In zilele noastre am putea spune ca suntem incojurati din toate partile de oameni orgoliosi. Am vrut sa aflam mai in detaliu ce inseamna sa fi orgolios, asa ca am rugat-o pe doamna Ionela Belbe, psiholog al Liceului Onisifor Ghibu, sa ne raspunda la o serie de intrebari legat de acest subiect.
REPORTER: Ce definitie puteti da orgoliului?
PSIHOLOG: Orgoliul este o trasatura de caracter negativa.Nu ne nastem orgoliosi ci devenim. Ne putem naste doar cu anumite predispozitii, de exemplu temperamentul, care poate influenta in acest sens. A fi orgolios inseamna a avea o parere foarte buna, adesea exagerata si nejustificata despre sine insusi, despre valoarea si importanta sa sociala.
REPORTER: Cum apare orgoliul la o persoana?
PSIHOLOG: Pot sa existe anumite predispozitii dar cel mai mult conteaza mediul de viata al persoanei: modele pe care le are in familie, educatia pe care o are.Cei din jur contribuie foarte mult la formarea orgoliului.
REPORTER: Cum se manifesta orgoliul?
PSIHOLOG: Orgoliul excesiv poate duce la un comportament dezadoptativ, adica care nu duce la adaptare.
REPORTER: Cand ne putem da seama ca avem de a face cu un om orgolios?
PSIHOLOG: Cand are o parere foarte buna si nejustificata despre el, cand incearca sa-si impuna ideile fara a tine cont de parerile celorlalti.
REPORTER: Este bine sa avem prieteni orgoliosi?
PSIHOLOG: Totul este bine atata timp cat are dozajul correct; din punctul meu de vedere, a avea ca prieten o persoana orgolioasa implica un mai mare efort in a o intelege si a putea comunica cu ea.
REPORTER: Ce urmari are asupra noastra orgoliul sau comportamentul orgolios?
PSIHOLOG: Putem pierde prieteni, putem intra in conflicte. Orgoliul ne poate impiedica sa ne dezvoltam, uzand ideile persoanelor din jurul nostru.
a consemnat DENISA MARTIN