Acum mai bine de șapte decenii, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la nivel internațional, a avut loc cel mai mare masacru din epoca contemporană, Holocaustul. În contextul Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului, care a avut loc în data de 9 octombrie, la nivelul școlii noastre s-a organizat o activitate pentru a marca acest moment. Acest tip de activitate are loc anual la nivelul școlii noastre.
Evenimentul a avut loc în data de 13 octombrie, în sala festivă, iar profesorii coordonatori au fost: doamna directoare adjunctă Carpăn Anca, doamna Feșnic Luminița, doamna Ivan Livia și doamna Albuț Lilla. La această activitate au participat clasele: a 12-a A, a 12-a B, a 11-a A și a 10-a C.
Evenimentul a început cu un moment emoționant, prin prezentarea unui filmuleț de aproximativ 10 minute cu titlul ,,FootPrints”, realizat printr-un program al ONU dedicat Holocaustului. Filmul se centrează în jurul uneia dintre cele mai dureroase și elocvente imagini ale Holocaustului pantofii celor aproximativ 1,5 milioane de copii care au
pierit în lagărele morții naziste. Mesajul și scopul filmului este să avanseze înțelegerea elevilor cu privire la Holocaust și să încurajeze respectul pentru drepturile omului pentru demnitatea și valoarea fiecărei persoane.
În continuarea activității, doi elevi olimpici naționali la istorie ai școlii noastre au susținut câte o prezentare despre Holocaust. Carina Costin este elevă în clasa a 12-a A. Ea ne-a detaliat evenimentele petrecute în timpul Holocaustului în spațiul românesc și semnificația zilei de 9 octombrie pentru țara noastră, iar Patrik Indrie, elev în clasa a 11-a A, ne-a prezentat o imagine mai largă a Holocaustului, cea care a avut loc pe plan internațional.
Concluzia finala a activității a fost aceea de a învață din greșelile trecutului, astfel încât istoria să nu se mai repete, chiar dacă, genociduri au existat și în deceniile ce au urmat conflagrației mondiale, atât în Cambodgia, cât și în Rwanda sau Serbia.

Am rugat-o pe colega noastră, Carina Costin, să ne ofere un interviu despre parcursul ei în cadrul Concursul Național ,,Memoria Holocaustului” la care aceasta a participat anul trecut școlar, fiind coordonată de doamna profesoară Albuț Lilla.
Ea ne-a spus faptul că, etapa județeană a concursului a avut loc în data de 12 mai 2022, la Liceul Teoretic Greco-Catolic Iuliu Maniu, unde a luat premiul I, calificându-se astfel la etapa națională care a avut loc în data de 7 iulie 2022, la București.
Fostul ministru al Educației, domnul Sorin Cîmpeanu, la momentul respectiv fiind încă în funcție, a fost invitatul special al evenimentului de deschidere, unde a ținut un discurs și a vorbit cu elevii la sfârșit. Universitatea de Științe Agronomice si Medicina Veterinara a găzduit concursul, iar domnul ministru a dezvăluit că a vrut să participe la eveniment deoarece are o afinitate aparte pentru această instituție.

De asemenea, Ambasadorul SUA din România a fost prezent și a ținut un discurs.
Concursul a constat în rezolvarea unei probe teoretice, subiectul conținând itemi grilă, eseuri istorice pe subiecte specifice; iar proba practică a constatat în realizarea pe calculator a unui articol de presă sau a unui afiș. Acest concurs a fost jurizat de o comisie de profesori din întreaga țară.
Am întrebat-o pe Carina, de ce a ales să meargă la Concursul Național ,,Memoria Holocaustului” și nu la Olimpiada Națională de Istorie, iar aceasta ne-a răspuns următoarele: ,,În momentul în care mi s-a oferit
șansa de a participa la Concursul Național ,,Memoria Holocaustului”, eram deja hotărâtă să particip la Olimpiada de Istorie. Ceea ce m-a determinat să mă răzgândesc a fost tematica concursului, care are o semnificație aparte. Mi s-a spus că va fi nevoie de mult mai multă pregătire, însă am considerat că a lua parte la un concurs al cărui
scop este în primul rând comemorarea victimelor Holocaustului este mult mai important pentru mine.”
De asemenea, am întrebat-o pe Carina, dacă consideră importantă studierea subiectului Holocaustului în școli și de ce gândește astfel? Ea ne-a împărtășit faptul că, atunci când a început să aprofundeze cunoștințe legate de cel mai sângeros eveniment petrecut în istoria umanității , Holocaustul, a realizat cât de multă inconștiență există în
zilele noastre. ,,Istoria ne-a dovedit că se poate repeta, din acest motiv, educația în școli este modul prin care ne putem asigura că niciodată nu se va mai întâmpla ceva asemănător. Există tineri care, în baza necunoștinței, fac glume pe acest subiect. Insensibilitatea se datorează lipsei de educație pe această temă, din țara noastră. Sub
conducerea antonesciană din al Doilea Război Mondial, România a luat parte activ și voit la Holocaust. Avem datoria de a lua la cunoștință ceea ce se poate întâmpla când ura ia locul compasiunii, când puterea în stat este preluată de formațiuni extremiste și populația civilă nu are nicio reacție. Există intenție în vederea începerii unor demersuri pentru introducerea unui capitol destinat exclusiv Holocaustului în curricula pentru istorie, ceea ce sper cu adevărat să se realizeze, pentru a aduce elevilor din România o conștientizare a gravității faptelor care s-au petrecut, o istorie fără perdea.”

