„Puterea unei familii, ca și forța unei armate, constă în loialitatea ei unul față de celălalt.” (Don Vito Corleone)
Familia este înfățișată ca o frânghie ale cărei noduri nu se desfac niciodată. Totodată, familia Corleone este legată de loialitatea și încrederea împărtășită reciproc de-a lungul anilor, care a pus bazele unui puternic renume în America.
The Godfather urmărește familia Corleone, o familie mafiotă siciliană, în timp ce navighează prin probleme de afaceri și conflicte familiale. Don Vito Corleone (interpretat de Marlon Brando) este capul familiei și al afacerilor, un conducător respectat în lumea interlopă newyorkeză. Prima parte din trilogia The Godfather” surprinde cronica familiei Corleone, sub conducerea patriarhului Vito, fiind o introducere propriu-zisă în universul familiei criminale.

Michael Corleone (interpretat de Al Pacino), fiul cel mai mic al lui Vito și erou de război, se dovedește a fi singurul suflet pur, cu mâinile nepătate, neimplicat în afacerile familiale, dar nu pentru mult timp. Astfel, acesta este implicat în răzbunarea tatălui său, hotărât să-și facă dreptate de unul singur și încercând să șteargă rușina adusa numelui Corleone.
Michael se dovedește a fi persoana nepotrivită în această sferă criminală, dar fiind supus destinului, este predestinat să apese pe trăgaci. De asemenea, se conturează o antiteză de caracter a personajului Michael, față de început și final; în prima parte acesta este surprins a fiind un băiat de familie responsabil, cinstit, urmând că mai apoi să fie puternic marginalizat de sentimentul nedreptății, ura, răzbunarea și malefic, fiind principalele trăsături de caracter, ale unei ființe supuse ororilor criminalității.
Nivelul de coruptibilitate la care este predispus mezinul familiei, Michael, este unul ridicat, date fiind circumstanțele în care se află, într-o familie mafiotă, acesta rămâne neutru in ceea ce privește afacerile familiei, dorind să fie diferit de restul, încearcă să-și croiască un drum propriu în viața, dar toate acestea aveau să fie date uitării, odată cu tentativa de asasinare a tatălui său.
Totodată, se remarcă moartea inocenței și a decenței personajului Michael, fiind singura opțiune a familiei Corleone, care se afla deja cu un picior în groapă, datorită atacului familiei criminale Tattaglia alături de Sollozo, se hotărăște să ia în spinare toate problemele familiale și de afacere, intrând în circuitul mafiot.
Prin replica Thats my family, Kate. Not me se conturează ideea mentalității distincte a lui Michael, față de restul familiei, dar în cele din urmă, în ciuda vizunii diferite, acesta pășește în sfera criminalității, fiind legat de sentimentul de apartenența al familiei.
The Godfather transpune principiile după care funcționează familia patriarhală siciliană, respectiv mafiotă. Aceasta ascende spre o loialitate deplină , bazată pe principii morale , rolurile din familie, fiind clar definite pe criterii specifice familiei reprezentative din anii 30’. Bărbatul întruchipează capul familiei, deținând toate responsabilitățile familiale, fiind reprezentat ca omul care luptă pentru independența familiei, iar femeile sunt responsabile pentru a menține pace și ordine în interiorul familiei.
De exemplu, mama Corleone exercită un rol fundamental în consilierea și luarea deciziilor pentru menținerea păcii din interiorul familiei. În acest model de familie, tradițiile și onoarea sunt valorile supreme. Familia Corleone este un exemplu perfect ilustrativ pentru familia patriarhală, deoarece ei respectă aceste valori cu strictețe. Totodată, aceasta familie mafiotă este legată de atașamentul său puternic de loialitate față de familie. Ei sunt dispuși să-și asume riscuri și să realizeze sacrificii letale, pentru a se proteja unul pe altul. Acest aspect este marcat de implicarea directă în afacerea mafiotă a mezinului familiei, Michael Corleone, hotărât a-și face dreptate deplină, după încercarea de asasinare a tatălui său, Vito, acțiune exercitată de familia Tattaglia.
Magia lui Marlon Brando
Marlon Brando s-a remarcat în întreaga lume, fiind un actor și regizor american dublu câștigător al premiului Oscar. Totodată, acesta a fost recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari actori de film al secolului 20, reușind prin stilul său actoricesc aparte să influențeze generații de actori, fiind o sursă pură de inspirație și talent. Stilul său actoricesc, combinat cu aparițiile sale publice ca outsider al Hollywood-ului anilor 1950 și 1960, au avut o influență majoră asupra generației de actori ce i-au urmat.
În anii ’60 cariera lui Brando cunoaște o nouă etapă, una lipsită de succes comercial și marcată de debutul său regizoral. El regizează filmul western One-Eyes Jacks, primul dintr-un șir de nereușite, fiind urmat de rolul său în Mutiny in the Bounty (1962).
