The Crown

The Crown este un serial de televiziune despre domnia reginei Elisabeta a II-a creat și scris în principal de Peter Morgan și produs de Left Bank Pictures și Sony Pictures Television pentru NETFLIX. Morgan a dezvoltat serialul pe baza unui film al său din 2006 și mai ales din piesa sa The Audience (2013).

Primul sezon acoperă perioada de la căsătoria lui Elizabeth cu Philip duce de Edinburg în 1947, la ruperea angajamentul dintre sora ei Printesa Margarete și căpitanul Peter Townsend în 1955. Al doilea sezon acoperă perioada de la criza Canalului de Suez din 1956 până la pensionarea primului ministru Harold Mcmilen în 1963 și nașterea printel Eduard în 1964. Al treilea sezon cuprinde perioada 1964-1977, include cele două perioade ale lui Harold Wilson ca prim-ministru și o prezintă pe Camila Shand. Al patrulea
sezon se întinde din 1979 până la începutul anilor 1990 și include mandatul lui Margaret Thatcher ca prim-ministru și căsătoria dintrePrintul charles și Lady Diana Spancer. Al cincilea și al șaselea sezon, care vor închide serialul, vor acoperi domnia reginei până în secolul XXI.

La fiecare două sezoane se aleg actori noi. Claire fox o portretizează pe regină în primele două sezoane, alături de Matt Smith în rolul prințului Philip și Vanessa Kirby în rolul prințesei Margareta. Pentru sezoanele trei și patru, Olivia COLMAN preia rolul de regină, Tobias Menzies rolul prințului Philip și Helena Carter în rolul prințesei Margareta. În distribuția din sezonul 3 se adaugă și Josh O’coner în rolul prințului Charles. În al patrulea sezon, printre noii membri ai distribuției se numără Emma Corrin în rolul Lady Diana Spencer/Prințesa Diana și Gilian Anderson ca Margaret Thatcher. Imelda stautson, Jonatah Pryce șiLeasley Manville îi vor succeda pe Colman, Menzies și Bonham Carter, în ultimele două sezoane, în timp ce Elizabeth Debicki și Dominic West vor avea rolul prințesei Diana și, respectiv, al prințului Charles. Filmările au loc la studiourile Elstree din Borehamwood, Hertfordshire, cu locuri de filmare în Marea Britanie și la nivel internațional.

Primul sezon a fost lansat de Netflix la 4 noiembrie 2016, al doilea la 8 decembrie 2017, al treilea la 17 noiembrie 2019 și al patrulea la 15 noiembrie 2020. Al cincilea sezon este planificat în 2022. În 2020, bugetul de producție estimat al The Crown a fost raportat ca fiind de 260 de milioane de dolari, făcându-l unul dintre cele mai scumpe seriale de televiziune din istorie.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii i-a fascinat pe scenariştii şi actorii de la Hollywood de-a lungul domniei sale de şapte decenii şi a fost portretizată pe ecrane în seriale TV recompensate cu premii
importante, în producţii de animaţie şi chiar în scenete ale emisiunii de comedie “Saturday Night Live”, informează Reuters.

Suverana Regatului Unit, care a murit joi la vârsta de 96 de ani, reprezintă personajul central al serialului “The Crown”, o producţie a platformei Netflix, recompensată cu mai multe premii Emmy.

Actriţa Claire Foy a câştigat două premii Emmy şi un Glob de Aur pentru interpretarea tinerei prinţese Elisabeta care devine brusc regină la vârsta de 26 de ani. Olivia Colman a preluat apoi rolul principal în sezoanele ulterioare ale acestui serial, iar Imelda Staunton o va interpreta pe suverană în cel de-al cincilea sezon, care va avea premiera în luna noiembrie. Regina Elisabeta a II-a a devenit un personaj atrăgător la
Hollywood pentru că a jucat un rol important în timpul evenimentelor majore petrecute la nivel mondial şi pentru că povestea vieţii sale a avut “un element foarte uman”, a declarat Wendy Naugle, editorul-şef al revistei People.

MAYA BERCEA, ALEXANDRA SOANE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: