„Întrecerea cu sine însuşi”…

… este un capitol din cartea „Cele 8 păcate capitale ale omenirii civilizate” scrisa de Konrad Lorenz. Desi titlul este unul metaforic, autorul te introduce intr-un univers stiintific inca din prima pagina. Konrad Lorenz este considerat ca fiind „tatal” etologiei, stiinta care se ocupa cu studiul comportamentului animal, iar problemele dezbatute in aceasta carte sunt raportate la viziunea etologica, ce afirma faptul ca modul de comportare sociala si morala a omului nu este determinat de evolutia sistemului nervos si a organelor de simt, ci de influenta exercitata de catre mediul socio-cultural in care traim.

 

celeopt[1]Editura: Humanitas

Titlu: Cele opt pacate capitale ale omenirii civilizate

Autor: Konrad Lorenz

An aparitie: 2012

Editie: a IV-a

Pagini:132

Pret: 20 ron

Revenind la ideea care face subiectul acestui articol, Konrad Lorenz defineste foarte clar acest pacat folosind expresii ca ”timpul inseamna bani”, “utilitarism”, “forfota intrecerii interumane”, “efect distructiv” , care au devenit principalele noastre griji, fiind astfel vaduviti de echilibru. Telul nostru in viata este sa avem cat mai multi bani, acestia sunt motivatia noastra pentru care ne trezim dimineata, aceasta pofta insatiabila de a agonisi, a avea cat maimulta avere ca la batranete (daca o apucam) sa o consumam toata pe medicamente incercand sa ne “refacem” sanatatea distrusa in tinerete de stresul si fuga continua.

Acest paradox “amuzant” a fost bine analizat de Lorenz, iar in analiza sa a descoperit si adevaratul motiv pentru care oamenii procedeaza astfel. Sa fie lacomia? Ei bine… NU! Un rol essential il joaca frica, frica de saracie, frica de a lua hotararigresite, frica de a ramane in urma in cadrul intrecerii, frica de a nu mai face fata intregii situatii atat de stresante.

Credeaţi că toata aceasta “veselie” vine singura? Ei bine va inselati, desigur ca aduce cu sine cele mai cumplite boli sau “bucurii”, dupa cum le numeste Lorenz.

„Omul veşnic grăbit şi agitat cu siguranţă că nu e mînat doar de lăcomie, cele mai ademenitoare tentaţii nu l-ar putea determina să ajungă într-un asemenea hal de autodistrugere”, afirma autorul.

Toate aceste lucruri il vaduvesc pe om de valorile esentiale, pe langa frica de factorii exteriori se instaleaza astfel si frica de capătâi – frica de reflectie, frica de sine, omul isi gaseste orice fel de ocupaţie cand este singur: muzica, TV, poate o carte, orice, doar sa nu stea cu sine sa se descopere pe sine, probabil presimte că o întalnire cu propriul portret moral ar fi infiorator, de aceea îl evita cat poate mai mult.

ANDREEA CIORDAŞ

ANDREEA CIORDAŞ

Ultimul punct atins in acest capitol este desigur manipularea si cat sunt de spalati oamenii pe creier, lipsiti parca total de ratiune nu îşi dau seama in ce bataie de joc traiesc, intr-o oală a mizeriei manevrata dupa plac de altii aşa-zişi „mai-marii societaţii”. Dupa ce alearga non-stop dupa bani, isi sacrifica sanatatea sa aiba bani, îi aruncă aproape pe toti pe lucruri care „satisfac” nevoile, fara sa se intrebe o clipa ce plătesc? Produsul in sine? Sau ambalajul ce îi slujeşte ca reclamă?, fară a se intreba „Chiar am nevoie de acest lucru?” deoarece fiecare om ar trebui sa stie ca majoritatea „nevoilor” noastre sunt false, induse de societate, sunt multe lucruri fara de care am putea linistit sa traim si totusi nu o facem…

Dacă sunteţi interesaţi sa aflati mai multe adevaruri despre societatea actuală, începeţi prin a citi această carte.

ANDREEA CIORDAŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: