În 12 decembrie 2022, Colegiul Național Onisifor Ghibu a fost reprezentat printr-o delegație la o ceremonie organizată de Ministerul Educației. Desfășurată la Opera Națională din București, festivitatea a avut ca scop premierea elevilor români care au obținut premii la olimpiadele internaționale desfășurate în anul școlar precedent.
După cum știți deja, Alex Topai din clasa XI C, dirigintă prof. Alina Luncan, a obținut medalia de bronz la a XVIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Geografie.
La ceremonia de la Opera Națională, Alex a fost însoțit de prof. Camelia Timofte, îmdrumătoarea sa, și de directorul colegiului nostru, dl prof. Iulius Timar.

La Casa Campionilor
Parcursul excepțional al lui Alex este asigurat nu doar de pregătirea sa individuală, ci și susținerea profesoarei sale de geografie, prof. Camelia Timofte. Dna Timofte a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări legate de acest succes deosebit.
Care a fost delegația de la Ghibu și unde ați fost cazați?
Prof. Camelia Timofte: După cum știți, Alex Topai a câștigat medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Geografie de la Paris. A fost însoțit la evenimentul organizat de minister de domnul director Iulius Timar și de mine, profesoara lui de geografie. Pentru că nu am vrut să călătorim noaptea, am pornit cu o zi înainte.
Domnul director ne-a făcut o surpriză plăcută: cazarea la Casa Campionilor din Mogoșoaia, la 15 km de București. Nu știu aproape nimic despre fotbal, dar trebuie să recunosc că am fost impresionată de locația unde se desfășoară cantonamentele naționalei de fotbal a României. Am putut vedea sălile lor de antrenament și masaj, terenurile de sport. E o locație care merită vizitată de un suporter înfocat. Mi-au plăcut și mesajele motivaționale plasate în diferite locuri din complex – un exemplu: „Rezervă-ți un loc în istorie”.

Va rugăm să ne prezentați cum s-a desfășurat ceremonia și ce premii s-au atribuit?
Prof. Camelia Timofte: Ministerul organizează de mulți ani aceste evenimente prin care recompensează excelența în educație, atât elevi, cât și profesori. În timp a crescut și valoarea stimulentelor financiare. Anul acesta, premierea a fost la Opera Națională, o clădire superbă din centrul Bucureștiului, foarte aproape de Parcul Cișmigiu. Mai mulți înalți oficiali ai statului român și-au împărțit rolurile de gazde pentru olimpicii veniți din toată țara: Ligia Deca, ministrul Educației, Diana Păun, consilier prezidențial, Mircea Abrudean, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Kelemen Hunor, viceprim-ministru al Guvernului României, Lucian Romașcanu, ministru al Culturii, Monica Cristina Anisie, președintele Comisiei de Învățământ din Senatul României, Natalia Intotero, președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Andrei Alexandru, secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Valentin-Sorin Costreie, consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului etc.
Au urcat pe scenă 123 de elevi (unii dintre ei cu două – patru medalii), 124 de profesori și 70 de directori de unități de învățământ. Toți au primit diplome și recompense financiare. Pentru medalia de aur, premiul în bani a fost de 15.000 lei, pentru cea de argint 12.500 lei, iar pentru cea de bronz 10.000 lei. Un lucru bun este că și școlile, prin directorii lor, au primit aceeași sumă de bani, pentru îmbunătățirea dotărilor.
Alex continuă să se pregătească pentru olimpiada de anul viitor?
Prof. Camelia Timofte: Da, Alex vrea să ajungă și anul acesta la Olimpiada Internațională de Geografie. Anul trecut școlar, în clasa a X-a, a obținut premiul I la faza națională. Pentru olimpiada internațională trebuie dat un test în limba engleză din toată geografia studiată în liceu. Primii patru, în ordinea punctajelor, merg la faza internațională, și Alex, deși abia era în al doilea an de liceu, a fost printre ei.
E foarte multă muncă pentru a ajunge la acest nivel, de olimpic internațional. O problemă în calea elevilor care vor Olimpiada Internațională de Geografie este… Olimpiada Națională de Geografie. Dacă pentru Olimpiada Națională de Geografie trebuie să știi conținutul unor manuale, pentru faza internațională trebuie să aplici cunoștințele tale de geografie în situații foarte concrete. Subiectele de la olimpiada internațională sunt foarte diferite, sunt șocante, mai bine zis provocatoare, pentru orice profesor de geografie format în sistemul universitar din România, nu doar pentru elev. Nu există bibliografie recomandată, doar 12 teme mari propuse de către organizatorii olimpiadei. Unele dintre aceste teme, domenii ale geografiei, nu sunt abordate deloc în sistemul de învățământ din România. Salvarea este Internet-ul și cărți de geografie din Marea Britanie. Cum învață Alex – trebuie să îl întrebați pe el.
Prin ce se deosebește Alex de alți elevi ai dumneavoastră pasionați de geografie, pe care i-ați avut de a lungul anilor?
Prof. Camelia Timofte: Bună întrebare. Elevii pasionați de geografie au în comun curiozitatea intelectuală. Geografia este o știință de sinteză; adică, pentru a înțelege mediul acesta în care trăim și care este obiectul de studiu al geografiei, trebuie să ai cunoștințe de fizică, chimie, biologie, istorie. Sunt câteva întrebări specifice geografiei: Unde?, Cum? și De ce? Ca profesor, folosesc aceste întrebări în predare pentru a forma gândirea geografică. Încerc să-i învăț pe elevi să pună aceste întrebări. Pot spune că am reușit în acest demers când elevii care-și pun întrebări caută singuri răspunsul.
Alex își pune aceste întrebări de mic, am observat acest lucru în clasa a V-a. Fiind, în gimnaziu, un elev care învăța la toate materiile și mergea la multe olimpiade, Alex este capabil să facă conexiuni între cunoștințe din diferite domenii (științe), pentru a forma raționamente geografice. Nu are nevoie să-l stimuleze profesorul cu întrebări care să-i conducă gândirea spre un răspuns corect. Este o combinație fericită între inteligență logico-matematică, o memorie extraordinară, determinare și plăcerea de a studia. Efortul pe care îl depune pentru a studia și înțelege noțiuni pe care eu și ceilalți profesori de geografie le-am învățat la facultate este foarte mare pentru un adolescent de 16 ani. Numai astfel poate obține medalie la olimpiada internațională.
Ce uși deschide un astfel de premiu?
Prof. Camelia Timofte: Unii dintre olimpicii internaționali la geografie au urmat o facultate de geografie, dar alții s-au îndreptat spre informatică, drept, geofizică, geologie etc. Geografia nu este o știință de nișă, ci, așa cum am mai spus, presupune multe cunoștințe care aparțin, de fapt, altor științe. Geografia nu te îngrădește. De exemplu, combinată cu informatica, poate duce la GIS, adică realizarea de hărți digitale, un domeniu foarte la modă în prezent. Există domenii de cercetare în care pot activa geografi, ca seismologie, climatologie, paleontologie, protecția mediului, demografie, statistică, urbanism etc.
Care sunt meseriile care așteaptă un candidat atât de pregătit?
Prof. Camelia Timofte: Geografii sunt căutați în planificare teritorială, urbanizare, administrație, cartografie digitală, protecția mediului, prognoze, încălzire climatică, utilizarea resurselor etc. Evident, poate urma o carieră didactică academică sau poate activa în diplomație.

