Fără betoane? Fără garduri? Fără Internet?

???????????????????????????????

Parcul Etnografic National „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, denumit astfel in anul 1929 de intemeietorul acestuia, Romulus Vuia, fost etnolog, etnograf, antropolog si folclorist roman, este unul lasat in urma de trecerea anilor si de schimbarile aduse asupra oamenilor. Am avut prilejul sa ma numar printre colindatorii acestei lumi, o lume lipsita de betoane, borduri si „modernismul” din ziua de azi.

???????????????????????????????

Odata ce ai pasit in Parcul Etnografic, esti rapit de aspectul gospodariilor stramosesti, gospodarii parca uitate de timp, lasate in urma intr-o lume total schimbata. Parcul este intins pe o suprafata de aproximativ 16 hectare, suprafata care, dupa dorinta lui Romulus Vuia, ar fi trebuit sa fie locuita de tarani, antrenati in activitati economice si traditionale. Din pacate, intreg parcul – cu exceptia unei singure case – a fost distrus in cursul razboiului, urmand ca proiectul sa isi schimbe orientarea in anul 1956.

Parcul era sa fie impartit in patru sectoare, reprezentative pentru Transilvania. Din pacate, acest plan a fost inlocuit si s-a revenit la vechiul proiect, din cauza unei conjuncturi nefavorabile.

Parcul constituie un intreg sat taranesc, alcatuit din gospodarii, biserici, ateliere si multe alte constructii, datand din secolele XVII-XX, toate fiind echipate cu inventarul gospodaresc necesar.

 

CĂTĂLIN DULUȘ

CĂTĂLIN DULUȘ

Cati dintre noi am fi in stare macar pentru o saptamana sa traim intr-o astfel de lume, o lume fara televiziune, internet, smartphone-uri, fara gardurile inalte de doi metri care separa curtea noastra de cea a vecinului, fara sutele de mii de tone de asfalt, de beton ce ne inconjoara, toate acestea fiind inlocuite de simplitatea si frumusetea naturii? Credeti ca merita incercat?

CĂTĂLIN DULUȘ

 

Foto: ANDREI ȚIBURCĂ

Foto: ANDREI ȚIBURCĂ

„Prin infiintarea acestui Parc National, orasul Cluj va castiga un nou si frumos parc, care va servi nu numai ca loc de recreatie pentru publicul clujean, dar va fi totodata si un puternic instrument de educatie artistica si un stimulent pentru pastrarea traditiei nationale.” (Romulus Vuia, 1928)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: