ANTONIO: Heat – Între eros și cupiditate

Doi dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori ai tuturor timpurilor pe o singură scenă – Al Pacino și Robert De Niro. Eu consider că este îndeajuns pentru a încadra filmul într-o  capodoperă a cinematografiei. 

Heat este un film dramatic american din 1995, scris și regizat de Michael Mann. Are o distribuție de ansamblu condusă de Al Pacino și Robert De Niro, cu Tom Sizemore, Jon Voight și Val Kilmer în roluri secundare. Filmul portretizează conflictul principal dintre un detectiv LAPD, Vincent Hanna, interpretat de Al Pacino și o grupare de hoți profesioniști de vârf, liderul grupării fiind Neil McCauley, interpretat de Robert De Niro. Gruparea începe să simtă „căldura” LAPD-ului, în urma unui jaf, care indică o posibilă urmă către ei. 

În ciuda diferenței de statut între cei doi, în ceea ce privește meseria pe care o practică, unul fiind detectiv, iar celălalt un hoț de vârf, cei doi se aseamănă prin pasiunea pe care o manifesta față de munca pe care o prestează, ajungând amândoi să pună pe primul loc meseria, în detrimentul familiei. În ciuda hăituirii dintre ei, ambii ajung să se aprecieze  reciproc, întâlnindu-se astfel la o masa dintr-un restaurant ,unde își confesează „simpatia” unul altuia pentru devotamentul și profesionalismul de care dau dovadă în ceea ce fac.  

Astfel, Vicente Hanna (Al Pacino) își începe planul de a-l prinde în prim-plan pe Neil McCauley (Robert De Niro) și pe gruparea sa, în timp ce săvârșesc infracțiuni, dar aceasta s-a dovedit a fi o misiune dificilă și plină de suspans, în care timpul era un inamic comun. Vicente Hanna, detectivul LAPD, ajunge să își neglijeze soția, Justine Hanna și fiica sa vitregă, Charlene Shiherlis, meseria de detectiv și prinderea grupării fiind puse pe primul loc în favoarea familiei, soția sa decurgând la un gest infantil și dornic de gelozie, culcându-se cu un alt bărbat, pentru a-i arăta la ce se ajunge dacă își neglijează familia.

Vicente Hanna devine și mai focusat pe principalul său obiectiv, implicându-se direct și căutând orice indiciu față de această grupare. Acesta este aproape de a prinde gruparea în urma unui foc imens de arme, desfășurat în mijlocul orașului, după spargerea de bani de la o bancă. După focul de arme, decesele sunt de ambele tabere, dar gruparea de hoți reușeste să scape din nou, insa cu un om în lipsa.

Un gest neașteptat făcut de fiica vitregă urmează să îi apropie din nou pe Vicente Hanna și pe soția sa, detectivul gasind-o pe Charlene in cada din apartamentul său, leșinată din cauza tăieturilor grave la nivelul corpului.

În final, totul părea să se încheie cu bine pentru Neil McCauley și pentru noua lui iubită, dar, în timp ce erau pe autostradă, primește un apel și află cine i-a trădat, iar, din dorința de răzbunare, se întoarce la hotelul trădătorului, în detrimentul libertății. 

Heat dispune de o distribuție valoroasă, scene de acțiune si urmăriri infernale, imagini spectaculoase (Cristopher Nolan s-a inspirat din filmul lui Mann atunci cand a realizat The Dark Knight) si un final de o intensitate sufocantă.

Dacă vrei să vezi un film de acțiune foarte bun, cu doi dintre cei mai profesioniști actori din industria cinematografica, atunci Heat e alegerea ideală pentru tine! 

ANTONIO SIMON

ANTONIO SIMON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: