PAULA: Dispariție fără urmă

Printre capodoperele lui Joel Dicker se numără și Dispariția lui Stephanie Mailer, un roman captivant care îmbină misterul cu suspansul, abordează subiecte precum corupția, dar și cele mai mari problemele ale societății zilelor noastre.

În acest roman se povestesc momentele dramatice dintr-un orășel balnear din statul New York, stațiune zguduită de o crimă înfiorătoare in anul 1994 , în timpul primei ediții a Festivalului de Teatru . În acea noapte primarul si familia lui sunt uciși cu sânge rece în locuința lor, însă aceștia nu sunt singurele victime ale criminalului, o femeie care trecea întâmplător prin zonă devine o a patra țintă a ucigașului. Ancheta asasinatului este încredințată unei echipe alcătuite din doi polițiști tineri, Jesse Rosenberg și Derek Scott. În urma strângerii probelor solide, reușesc să identifice făptașul, obținând din partea superiorilor nu doar laude , ci și o decorație.

Dar toate încep a ieși la suprafață douăzeci de ani mai târziu, la începutul verii lui 2014 când o jurnalistă de la revista din Orphea îi spune detectivului Rosenberg că au identificat greșit făptașul acelui asasinat oribil din 1994. În aceeași seara, Stephanie dispare în condiții misterioase lăsând în urmă multe întrebări precum ce anume descoperise, dar si ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea de 30 iulie 1994 la Orphea.

După redeschiderea cazului de acum douăzeci de ani, detectivii încep cu revizuirea pașilor din prima anchetă, însă descoperă repede ca probele lor au multe lagune și că mărturiile nu sunt credibile . Odată adâncindu-se în detaliile adunate in 94, retrăiesc nostalgia acelor momente tensionate, care au lăsat o pată neagră in memoria lor. Imediat după reînceperea anchetelor, in ajutorul lor apare Anna, o tânără polițistă din Orphea care se implică cu o devotare foarte mare in găsirea adevăratului asasin.

Cei trei fac o echipă excepțională, accelerând situația cazului care pare ca implică mai mulți martori si complici decât credeau. Aceștia ajung să inspecteze tot istoricul lui Gordon de pe vremea când era primar și fac o descoperire uriașă. Gordon se pare că ar fi fost un politician corupt și care își folosea puterea în scopuri mai puțin convenabile . Pe parcurs ce ancheta lua sfârșit, motivul asasinării ieșise la iveală precum și ținta inițială a criminalului.

Într-un stil caracteristic al lui Dicker, romanul este bine construit și plin de detalii, oferind cititorilor o privire profundă în psihologia personajelor principale. Naratorul alternează între diferite puncte de vedere, ajutând
cititorii să înțeleagă mai bine evenimentele care au loc și motivele personajelor. De asemenea, autorul dezvăluie în mod constant indicii și revirimente, menținând un ritm alert și un suspans constant în cadrul poveștii.

Personajele sunt bine dezvoltate și au motive clare pentru acțiunile lor. Unul dintre aspectele interesante ale cărții este modul în care autorul explorează tema puterii și corupției într-un oraș mic, unde influența și puterea pot fi mai importante decât adevărul și justiția. Romanul dezvăluie lupta personajelor cu deciziile lor morale și cu consecințele acțiunilor lor.

Pe scurt, “Dispariția lui Stephanie Mailer” este o carte bine construită și plină de suspans, care merită citită de oricine iubește literatura de gen. Cu indicii și revirimente constante, această carte este o lectură captivantă și intrigantă pentru toți cei care caută o poveste misterioasă și bine construită.

În timp ce parcurgeam cartea mă treceau tot felul de sentimente si trăiri, de la șoc și confuzie, la momente în care nu mă puteam opri din râs . Experiența romanelor lui Dicker este una impresionantă pentru cititorii în căutare de suspans, care se lasă atrași în misterul povești . Se citește cu ușurință pentru cei care nu sunt obișnuiți cu narațiunile lungi si dificile, căci Joel are talentul de-a manipula cititorii să rămână cu inima-n dinți pana la ultima frază . Aș mai reciti această carte ori de câte ori aș avea ocazia, căci a devenit cu siguranță
una dintre cărțile mele favorite.

Joel Dicker este un scriitor elvețian în vârstă de 37 de ani . Acesta a devenit cunoscut în anul 2013 cu romanul La Vérité sur l’Affaire Harry Quebert (Adevărul despre cazul Harry Quebert).

Cartea Dispariția lui Stephanie Mailer a apărut pe 1 martie 2018 și a avut succes printre marii fani ai suspansul, dar și a fanilor talentatului. Din franceză, textul a fost tradus de Doru Mareș și adaptat de editura TREI, având un număr de 688 de pagini. Cartea se poate achiziționa online, de pe site-ul ELEFANT dar și de pe site-ul LIBRIS

PAULA MĂRCUȘ

PAULA MĂRCUȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: