Mulți studenți doresc să economisească timp și să ardă etapele, pentru a-și atinge mai repede obiectivele. Cu un astfel de scop sunt tinerii care optează să facă două facultăți în paralel. Care sunt avantajele și dezavantajele acestui statut le -am aflat de la Zsanett Pleș, care urmează cursurile Facultății de Medicină și Farmacie și Facultatea de Litere.
Care sunt facultățile pe care le urmezi?
Zsanett Pleș: Urmez Facultate de Medicina și Farmacie, specializarea Radiologie și Imagistică, și Facultatea de Științe Socio-Umane, specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar.

Ce te-a atras la fiecare?
Zsanett Pleș: Radiologia am ales-o deoarece am terminat profilul științele naturii și am vrut să continuu această direcție și pentru că îmi place să studiez anatomia. Pedagogia am ales-o din pură pasiune față de copii. De când mă știu, îmi place să fiu înconjurată de oameni, mai ales de copii, deoarece sunt o sursa infinită de fericire, iubire, sinceritate și puritate.
De care din ele ești mai legată?
Zsanett Pleș: Dacă m-ar pune cineva să aleg între ele, nu cred că aș putea, fiindu-mi ambele la fel de dragi, făcându-mi plăcere să fiu studentă în cadrul lor.
Cum te descurci cu examenele dacă sesiunile se suprapun?
Zsanett Pleș: Din fericire, în primul an, nu am pățit să mi se suprapună examenele, dar dacă aș păți să se suprapună, aș merge la care este mai important și pe celalalt l-aș da în restanță.
Ce atitudine au profesorii față de acest dublu statut al tau?
Zsanett Pleș: Depinde de fiecare profesor în parte, de obicei nu au treabă câte facultăți urmezi, atât timp cât ești prezent la cursuri și seminarii. În cazul în care nu poți fi prezent, majoritatea profesorilor sunt înțelegători. În fond, contează cel mai mult să te prezinți la examene.
Cât de solicitate pe piața muncii sunt aceste meserii?
Zsanett Pleș: Nu m-am interesat în această privință, dar ambele sunt de actualitate, societatea și lumea mereu va avea nevoie de radiologi și se dascăli pricepuți în ceea ce fac.
Care este miza financiară care te-a atras spre aceste profesii?
Zsanett Pleș: Când am început facultățile, nu m-am gândit la cât o să câștig, m-am gândit că în viață să fac ceva ce îmi place, să am un loc de muncă unde în fiecare zi, de dimineața, să ma duc cu voie bună.
Care sunt primele impresii dupa un an de medicină?
Zsanett Pleș: Din punctul meu de vedere, nu a fost așa de greu, am învățat multe lucruri noi, mai ales în cadrul practicii medicale de specialitate.
Cum te simți ca pedagog, dupa ce ai schimbat banca cu catedra?
Zsanett Pleș: Când ești în bancă, tu ești elevul, înveți în fiecare zi ceva nou de la fiecare dascăl. Când treci tu la catedră, tu ești dascălul și toți elevii tăi așteaptă să îi înveți ceva nou și interesant, ceva ce să le lărgească orizonturile, să învețe sa se descurce în lumea mare.
Desigur, a fi student la două facultăți are plusuri și minusuri. Interlocutoarea noastră susține că avantajul este dezvoltarea de sine mai amplă, înveți mai multe și ai mai multe oportunități pe piața muncii după terminarea lor, dezavantajele neștiind care ar putea fi, dar unii afirmă ca ar putea să li se pară ori să le fie greu. Momentan, tânara studentă nu dorește să plece din țară.
au consemnat ARIANA BUBOIU și GEORGE COFAR