Între geografie și informatică
Deși pregătirea lui Alex nu se încheie niciodată, acesta și-a făcut puțin timp să ne răspundă la câteva întrebări, aducându-ne în laboratorul unui olimpic internațional.
Cum decurge pregătirea ta pentru olimpiada de geografie ?
Alex Topai: Momentan, mă pregătesc mai mult pentru școală. Sistemul pe module mă avantajează, iar acum încerc să strâng note pentru perioada urmatoare. Deși am mai multă materie pentru Internațională, mă concentrez pe Olimpiada Județeană și Națională. Când am timp liber, citesc din manualele de la clasă.
Ai o programă după care te ghidezi? Care este aceasta?
Alex Topai: Pentru Olimpiada Națională, programa este stabilită și apare pe capitole. Acolo se învață din manualele de la clasă. Pentru cea internațională, avem o carte destul de groasă recomandată, pe care trebuie să o știm. Totuși, acolo nu apar toate informațiile din subiecte, deci întotdeauna trebuie să te orientezi în alte părți și să fii creativ. Mai am un dicționar de termeni geografici în limba engleză, care mă ajută să îmi îmbunătățesc limbajul și să folosesc termeni de specialitate mai adecvați. În rest, informațiile le iau de pe Internet, pentru că am mai multe surse pe care le pot accesa rapid, inclusiv imagini. Există câteva site-uri care au materiale de geografie foarte bune. Uneori chiar examenele din alte țări pentru intrarea la facultate sunt folositoare, pentru că au o materie asemănătoare.
Ce vrei să faci după absolvirea liceului?
Alex Topai: Încă nu sunt singur, dar m-am gândit la ceva ori pe geografie ori pe informatică. Momentan, înclin să merg în străinătate să urmez facultatea, dar nu am o țară sau o universitate în minte. Mă voi orienta și după rezultatul de anul acesta, dacă reușește să îmi aducă unele oportunități.

Gratitudine
În final i-am cerut o declarație și domnului director, cu referire la acest eveniment deosebit din viața colegiului nostru.
Prof. Iulius Timar: A fost o onoare pentru mine să reprezint Colegiul Național Onisifor Ghibu la festivitatea de premiere a olimpicilor internaționali. Îi mulțumesc pe această cale lui Alex Topai pentru rezultatul obținut, dar și pentru imaginea pe care a adus o școlii noastre.
Îi mulțumesc doamnei profesoare Camelia Timofte pentru munca pe care a depus-o în sprijinul lui Alex.
Sperăm ca în anii următori să vină alături de Alex și alți elevi ai școlii noastre care să reprezinte România la olimpiadele internaționale,
Sursă imagini: arhiva personală Camelia Timofte
au consemnat ANAMARIA OMUȚ și BIANCA HADADI

