BRIANNA & FABIAN: Everything Everywhere All at Once. Un film apreciat cu șapte Oscar-uri

Orice, oriunde, oricând (în engleză Everything Everywhere All at Once) este un film științifico-fantastic de acțiune din 2022, scris și regizat de Daniel Kwan și Daniel Scheinert, sub pseudonimul Daniels. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Michelle Yeoh, Stephanie Hsu⁠, Ke Huy Quan și Jamie Lee Curtis.

Filmu are trei părți: 1- Totul, 2 – Peste tot și 3 – Toate deodată.

Partea întâi: Totul

Evelyn Quan Wang este o imigrantă chineză din Statele Unite ale Americii, care are o spălătorie împreună cu soțul ei Waymond. Tensiunile în familie sunt mari: spălătoria este monitorizată de IRS, Waymond încearcă să prezinte actele de divorț lui Evelyn, tatăl pretențios al lui Evelyn, Gong Gong tocmai a sosit din Hong Kong și fiica lesbiană a lui Evelyn, Joy, încearcă să-și convingă mama să-i accepte iubita, pe Becky.

În timpul unei întâlniri cu inspectoarea IRS Deirdre Beaubeirdre, personalitatea lui Waymond se schimbă atunci
când corpul său este preluat pentru scurt timp de Alpha Waymond, o versiune a lui Waymond dintr-un univers numit Alphaverse. Alpha Waymond îi explică lui Evelyn că există o infinitate de universuri paralele, deoarece fiecare alegere făcută creează un nou univers.

Evelyn primește tehnologia pentru a sări între universuri și, ca urmare, să lupte cu slujitorii lui Jobu Tupaki, care încep să conveargă spre clădirea IRS. Evelyn află de planurile lui Waymond de a divorța de ea și descoperă alte vieți în care a făcut diferite alegeri, cum ar fi să devină maestru de kung fu sau vedetă de cinema, în loc să părăsească China cu Waymond, care devine un om de afaceri de succes.

Partea a doua: Peste tot

Evelyn sare în alte universuri bizare, inclusiv unul în care oamenii au hot dog în loc de degete și în care are o relație romantică cu Deirdre, și altul în care lucrează alături de bucătarul teppanyaki Chad, care este condus în secret de un raton, ca în Ratatouille. El află că Jobu Tupaki a creat Big Bagel nu pentru a distruge totul, ci pentru a se autodistruge și a căutat o Evelyn care s-o poată înțelege. Jobu Tupaki simte că, pentru că există atât de multe universuri vaste și haos nesfârșit, nimic nu contează cu adevărat și pur și simplu își dorește să nu mai existe.

Evelyn discută cu Jobu Tupaki și îi spune că nu este singură și că Evelyn va alege întotdeauna să fie cu ea, oriunde ar fi.

Între timp, într-un univers paralel, Evelyn se confruntă cu Gong Gong și se împacă cu Waymond și Joy, iar Waymond o convinge pe Deirdre să-i lase pe Wang să-și plătească taxele. Jobu Tupaki o respinge inițial pe Evelyn, dar se întoarce la ea și cei doi se îmbrățișează.

Partea a treia: Toate deodată

La scurt timp după aceea, relațiile și viața de familie s-au îmbunătățit; Becky este acum considerată o parte a familiei, Waymond și Evelyn împărtășesc un moment scurt, dar romantic pentru prima dată după mult timp și se întorc în clădirea IRS cu o a doua șansă de a plăti taxele. În timp ce Deirdre vorbește, atenția lui Evelyn este atrasă momentan de sinele ei alternativ și de multivers, înainte de a se întoarce în universul ei natal.

Everything Everywhere All at Once a dominat premiile Oscar din acest an, câștigând șapte premii, inclusiv cel mai bun film, într-o seară majoră pentru reprezentanții din Asia.

Fantezia despre o familie fracturată, într-o aventură interdimensională, a câștigat, de asemenea, cele mai bune actrițe, cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriță în rol secundar, cel mai bun montaj și cel mai bun scenariu original la cea de-a 95-a ediție a premiilor Oscar. A fost cel mai nominalizat film al
serii.

Michelle Yeoh a devenit a doua femeie de culoare care a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță, pe urmele lui Halle Berry în 2002. “For all the little boys and girls who look like me watching tonight this is a beacon of hope and possibility”, a spus ea, înainte de a adăuga: “Ladies don’t ever let anyone tell you you are past your prime.”

Ke Huy Quan a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din film, învingându-i pe Barry Keoghan și Judd Hirsch. A devenit primul actor născut în Vietnam care a câștigat un Oscar. “Mom, I just won an Oscar! spuse el în lacrimi. “They say stories like this only happen in the movies. I cannot believe this is happening to me.”

De asemenea, Jamie Lee Curtis a fost desemnată cea mai bună actriță în rol secundar pentru interpretarea sa din hitul A24, triumfând asupra Angelei Bassett și Kerry Condon. A fost prima nominalizare a actorului veteran. “I know it looks like I am standing up here by myself but I am hundreds of people”, a spus ea înainte de a-i aduce emoțional un omagiu celor din film și din viața ei.

BRIANNA IAKAB, FABIAN IAKAB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: