ALISIA: Scriitorul e al lumii

Fiecare dintre noi are o țintă. Ne îndreptăm cu toții spre un anumit punct, ne dorim să fim într-un anumit fel. Pentru a străbate acest drum, avem nevoie de modele, suntem inspirați de una sau mai multe persoane – „țărușii vieții noastre”, cum spunea Baruțu Arghezi, fiul scriitorului Tudor Arghezi.

Un model de urmat foarte bun pentru tinerii din ziua de azi este tânăra scriitoare Ela Ardelean, cu care am dialogat şi în cursul anului şcolar trecut.

De la ultimul nostru dialog, intervievata noastră  a reușit să publice nu una, ci două cărți în format fizic și  a primit mai multe distincții cu diverse lucrări. Cele doua cărți le-a tipărit cu ajutorul editurii Hermann din Sibiu și tipografiei PrintExpert din Oradea.

ELA ARDELEAN

Tânăra scriitoare ne-a mărturisit că cele două cărți au în comun temele dezbătute și informațiile aduse – practic, sunt o armonie de idei și sentimente. „Acestea se diferențiază însă prin modul de exprimare și abordare adusă. Dacă prima a fost scrisă la vârsta de 14 ani, iar a doua carte la 17 ani, absolut e o diferența substanțială”, spune Ela.

Cu ce sentimente a pornit la drum când a început să scrie cele două cărți?

„Sentimentele au fost diverse și complexe, nu pot să vorbesc neapărat doar despre unul, dar am putea menționa frica, neliniștea și nesiguranța, deoarece vorbim despre unul dintre cele mai periculoase domenii”, crede Ela Ardelean.

Interlocutoarea noastră ne îndeamnă să citim, deoarece „cititul te maturizează. De fiecare dată privești prin ochii personajelor, dar și prin cei ai autorului cărții, descoperi noi perspective și-ți este mai ușor să înțelegi ce simt alți oameni în anumite momente, în anumite contexte. De ce să trăiești doar o poveste, când poți trăi sute, prin intermediul cărților?” 

„Scriitorul e al lumii și el dă culoare, are puterea de a crea un nou univers și de a trăi mii de vieți. El are puterea de a renaște, de a se transforma și de a transforma. De asta el e măsura tuturor celor care există și nu există. Transformă ce există și creează ce nu există”, adaugă tânăra.

Inspirația Elei e viața de zi cu zi, tot ce trăiește și tot ce simte. În plus, aceasta ne-a declarat că a terminat deja a treia carte, iar o a patra e în lucru. 

Aceasta îi îndeamnă pe elevi să creadă în ei înșiși și în ce pot să facă. Să nu renunțe și să aibă încredere.

ALISIA UNGUR

ALISIA UNGUR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: