În aceste zile am avut ocazia de a sta de vorba cu un polițist cu o mare experiență în cadrul Ministerului de Interne. Acesta și-a făcut timp și ne-a răspuns câtorva întrebări legate de această profesie.
Povestiți-ne câteva repere ale carierei dumneavoastră.
De mic copil mi-au plăcut ordinea și disciplina, iar Jandarmeria si Poliția sunt reprezentate de acestea. Eu, ca polițist, am rolul de a menține ordinea și liniștea publică.
Ce v-a atras spre cariera militară? Și la ce vârstă ati știut ca vreți sa urmați o cariera militară?
Efectuând stagiul militar la o unitate de elită a Armatei Române (Garda Națională, subunitatea cu misiuni speciale)m uniforma a fost un element reprezentatativ pentru mine. Pe langa uniforma, salarizarea si posibilitatea de a ieși la o vârstă de aproximativ 45 de ani la pensie au fost importante in decizia luată, iar această cariera am știut că o voi urma la 21 de ani.
Ce studii ați urmat pentru a accede această carieră?
Am dat examen imediat după terminarea armatei, încadrat din sursă externă. Având stagiul militar executat la o unitate de elită, am fost admis la Batalionul de Intervenție Mobila a Jandarmeriei Române. Pe parcursul anilor, am făcut cursuri de termoviziune și cursuri de perfecționare în aplicarea legilor în vigoare. Pentru a mă perfecționa în acest domeniu, am studiat și absolvit Facultatea de Drept.
În căutarea unei vieți mai bune
Povestiți-ne în ce au constat diferitele etape ale carierei dumneavoastră?
Fiind angajat la Batalionul de Intervenție Mobilă, aveam misiunea de restabilire a ordinii și liniștii publice pe stadioane, la spectacole, în aer liber și la mitinguri autorizate și neautorizate. Am fost transferat la Poliția de Frontieră deoarece Ministerul de Interne avea nevoie de personal pentru securizarea frontierelor pentru accederea României în Uniunea Europeană. În postura de polițist de frontieră, am executat misiuni de supraveghere și control a drumurilor de acces către frontiera României, în zona de frontieră a județului Bihor, iar aproximativ trei ani am lucrat ca și operator pe autospecialele de termoviziune din dotarea Poliție de Frontieră. Dupa aceea am executat misiuni în cadrul Detașametului Acțiuni Speciale și Intervenție ale Poliție de Frontieră, iar apoi am fost mutat în interes de serviciu la Inspectoratul de Poliție al Județului Bihor, unde sunt și actualmente.

Relatați-ne o întâmplare mai deosebită.
Într-o seara am executat serviciul de termoviziune, iar în jurul orelor 00:00-01:00 am observat un grup de aproximativ de 25 de persoane care ieșeau din ultimul sat de pe teritoriul României și se îndreptau către frontiera. În zona am dirijat mai multe echipaje auto aflate în serviciu în acea zona. Grupul de persoane observate aveau un comportament ciudat, deoarece inaintau câteva zeci de metri, dupa care se ascundeau în culturile agricole din zona, repetând acest proces. La observarea autospecialelor sosite în zonă, aceștia s-au ascuns în stufarișul unei bălți aflate în zona și greu accesibilă polițiștilor de frontieră, deoarece era nămol apa și stuf. Dupa aproximativ 20 de minute și dirijați de către mine, ca operator al autospecialei de termoviziune, polițiștii au intrat exact in zona unde era ascuns grupul fugar. Au fost conduși la sediul Poliție de Frontieră, unde au fost identificați; persoanele erau din Afganistan și doreau sa se deplaseze în occidentul european dezvoltat.
Polițist pro și contra
Avantajele și dezavantajele meseriei de polițist?
Avantajele sunt reprezentate de următoarele: satisfacția de a fi în sprijinul cetățeanului, un program structurat în ture și un salariu primit la timp.
Dezavantajul: poliția și-a pierdut credibilitate din cauza legislație în vigoare.
Din câte se pare, poliția nu are o imagine prea bună în România, în rândul marelui public. Cât de adevarat este acest stereotip?
Poliția și-a pierdut imaginea bună din cauza legislație în vigoare, care o impiedica în multe situații sa ia masurile normale.
Ce sfaturi ați da unui adolescent din zilele noastre pentru a se menține departe de probleme?
Un prim sfat ar fi ca adolescenții să se ferească de anturajele rele, de curiozitățile care sunt la tot pasul, iar al doilea sfat este reprezentat de grija față de mediul online, unde sunt afișate multe exemple negative, iar adolescenții încearcă să le copieze.
Un mesaj pentru elevii și profesorii de la Onisifor Ghibu.
Eu mă străduiesc sa prestez aceasta misiune cât mai bine, astfel încât cetățenii să fie în siguranță, iar pe dumneavoastră, distinși profesori și dragi elevi, vă încurajez să excelați în ceea ce faceți și să nu uitați să Îi mulțumiți lui Dumnezeu pentru dragostea Lui și pentru toate lucrurile primite de la El.
a consemnat CĂTĂLIN IANCU