Ulterior, în ciuda unor prestații negative, renumitul rol din filmul The Godfather, interpretat la cel mai înalt nivel, l-am repropulsat in industria cinematografica, reușind să impună un înalt standard actoricesc, aproape imposibil de egalat. Totodată, Marlon Brando a fost un puști rebel, deoarece acesta a rămas repetent, iar mai apoi a fost exmatriculat din Liberty High School, după ce a condus o motocicletă prin holurile școlii. Marlon a fost trimis la Academia Militară Shattuck din Minnesota, unde reușește să exceleze in teatru.
De asemenea, Marlon Brando refuză premiul Oscar din 1973, pentru rolul excepțional din filmul The Godfather, și nu a participat la ceremonia de premiere, deoarece acesta era marcat de felul în care sunt tratați și portretizați nativii americani, în industria americană de film.
„Botezul” lui Al Pacino
Încă din tinerețea sa, lui Al Pacino ii plăcea să imite actorii pe care îi vedea în filme, încercând diverse voci și stării emoționale. Acesta nu îndrăgea orele de curs de la școala, dar liniștea sufletească și-o găsea în piesele de teatru de la școală. După ce a renunțat la școală, Al Pacino a jucat în producții de teatru, dar acestea nu-i aduceau un venit mare, continuând să trăiască în sărăcie. Totul s-a schimbat din 1966, când a fost acceptat la cursurile lui Lee Strasberg. Al Pacino a obținut un premiu Obie pentru rolul din The Indian Wants the Bronx și un premiu Tony pentru filmul Does the Tiger Wear a Necktie.
În The Godfather
primează gloanțele,
puterea
și, mai presus de toate,
ideea sacră
a protejării familiei
cu orice preț.
În anul 1971, acesta participă la preselecție pentru filmul The Godfather, reușind să îl impresioneze pe Francis Ford Coppola, dar totodată, atrage anumite certitudini din partea celorlalți care participau in proiect, deoarece aceștia cereau un actor mai cunoscut decât „nimicul ăla de Pacino”. Coppola l-a susținut în continuare și i-a oferit rolul important al lui Michael Corleone. De frica unei inlocuirii cu un nou regizor , din cauza alegerii făcute, Coppola se grăbește să filmeze filmul cât mai rapid posibil.
După apariția sa, filmul a avut un succes glorios, Al Pacino fiind nominalizat chiar la Oscar, pentru Cel mai bun actor secundar. Astfel, Pacino a devenit aproape peste noapte un star internațional. Rolul din The Godfather l-a propulsat în industria cinematografică, deschizând multe portițe în viața sa, care l-au consacrat în ziua de azi, fiind considerat unul dintre cei mai buni actorii, din industria filmelor.
Filmele cu mafioți se consolidează
The Godfather nu este primul film american cu și despre mafie, dar este filmul care relansează și impune o nouă latură în acest gen. Descendent al filmului Bonnie and Clyde, apărut cu cinci ani mai devreme, capodopera lui Cappola este un deschizător de drumuri din mai multe puncte de vedere. La momentul apariției, Bonnie and Clyde sparge barierele convenționale impuse de industria americană de film a vremii datorită gradului de sexualitate și violența nemaiîntâlnită până atunci. Astfel, Cappola preia câteva elemente din filmul Bonnie and Clyde, o scenă a uciderii unui personaj din The Godfather este refăcută identic cu filmul din care a-a inspirat.
Scenografia și cinematografia sunt de asemenea impresionante, cu scene care sunt amplasate în diferite locuri din New York și Sicilia, care creează un contrast perfect atmosferei. Muzica de fundal este, de asemenea, memorabilă, cu melodii care sunt adesea asociate cu tema filmului.
FUN FACTS
- Francis Ford Coppola risca să fie concediat în timpul producției.
- Paramount nu l-a dorit pe Marlon Brando pentru rol.
- Capul calului a fost real.
- Filmul a inspirat adevărate acte de violență a mafiei,
- Adevărata mafie nu s-a bucurat de film la început,
- Regizorul Coppola a luptat pentru a păstra filmul ca o dramă de epocă.
- Pisica lui Don Corleone nu a făcut parte din scenariu.
- Marlon Brando nu și-a învățat replicile.
- Robert De Niro a audiat pentru rolul lui Sonny.
- Celebra replica Take the cannoli a fost de fapt o improvizație.
În concluzie, The Godfather surprindere dezumanizarea totală dintr-o societate coruptă, în care criminalitatea și ororile iau amploare asupra orașului, surprinsă din perspectiva unei familii mafiote siciliene, hotărâtă de a-și face un puternic renume în America.
ANTONIO SIMON
iNSTA: Prăbușirea visului american