Ea ne-a mai spus și faptul că, ,,a învăța pentru un concurs sau o olimpiadă e un proces care diferă de la participant la participant. Pentru mine, fiecare concurs înseamnă disciplină și multă muncă. Având în vedere că acest concurs are o structură total diferită decât cea a olimpiadei de istorie, a fost nevoie de mult mai multă pregătire, atât teoretică, cât și practică. Pentru proba teoretică am avut de studiat o bibliografie destul de ,,stufoasă”, care a cuprins mai multe surse. A trebuit să memorez multe informații exacte, date, legi și decrete, trasee ale deportărilor, structurile conducerilor și multe altele, toate într-o manieră logică și cronologică. Pentru a învăța mai ușor mi-am făcut memoratoare și schițe alelecțiilor. În timpul școlii, a trebuit să îmi stabilesc un program foarte strict, dar recunosc că mi-am pierdut multe ore de somn pentrua putea ține pasul cu materia. Jumătate din vacanța de vară mi-am petrecut-o învățând și acest fapt s-a dovedit la etapa națională aconcursului, unde am obținut aproape punctajul maxim la proba teoretică.
Cel mai dificil aspect al procesului de pregătire a fost faptul că nu știam ce mă așteaptă, deoarece există foarte puține subiecte șiexemple disponibile, așa că a trebuit să mă descurc cu ce am avutla îndemână. Trebuie să îi mulțumesc dirigintei mele, doamna AlbuțLilla, care m-a coordonat și îndrumat la fiecare pas, depunând eforturi considerabile pentru a-mi face rost de cărți, surse de învățat și variante de subiecte. În ceea ce privește proba practică, a fost o adevărată provocare, deoarece am învățat să editez în programe pe calculator, dar și să caut informații și poze autentice.


Pozele reprezintă experiențele Carinei din București pe parcursul a trei zile; experiențe care i-au sculptat viziunea asupra lumii și i-au lărgit orizontul cultural. Acestea fotografii au fost realizate atât în Templul Coral, precum și la Muzeul de Istorie al Evreilor. Supraviețuitor al Holocaustului, din lagărul Birkenau-Auschwitz
Acest concurs vine la pachet cu un bagaj emoțional, care, pentru unele persoane mai sensibile poate deveni copleșitor. A trebuit să învăț cum să separ adevărul istoric de sentimentele pe care le aveam în timp ce învățam despre toate evenimentele horifice de la acel timp. Să rămâi obiectiv din punct de vedere emoțional un timp îndelungat nu este ușor, din acest motiv pregătirea pentru concursul Memoria Holocaustului a însemnat pentr umine mult mai mult decât doar a reține fie mecanic, fie logic, informații. Mă bucur că am avut oportunitatea de a mă dezvolta prin participarea la acest concurs și încurajez și alți elevi să se înscrie, esteo experiență unică.”
,,A fost o experiență unică, pe care, din păcate, nu mulți oameni o vor mai putea avea. Este foarte important să ascultăm testimonialele victimelor care au supraviețuit, atât timp cât mai sunt printre noi.”
Sursă imagini: arhiva personală Carina Costin
ANTONIA BODIU
