Înv. Iosif Româneac: Germană şi engleză din clasa întâi

Vineri, 13 iunie, domnul Iosif Româneac ne-a acordat un interviu cu privire la unele masuri luate de Ministerul Educaţiei, dar si cu unele fenomene prezente azi in scolile din România. Desi a predat mereu elevilor din clasele primare, domnul invatator a fost pedagog si a acumulat multă experienta în ani de invatamant. A urmarit indeaproape elevii, comportamentul lor, dar si reactiile lor la unele schimbari.

 

Înv. Iosif Româneac împreună cu elevii, în excursie

Înv. Iosif Româneac împreună cu elevii, în excursie

REPORTERI: Ce parere aveti despre desfiintarea majoritatii liceelor teoretice si reinfiintarea scolilor profesionale?

Înv. IOSIF ROMÂNEAC: Este de preferat sa ramana si scoli care sa pregateasca copiii care doresc sa urmeze o facultate respectiv studiile superioare.In ziua de azi noi suntem deficitari la profesii, deci toti cei care s-au format pana in 2000 au avut institutii care i-au pregatit pentru respectiva profesie dar azi nu mai sunt nici scoli care sa pregateasca forta de munca pentru profesii.Deci categoric ca este o solutie buna revenirea la unele licee de specialitate.Cel care doreste sa invete ii ramane sa aleaga liceul teoretic care exista in oras.

 

REPORTERI: Cum vedeti evolutia invatamantului romanesc in ultimii 10 ani? Dar a elevilor dumneavoastra?

Înv. IOSIF ROMÂNEAC: Clasa pe care o am acum este mult mai compacta decat cea anterioara.Clasa este destul de omogena iar nivelul este unul foarte ridicat din punct de vedere al elevilor din clasele primare. Am foarte putini elevi care au note mai slabe, restul fiind de la bine in sus, bine si foarte bine.Eu cred ca mijloacele mass-media ridica foarte mult nivelul generatiilor de la un an la altul.

 

REPORTERI: Ce meserii considerati ca sunt de viitor? Si care nu?

Înv. IOSIF ROMÂNEAC: In primul rand cele in informatica respectiv IT. Si nu ar fi rau sa ne intoarcem in agricultura, deoarece putem beneficia de foarte multe fonduri. Cele care nu au un viitor in opinia mea sunt cele din industrializare.

 

REPORTERI: A influentat intr-un fel informatia ca notele din timpul liceului nu mai conteaza la admiterea in facultati?

Înv. IOSIF ROMÂNEAC: Categoric. In opinia mea, aceasta este o greseala fatala. Ar trebui sa conteze cel putin 50%. Odata cu asta, si diferenta dintre licee a disparut.

 

REPORTERI: Ce ati recomanda unui tanar care a terminat de curand liceul?

Înv. IOSIF ROMÂNEAC: Categoric, daca este capabil sa mearga spre o facultate, iar daca situatia materiala nu este una buna, o slujba ar fi binevenita.

 

REPORTERI: Daca ar fi sa reduceti ceva din programa incarcata la ce ati renunta?

Înv. IOSIF ROMÂNEAC: Educaţie civică, respectiv Religie, deoarece pe aceste materii elevii le pot invata la Limba romana sau chiar doresc sa le faca facultativ sambata, duminica.

 

REPORTERI: Daca ati putea concepe o noua curicula ce materii ati adauga?

Înv. IOSIF ROMÂNEAC: Informatica sa nu fie optional, iar limba engleza si limba germana sa fie studiate inca din clasa a I-a, nu din clasa a III-a.

 

PENTRU LUCRURI ESENŢIALE

Domnul invatator ne-a spus ca nu stie nimic despre viitorul scolii noastre, dar nu ar strica ca scoala noastra sa aiba anumite ateliere in care copiii sa invete lucrurile esentiale care i-ar putea ajuta in viata: fetele sa invete sa manuiasca acul si aţa, baietii sa stie sa lucreze cu un fierastrau sau un ciocan, chiar inca din gimnaziu.

Am dorit sa il intrebam de asemenea ce crede despre marirea taxelor la unviersitati; îl consideră benefic, deoarece statul are nevoie sa isi ia o marja de siguranta in vederea celor care doresc sa studieze in adevaratul sens al cuvantului. Si de asemenea si in Occident taxele sunt foarte mari, a observat domnul invatator.

Domnul Iosif Romaneac a dorit sa spuna faptul ca nu incurajeaza plecarea tinerilor in strainatate, deoarece sunt foarte multi care isi pot gasi aici locul. Nu considera ca plecarea este o forma de nepatriotism, dar spune ca ne-am putea intoarce la acest sentiment, deoarece l-am cam uitat.

Despre examenele pe care elevii le sustin de la varste atat de fragede, domnul Romaneac crede ca nu isi au rostul, din moment ce nu conteaza nicaieri. Ba mai mult, nici macar manualele nu sunt in asa fel facute incat sa pregateasca elevul pentru asemenea evaluari.

In final, am dorit sa aflam ce parere are despre interesul din ce in ce mai scazut al elevilor pentru scoala si ce ar face ca sa remedieze acest fapt. A dorit sa ne spuna faptul ca starea materiala a parintilor este una precara, in sensul ca nu au timpul necesar de care copilul are nevoie, deoarece au foarte multe locuri de munca sau unul incarcat. Ne-a sugerat ca o solutie buna pe care Occidentul a preluat-o este programul after school; copiii sa nu isi faca doar temele la scoala, ci sa isi desfasoare si alte activitati sau hobby-uri, precum inotul, cititul, fotbalul, dansul. Dar pentru acest lucru scoala are nevoie de multe schimbari, care spera ca vor veni in anii urmatori.

au consemnat ALEXANDRA MIHOC şi ANDREI ŞTIOP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: