Poate unii dintre voi au auzit de un eveniment petrecut în județul Vâlcea, care l-a avut ca erou pe un tânăr pompier bihorean. Aflat în concediu, Andrei Secara s-a nimerit în preajma unui accident de mașină și a asigurat intervenția de urgență până la venirea echipajelor. L-am rugat pe acest pompier erou să ne dea un interviu și acesta a avut generozitatea să ni-l acorde.
Spune-ne ceva despre tine pentru cei care nu te cunosc.
ANDREI: Mă numesc Andrei Secara și am 26 de ani. Lucrez ca și pompier în cadrul ISU Bihor, iar în timpul liber sunt printre altele si mecanic, deoarece sunt pasionat de mașini și motociclete. Îmi place sa călătoresc, sa ies cu prietenii și sa petrec timp de calitate cu persoane de calitate.
Ce școală ai absolvit? Și cum te-ai hotărât că vrei să devii pompier?
ANDREI: Am absolvit Liceul Traian Vuia. M-am hotărât sa devin pompier anul trecut prin toamna, când am aflat, de la un prieten care este pompier, ca se fac încadrări directe (din surse externe) și am zis ca merita sa incerc si eu, ca nu am nimic de pierdut. Eu între timp lucram ca și mecanic.

Povestește-ne circumstanțele intervenției tale din Vâlcea.
ANDREI: Eram în concediu cu trei prieteni si pornisem din Sibiu spre Transalpina, iar înainte de localitatea Malaia pe DN7A s-a produs un accident rutier care a implicat un autovehicul răsturnat peste cap în șanț. Văzând autovehiculul, am tras imediat pe stânga, am pus mașina pe avarii si am fugit repede la mașina. Ajuns la fața locului, înainte de toate am verificat să nu aibă scurgeri de combustibil, pentru a evita pericolul de explozie (siguranța salvatorului). Am fugit repede la ușa din spate care era singura ușa accesibila; deschizând ușa, am constatat sunt doua persoane in jur de 70 de ani. M-am asigurat ca alți martori au sunat la numărul de urgenta si am transmis in mare starea victimelor. Ambii pasageri au fost cu centurile puse, înainte de începerea extragerii m-am asigurat ca nu au lovituri la coloana, i-am întrebat daca își simt mâinile si picioarele. Ambii pasageri erau conștienți. Dupa asigurarea stării victimelor, am început procedura extragerii prin extinderea maxima a spătarului, plasând un picior sub pasagerul care părea a fi intr-o stare mai grava, asigurându-ma ca nu cade, am desfăcut centura. Cu ajutorul unui martor, am extras victima în siguranță afara. Am amplasat-o pe asfalt, timp în care alți martori au stat lângă victima extrasa, am fugit înspre cea de-a doua victima. Procedând la fel, am extras si a doua victima în siguranța. Prima victima a avut nevoie de îngrijire medicala, astfel solicitand ambulanta care a ajuns la aproximativ dupa 18 minute de la primul apel. Pana la sosirea ambulantei, m-am asigurat de starea victimei așezând-o în poziția laterala de siguranță. A doua victima, conducătorul autovehiculului, nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Dupa aproximativ doua minute a ajuns si autospeciala pompierilor. Dupa comunicarea stării victimelor am considerat ca mi-am făcut datoria și am părăsit locul accidentului, fericit că, deși fiind la începutul carierei, am reușit să dau o mână de ajutor unor persoane în nevoie.
În ce constau responsabilitățile tale la Stația de Pompieri din Aleșd?
ANDREI: Responsabilitatea mea la locul de munca difera de la o tura la alta, pentru că pe fiecare tura sunt încadrat pe alta autospeciala și ai alte atribuții de făcut, în mare parte în calitate de pompier sunt responsabil de autospeciala pentru stingerea incendiilor pe care sunt încadrat, și de ustensilele de lucru cu apa și spuma pentru stingerea incendiilor.
Care sunt cele mai frecvente tipuri de incendii? Si care sunt cauzele lor?
ANDREI: Cele mai frecvente tipuri de incendii sunt la case, iar cauza izbucnirii incendiilor sunt instalațiile electrice. Incendiile sunt cauzate și de om pentru ca dau foc vegetație uscate, mai ales în zona rurala, și pierd controlul asupra focului, acest lucru fiind unul foarte riscant.
Ce trebuie trebuie sa știe o familie care se încălzește cu lemne?
ANDREI: O familie care are încălzirea pe lemne trebuie sa curețe hornul în fiecare an. Pentru ca in anumite cazuri incendiul pornește de la horn. Toți cei care se încălzesc cu lemne trebuie sa știe ca cenusa trebuie depozitata în locuri sigure sau o puteti folosi ca si compost natural.
Cat de sigure sunt centralele pe gaz?
ANDREI: Centralele pe gaz sunt mult mai sigure decât cele pe lemne, însă nu la fel de sigure ca și cele pe curent, dar tot sunt printre cele mai sigure opțiuni.
Ce școli asigura în România pregătirea pentru o cariera de pompier ?
ANDREI: Școlile care asigura pregatirea pentru o cariera de pompier sunt:Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldeşti și Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza.
În ce consta angajarea din surse externe?
ANDREI: În cazul meu la încadrării directe (surse externe), am avut examen din sport, test psihologic si analize medicale, după 3 luni de pregătire la detașamentul de pompieri din Marghita. Acolo după prima luna de pregătire am avut examen scris și oral din tot ce înseamnă pompieristica, iar în funcție de notele obținute ne am ales fiecare pe ce subunitate sa mergem. La sfârșitul acestor trei luni am avut iar examene, scris oral și practic. A trebui sa iau peste 5 la fiecare din ele pentru a putea merge mai departe.
In angajarea din surse externe sunt necesare următoarele acte: cazier, adeverință medicala (precizând faptul ca ești apt fizic) tabel nominal cu rudele, autobiografia ta, foaia matricola 9-12 și adeverință de la locul de muncă, dacă ești angajat.

Care sunt avantajele unei cariere de pompier? Dar dezavantajele?
ANDREI: Avantajele unei cariere de pompieri este ca ieși repede la pensie. Lucrezi în ture de 24 h cu 48 h, timp în care mai poți sa ai un job, și mergi de 8 ori pe luna la lucru, ai un statut bun, ești pompier, salvezi vieti. Dezavantajul este ca nu poți părăsit localitatea când vrei tu, doar cu raport de părăsire. Ai zile când ești trecut la permanenta și atunci nu ai voie sa ieși din zona ta de garnizoana, iar în caz de incendiu mai mare, esti obligat sa te prezinți la serviciu în 60 de minute, iar cazurile penale pentru noi sunt dublate fiind angajați la stat, și ne poate judeca parchetul militar.
Te rog să ne dai un mesaj pentru elevii Colegiului Onisifor Ghibu.
ANDREI: „Orice poți să faci în viață, doar să nu îți fie rușine de ce ai făcut”.
Pentru alte întrebări, îl puteți contacta pe Andrei pe instagram. @andreiu.deeiu
a consemnat CĂTĂLIN IANCU