PETRU VARGA & ADELINA CORBUŢIU: Tânărul judokan

Am întâlnit în școala noastră un tânăr judokan. Sergiu Farcaș se află în clasa a IX-a A, dirigintă prof. Nicoleta Cipleu. Viața este prețioasă, timpul trebuie folosit într-un mod constructiv. Pentru a deveni cineva, trebuie să ai multă încredere în tine și multă ambiție. Trebuie să îţi aminteşti faptul că cea mai mare glorie nu constă în a nu cădea niciodată, ci în a te ridica mereu în picioare după ce ai căzut. L-am rugat pe Sergiu să ne spună câteva lucruri din viața sa de judoka.

 sergiu judo

Sergiu Farcaș e în clasa IX A.

REPORTERI: Cum ai ajuns la judo?

SERGIU FARCAŞ: Am văzut concursuri de judo la televizor și pe internet, iar apoi am zis să încerc și eu deoarece mi s-a părut un sport interesant.

 

REPORTERI: De câți ani faci sport?

SERGIU FARCAŞ: Practic judo de aproape cinci ani.

 

REPORTERI: De ce ai ales să faci judo?

SERGIU FARCAŞ: Am ales acest sport deoarece vroiam să-mi folosesc energia într-un mod constructiv, pentru că atunci când eram mai mic, eram foarte energic.

 

REPORTERI: Cât de important este judo-ul în viața ta?

SERGIU FARCAŞ: Judo-ul este important pentru mine deoarece am învățat să fiu mai disciplinat și mai ascultător.

 

REPORTERI: Care sunt riscurile în acest sport?

SERGIU FARCAŞ: Riscurile sunt foarte mari, mai ales la cei de performanță, deoarece dacă nu ești atent, pot apărea accidentări neprevăzute , dar și unele minore.

 

REPORTERI: Ce spun părinții?

SERGIU FARCAŞ: Părinții sunt de acord cu mine și mă susțin, deoarece ei vor să îmi folosesc timpul într-un mod constructiv decât să pierd vremea.

 

REPORTERI: Când ai înțeles care sunt beneficiile acestui sport pentru tine?

SERGIU FARCAŞ: Am înțeles după mult timp care sunt beneficiile, pentru că la un moment dat am vrut să renunț , dar am avut o discuție cu antrenorul și cu părinții și am înțeles că acest sport mă va ajuta mult în viață.

 

SERGIU FARCAŞREPORTERI: În ce măsură a înfluențat practicarea judo-ului de performanță dezvoltarea personalității tale?

SERGIU FARCAŞ: În timp ce practic judo, am învăţat să fiu o persoană disciplinată şi demnă. Prin judo m-am educat şi perfecţionat şi mi s-a deschis calea spre o viaţă frumoasă.

REPORTERI: Care este diferența dintre judo și karate?

SERGIU FARCAŞ: În judo sunt permise doar procedeele pe care le înveți la sala de antrenamente, braț și strangulări cu cu reverele de la kimono, și sunt interzise loviturile de pumn, de picior sau de genunchi. Pe când la karate sunt permise loviturile și sunt alte feluri de mișcări.

 

medalii sergiuREPORTERI: Povesteşte-ne un moment deosebit din viața ta de judokan.

SERGIU FARCAŞ: Au fost mai multe momente deosebite, dar a fost un moment special acel când ești pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, dintr-o categorie de 15-20 de sportivi, și tu ești cel mai bun.

 

REPORTERI: O invitație cititorilor care doresc să se apuce de judo.

SERGIU FARCAŞ: Toți care vor să se apuce de judo pot veni la Liceul cu Program Sportv de la orele 16 sau de la 18. Sunt grupe de copii de la cei mai mici până la cei mai mari. Vă aștept cu mult drag.

au consemnat PETRU VARGA şi ADELINA CORBUŢIU

2 comments

  1. Bogdan Naty

    asa asa :>

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: