

 

REPORTER: Daca ar fi sa reduceti ceva din programa incarcata, la ce ati renunta?

Prof. LAURA LAZĂR: As renunta la unele materii inutile la unele profile, as opta pentru o decongestionare a programelor materiilor de baza.

 

REPORTER: Cum vi se pare faptul ca varsta la care elevii dau examene este tot mai frageda?

Prof. LAURA LAZĂR: Mi se pare o rupere a copiilor din copilaria lor. Acestia nu se bucura suficient de timpul de joaca si copilarie.

 

REPORTER: Cum explicati interesul din ce in ce mai scazut al elevilor pentru scoala? Ce ati face pt a-l remedia?

Prof. LAURA LAZĂR: Probabil pe multi ii afectează partea materiala si considera ca scoala nu ii ajuta prea mult pentru a-si atinge fiecare scopul. Daca as avea conditii, as incerca o atragere prin filme, excursii tematice.

a consemnat ROXANA VLAD

ROXANA VLAD

ROXANA VLAD

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: