ALEXIA & IONELA: Merită să riști totul pentru iubire?

Una din cărțile clasice ale umanității este Iliada de Homer. Această epopee a inspirat nenumărate alte cărți și filme și a intrat și în programa școlară, la Literatura universală. Am dori să evocăm un film relativ recent, o transpunere americană a poveștii din antichitate.

Filmul Troia, de aventură și război, a apărut pe data de 14 mai 2004, avându-i în distribuție pe Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, alături de alții. Ecranizarea este bazată pe cartea scrisă de Homer. 

În acest film este prezentat războiul dintre Troia și Sparta, începând cu motivul  din care a apărut această neînțelegere până la sfârșitul tragic. De asemenea, ne sunt explicate motivațiile  pe care personajele le aveau pentru a merge la luptă. 

Războiul începe din cauza deciziei Elenei de a fugi din Sparta, pentru a fi împreună cu persoana iubită, Paris, care sacrifică pentru ea pacea dintre cele două orașe. Pregătit de atac, Agamemnon dorește ca Ahile să lupte de partea sa. În ciuda neînțelegerilor dintre ei, acesta acceptă propunerea făcută de regele Spartei. 

Ahile devine arma secretă a războiului, datorită faptului că este fiul zeiței Thetis. El avea o putere fizică superioară pe lângă un bărbat obișnuit din cauza, sângelui de zeu pe care îl purta de la mama sa. Acesta îi prezice viitorul lui Ahile, punându-l într-o situație dificilă în care era nevoit să-și aleagă destinul.

Paris oferă să se dueleze cu Menelau pentru libertatea Elenei, dar nu a câștigat lupta, ajungând să fie grav rănit. Din cauza iubirii interzise dintre cei doi, care a stârnit conflictul dintre Sparta și Troia,  au murit aproape toți oamenii din orașul atacat de greci. Strategia pe care spartanii au decis să o aplice era una nemaiîntâlnită, ajungând să inventeze calul troian pentru a avea avantaj.

În timpul luptei finale, Ahile moare încercând să îi ajute pe oamenii nevinovați să scape.

Am rugat-o pe doamna prof. Laura Borodan să ne vorbească despre actualitatea acestei narațiuni.

Prof. Borodan, talonată de subsemnatele, Alexia Pop și Ionela Sturz

„Moartea e o coordonată esențială a vieții, o certitudine. Oamenii nu s-au împăcat niciodată cu această idee, ci au căutat modalități de a ocoli moartea. Unul dintre acestea este pactul faustic sau faptele eroice. De asemenea, poate să fie și creația de orice fel, cum ar fi iubirea, scrisul, muzica. În Iliada, mama lui Ahile îl lasă să își aleagă singur drumul în viață. Acesta alege gloria, care semnifică modalitatea sa de a sfida moartea.”

Noi suntem de părere că iubirea adevărată dintre două persoane este demnă de un sacrificiu ca acesta.

ALEXIA POP, IONELA STURZ

ALEXIA POP și IONELA STURZ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: