ANDREI ŞTEF: Prieten sau afacere?

Anual, gestionarea maidanezilor inseamna un circuit profitabil al banilor, o hora in care joaca laolalta autoritati, ONG-uri, cabinete si clinici veterinare, importatori de medicamente, furnizori de aparatura si produse veterinare.

Andrei StefCei 65.000 de caini din Bucuresti sunt o sursa inepuizabila de bani. Autoritatile au pretext sa risipeasca fonduri importante, ONG-urile aduna venituri frumoase din donatii, bani pe care membrii fundatiilor ii cheltuie dupa bunul plac.

Iata schema prin care unele ONG-uri strang bani. Au adaposturi pline de catei maidanezi si primesc donatii pentru fiecare patruped: cate 50 de lei pe luna, pot fi insa si sume mai mari. Declararea mai multor animale decat au pentru a-si creste veniturile din donatii este alta tehnica de sporire a banilor. Nimeni nu sta sa numere sute de caini aflati in spatiile ONG-urilor. Asa ca o alta metoda se bazeaza pe abandonul cainilor de catre asociatiile care isi asuma raspunderea pentru ei.

Un ONG poate adopta 100 de caini in fiecare an. ASPA nu verifica daca animalul este bine intretinut sau daca asociatia are un adapost. Voluntarii din ONG-uri au luat sute si mii de patrupede din  adaposturile  primariei. Astazi multi dintre acesti caini sunt pe strazi. De evidenta lor nu se mai stie nimic, dupa cum recunosc si reprezentantii ONG-urilor atunci cand au fost intrebati de cei din primarie.

Cel mai grav este ca de cele mai multe ori cainii eliberati pe strazi nu sunt sterilizati. Si aici intervine cea mai profitabila schema – sterilizarile fictive. Anul acesta, pentru program s-au alocat peste 120.000 de euro numai in Bucuresti. Primaria plateste interventiile pentru toti cainii, inclusiv pentru cei adoptati de ONG-uri.

Cand sunt prinsi, maidanezii trebuie sterilizati si li se pune un crotaliu in urechi, insa cainii se aleg doar cu un crotaliu si sunt aruncati in strada, fara a mai fi sterilizati

Fundatiile din Capitala au avut la dispozitie din donatii si sponsorizari peste 13 milioane de lei in ultimii ani. Asta reiese din datele publicate de Ministerul Finantelor. Numarul ONG-urilor a crescut, insa nici o treime dintre ele nu au adaposturi pentru caini.

In cazul ONG-urilor, nu exista un organ de control asa cum exista la societatile comerciale. Niciunei fundatii nu i-a fost verificata pana acum activitatea. Fundatiile nu platesc impozit pe profit, nici TVA. Interes pentru adoptii a fost in zilele cand a fost votata legea privind uciderea maidanezilor, oamenii au stat la coada sa adopte caini prinsi de hingheri. Cateva zile mai tarziu, coada a disparut, la fel interesul adoptatorilor.

Reprezentantii din primarii nu isi fac treaba si irosesc fonduri. ONG-urile nu ajung la un consens. Si autoritatile, dar si multe dintre asociatiie pentru protectia animalelor au un management defectuos.

Aceste patrupede sunt si ele niste fiinte si corect ar fi sa aiba drepturi, iar eutanasierea, sterilizarea , sau asa numitele “adaposturi” in care sunt bagati nu reprezinta decat incalcarea drepturilor lor.Singura solutie este ca acesti caini sa fie adoptati . Este o solutie dar este una utopica, deoarece diferenta dintre numarul cainilor ce pot fi adoptati si numarul oamenilor ce ar face acest gest este una considerabila.

In opinia mea personala ceea ce pot face oameni care nu au posibilitatea sa adopte un caine sau care nu vor din diferite motive, este sa spere si sa creada ca problema cainilor maidanezi se va rezolva cu bine indiferent de mijloace. Nu uitati, credinta invinge orice.

ANDREI ŞTEF

3 comments

 1. iulia

  mafia cutofila face tot posibilul sa mentina cat mai mult maidanezii pe strazi ca sa nu piarda donatiile generoase de la fraierii din occident care varsa lacrimi la pozele cu ”bietii maidanezi” din Romania.
  Ba unii occidentali doneaza la cutofili numai ca sa vada romani muscati ,pentru ca romanii,nu-i asa, sunt toti niste tigani care stau cu cortul in centrul Parisului fura si cersesc.

  Like

 2. In general cand te apuci sa scrii despre ceva,incepi in primul rand sa te documentezi.Poate imi explicati si mie ce este ala un ONG?Domnule Andrei Stef “Nivelul de civilizatie a unei natiuni este dat de atitudinea fata de animale”-Mahatma Gandhi-ORGANIZATIA NONPROFIT-are ca surse financiare:DONATIILE si proiectele castigate.ONG-NU beneficiaza de fonduri de la STAT.Lipsa de cultura si in special de cultura civica genereaza aberatiile scrise de dumneavoastra!

  Like

 3. Se fac bani frumosi pe spatele maidanezilor dar NIMENI nu vrea sa recunosca .

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: