ANDRA: Erasmus, o poveste de vis

Proiectele Erasmus reprezintă o activitate internațională prin care se fac schimburi de experiențe între copii, pe o anumită temă, in cazul nostru cyberbulling, care ajută la dezvoltarea elevilor. Am avut ocazia de a-i lua un interviu Dariei Jăhăleanu din clasa a lX-D, care ne-a povestit despre frumusețile minunatului oraș Istanbul, oraș vizitat în cadrul Acreditării Erasmus, domeniul Educație Școlară. Tema activității este Cyberbullying, școala-gazdă Bașakșehir Anadolu Lisesi, iar participanți au fost 26 elevi și patru profesori însoțitori, plus doamnele directoare adjuncte, Carpăn Anca și Livia Bucur, la activitatea de Job shadowing pe Management Școlar.

Ce ți-a plăcut cel mai mult in Turcia?

Daria Jăhăleanu:  Mi-a plăcut foarte mult bogăția culturală a turcilor, monumentele istorice fascinante pe care le-am vizitat. Mi-a plăcut faptul ca am reușit să comunic cu alte națiuni.

DARI A JĂHĂLEANU

Ce obiective turistice ați vizitat?

Daria Jăhăleanu: Am vizitat Haghia Sophia, Taksim Square, Palatul Dolmabahce, Bosfor, Catacombele și mallul din Istanbul. 

Ce ai învățat la școală?

Daria Jăhăleanu: La școala am învățat foarte multe despre cyberbullying. Am învățat cum să prevenim această formă de abuz și cum să o gestionăm în caz că ne aflăm intr-un abuz.

Cum au fost activitățile la care ai participat?

Daria Jăhăleanu: Activitățile au fost interactive, am putut să ne exprimăm părerile liberi despre acest subiect. Am făcut jocuri sportive, quizz-uri si multe alte activități foarte interesante.

Unde și cum se desfășurau activitățile?

Daria Jăhăleanu: Activitățile se desfășurau într-o sală de clasă din școala respectivă; venea o profesoară, se prezenta, iar după începeam discuțiile despre cyberbullying.

Cum au fost condițiile?

Daria Jăhăleanu: Condițiile au depășit cu mult așteptărilor, aș putea spune că am stat intr lux. Apartamentele în care am fost cazați au fost spațioase, foarte curate și cu o priveliște de vis. Seara, înainte de a mă puneam la culcare, admiram peisajul nocturn al Istanbulului de la balconul apartamentului.

Cum ți s-a părut această experiență?

Daria Jăhăleanu: Unică, valoroasă, din care am avut ocazia de a acumula multe cunoștințe interesante.

Ai mai vrea sa participi in alte proiecte Erasmus?

Daria Jăhăleanu: Da, deoarece consider ca este un prilej de învățare educativ, dar totodata un prilej de a cunoaște oameni noi și personalități diferite. Proiectul acesta îți dă o experiență de neuitat, iar lucrul acesta nu îl spun doar eu, ci și cei care au participat.

BREF

  • Haghia Sophia este cunoscută oficial ca Marea Moschee. Aceasta a fost ca origine o biserică contruită pe vremea împăratului Iustinian și a servit drept catredă a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol până in 1453, când a fost transformată in moschee.
  • Taksim Square  este un important cartier turistic și de agrement renumit pentru restaurantele, magazinele și hotelurile sale. Este considerată inima Istanbulului modern.
  • Palatul Dolmabahce e cea mai mare și mai luxoasă reședință din Turcia. În palat se întâlnește opulența orientală a celor șase sultani care l-au locuit cu rafinamentul occidental. De altfel, palatul seamănă mai mult cu o reședința imperială franceză sau austriacă.
  • Bosfor este o strâmtoarea între Europa și Asia, care leagă Marea Neagră cu Marea Marmara. Împreună cu Dardanelele, acesta leagă Marea Neagră de Marea Egee, care face parte din Marea Mediterană. Istanbul este situat pe ambele părți ale strâmtorii.

a consemnat ANDRA POPESCU

ANDRA POPESCU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: