„Aş scoate din programa şcolară timpul pierdut”

Cu totii il stim pe domnul profesor de religie Cosmin Bogdan, majoritatea de cand suntem micuti, din clasele primare. Ne amintim cum incerca sa ne invete, sa ne spuna vorbe intelepte dar sa ne si amuze cu cate o gluma ce ne insenina ziua. Aproape in fiecare zi il vedem pe domnul profesor Bogdan Cosmin pe coridoarele scolii, vesel, optimist si bine-dispus. Dansul este mereu pregatit sa asculte pe oricine, sa dea un sfat sau o vorba buna. Pe langa aceasta imagine binecunoscuta, ce probabil nu o vom uita niciodata, domnul profesor mai are multe lucruri de spus, iar cate ceva a acceptat sa impartaseasca si cu noi.

cosmin bogdan

Prof. COSMIN BOGDAN

REPORTER: De cat timp predati la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu?

Prof. COSMIN BOGDAN: De 14 ani.

 

REPORTER: De ce ati ales sa fiti profesor?

Prof. COSMIN BOGDAN: Cred ca meseria te alege mai mult pe tine decat tu pe ea.

 

REPORTER: In afara de acest statut, mai aveti si alte calificari?

Prof. COSMIN BOGDAN: Studii in istorie, masterat in istorie, doctorand in istorie, licentiat in teologie si burse de studiu in strainatate.

 

REPORTER: Ce parere aveti de actualul sistem de invatamant din Romania?

Prof. COSMIN BOGDAN: Este la fel de bun ca si cel de dinainte si probabil la fel ca si cel ce va urma.

 

Micutii il iubesc pe „domnu’ de religie”.

REPORTER: Ce ati introduce sau elimina din programa scolara?

Prof. COSMIN BOGDAN: As elimina timpul pierdut. Anticii spuneau ca ,,nu pentru scoala, ci pentru viata invatam”, dictonul acesta mi se pare la fel de valabil si azi, deoarece scoala trebuie sa-ti ofere instrumente necesare pentru a specula filosofic, dar si pentru a trai concret in lumea aceasta. Scoala trebuie sa-l duca pe tanar la o inalta spiritualizare a vietii, in acelasi timp cu desavarsirea unui bun-simt practic.

REPORTER: Le recomandati elevilor studiile in strainatate?

Prof. COSMIN BOGDAN: Numai daca sunt serioase.

 

REPORTER: In ce sens?

Prof. COSMIN BOGDAN: In sensul ca am intalnit multi studenti care, pentru o bursa exotica, practic si-au abandonat studiile. Mi se pare o greseala sa pleci in strainatate cu o mana de bani si fara tinta unei invatari aprofundate, doar de dragul de a pleca in strainatate.

CITEŞTE ŞI: „DOMNU DE RELIGIE”

REPORTER: Ne puteti povesti despre experienta dumneavoastra la studii in Franta?

Prof. COSMIN BOGDAN: O experienta bogata in emotii si invataminte. Am locuit la niste oameni care intre timp mi-au devenit prieteni, desi nu-i intalnisem pana atunci si nu ii cunostea vreun prieten de-al meu. Aceasta familie de francezi mi-a pus la dispozitie casa si masa lor, fara sa-mi ceara sau sa astepte ceva in schimb. Aproape toti romanii pe care ii stiu vorbesc despre francezi ca sunt niste oameni pretentiosi, reci, coplesiti de povara propriei superioritati. Eu nu am intalnit asa ceva, iar acolo unde am studiat am dat dovada de exces de zel in asa masura, incat colaboratorii universitari francezi mi-au recomandat sa ma domolesc.

 

REPORTER: Va place sa calatoriti?

Prof. COSMIN BOGDAN: Da!

 

REPORTER: Ce tari sau zone frumoase ati vizitat pana acum?

Prof. COSMIN BOGDAN: Din Spania pana in Armenia, numai frumuseti, am invatat sa iubesc si Sevilia, si Belgradul, si Yerevanul, si Reims. Este un mare privilegiu.

CITEŞTE ŞI: NU POŢI CONSTRUI NIMIC BUN PE O TEMELIE PROASTĂ

REPORTER: Ati schimba Romania pe o alta tara?

Prof. COSMIN BOGDAN: Nu!

 

REPORTER: De ce?

Prof. COSMIN BOGDAN: Deoarece Romania este o tara frumoasa, cu un popor frumos sau, ca sa reformulez, poporul roman nu este nici cel mai urat, nici cel mai prost popor din Europa. Generatia voastra si in general tinerii romani imi par superiori multor tineri europeni. Totul tine de conjunctura, iar voi, draga Andreea, va trebui sa credeti in voi si in puterea voastra de a schimba in bine aceasta lume.

 

alaturi de domnul cosmin bogdan

Domnul prof. Bogdan, alături de subsemnata

REPORTER: Ce mesaj aveti pentru elevii din Ghibu? Dar pentru cei din clasa a XII-a?

Prof. COSMIN BOGDAN: Un bătrân din Pateric spunea: ,,Să nu uzi buruienile”. Şi, în încheiere, cuvintele lui Hristos: ,,În lume necazuri veţi avea, dar îndrăzniţi, căci Eu am biruit lumea”.

a consemnat ANDREEA CIORDAŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: