LOGOPAPER VĂ PREZINTĂ ÎN SERIAL ELEVI AI COLEGIULUI ONISIFOR GHIBU CARE S-AU CALIFICAT ÎN ETAPELE SUPERIOARE, REGIONALE ȘI NAȚIONALE, ALE OLIMPIADELOR ȘI CONCURSURILOR ȘCOLARE ÎN ANUL ȘCOLAR CURENT, 2022-2023.
CITIȚI ÎN CONTINUARE OPINIA BIANCĂI POPA, ELEVĂ ÎN CLASA A VIII-A E, CLASA PROF. LUMINIȚA DUBĂU, CALIFICATĂ LA OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LIMBA ENGLEZĂ, PROFESOR ÎNDRUMĂTOR LUMINIȚA DUBĂU.
Aș minți dacă aș spune că mi-a plăcut din totdeauna limba engleză. La început nu cunoșteam valoarea acestei limbi sau ceea ce poate transmite. Eram o elevă obișnuită, fără țeluri mărețe, sau cel puțin așa credeam. La sfârșitul clasei a patra, am început să mă pregătesc în plus, pentru că voiam să intru la clasa de engleză intensiv. Acela a fost momentul în care s-a deschis o ușă pe care aveam să pășesc, fără să știu ce se afla dincolo de ea. Totodată, acela a fost momentul în care am aflat că limba engleză nu este atât de ușoară cum credeam.
Odată ce am intrat în gimnaziu, în clasa specială, am descoperit că engleza înseamnă mult mai mult decât reguli de gramatică. Am realizat că există mii de expresii care nu se pot traduce direct în română. Am început să gândesc în engleză (câteodată nu găsesc cuvintele potrivite în română, dar le știu în engleză), dar mai ales, am rămas uluită cât de frumoasă și complexă este limba aceasta.
Pe parcursul întregului gimnaziu am învățat limba engleză, considerând-o o materie mai specială, pentru care trebuia să îmi dau silința, mare parte din ceea ce învățam îmi venea de la sine, natural, iar ceea ce nu am știut atât de bine, am consolidat în timp. Deoarece am avut o oarecare consecvență pe parcursul acestor patru ani, mi-a fost ușor să mă pregătesc pentru olimpiadă. Acum un an am intrat într-o lume complet diferită, și anume lumea cărții străine. Am început să citesc multe cărți în engleză, genuri dark fantasy și SF, iar acestea nu doar că mi-au dezvoltat imaginația, dar și capacitatea de a înțelege mai bine limba engleză, să folosesc expresii care au un impact mult mai mare asupra ascultătorilor și să mă bazez pe emoțiile trăite de personajele din poveștile mele.
Rolul principal în reușita mea îl joaca doamna dirigintă, care îmi este totodată profesoară de engleză, Luminița Dubău. Împreună am făcut pregătire pentru olimpiadă alături de alți colegi. Vreau să îi mulțumesc doamnei profesoare pentru efortul depus pentru a ne pregăti atât pentru olimpiadă, cât și pentru examenul Cambridge la care am luat note bune cu toții. Pasiunea cu care predă lecțiile și activitățile pe care le facem alături de ea sunt ceea mă face să o îndrăgesc și regret că dumneaei nu va putea să îmi fie și la liceu dirigintă.
Anul trecut am mai participat la Olimpiada de engleză, însă rezultatele nu au fost conform așteptărilor mele, așa că mi-am propus ca anul acesta să mă autodepășesc și iată că am reușit! Încă din clasele pregătitoare, am participat la diferite concursuri precum Cangurul Lingvist, Comper, Luminamath.
Nu consider că exista secrete cu privire la reușita mea, cred ca toată lumea e diferită și are modul propriu de a asimila informațiile predate la școală. Aici intervine, desigur, și talentul, întrucât de la o vreme am început să simt însemnătatea cuvintelor și să le folosesc astfel încât să mă avantajeze pe mine ca autor al unei povești, spre exemplu.
Unui elev pasionat de limba engleză nu ar trebui să-i fie frică să experimenteze lucruri noi, ba dimpotrivă, ar trebui să se avânte în laturile acestei limbi pe care nu le cunoaște, pentru că doar așa va putea să progreseze cu adevărat. Nu ar trebui ca elevii să ia engleza ca pe un lucru plictisitor care este greu de făcut, ci ca pe o muncă distractiva și relaxantă, care le aduce doar beneficii.
Când nu învăț pentru școală, îmi place să mă relaxez făcând multe lucruri diferite care au un comun un singur lucru: arta. Un prim hobby al meu, pe care îl am de mică, este pictura și desenul. Când mă uit la vechile desene și pânze pline de culoare pe care le-am făcut când eram mai mică, realizez cât de mult am progresat. Mi se pare minunat să pot reda pe pânza sau hârtie subiectul meu cu multă exactitate. Am învățat să înțeleg valorile culorilor, să înțeleg umbrele cât și lumina care străbat suprafața unui obiect, să observ lumea din jurul meu și să mă gândesc cât de minunată este natura care ne înconjoară.
Un alt hobby care consider că merită un întreg paragraf este muzica. Desigur că ascult muzică atunci când pictez, diferite trupe de rock, fie mai vechi, fie contemporane. Îmi place să ascult muzică ce poate fi interpretată și acustic, fără un laptop, deoarece aceasta este muzica pentru care consider că îți trebuie talent și devotament, care se concentrează pe emoțiile transmise, iar un exemplu bun sunt trupele care nu primesc foarte multa recunoaștere și sunt subestimate, precum Palaye Royale. Pe lângă muzica rock, ador muzica clasică și datorită piesei Comptine d’un autre été compusă de Yann Tiersen, acum doi ani am început să cânt la pian. De atunci am avansat foarte mult, învățând de una singură, fără profesori. În timp, am reușit să îmi dezvolt urechea muzicală, pot să aud diferența dintre un pian acustic și unul electric. Compozitorii mei favoriți sunt Yann Tiersen, Ludovico Einaudi, Joe Hisaishi și Chopin.
Încă nu știu ce carieră vreau să urmez, dar probabil ceva legat de biologie, întrucât îmi place această materie.
Olimpiada de engleza, etapa națională, se desfășoară în perioada 9-13 aprilie, la Cluj-Napoca. Liceul la care se susțin etapa scrisă și cea orală este Liceul Teoretic Onisifor Ghibu.
BIANCA POPA
BIANCA POPA