ARIANA & SORENA: În America anilor ’50

Fools Die este un roman din 1978 al autorului italiano-american Mario Puzo, inspirat de lumea jocurilor de noroc și a industriei cinematografice. John Merlyn și fratele său, Artie Merlyn, își respectă propriul cod de onoare în America anilor ’50, unde legea și crima organizată sunt una și aceeași.

Foto: Ariana Buboiu

Plasat în New York, Hollywood și Las Vegas, Mario Puzo spunea că romanul Fools Die este unul din favoritele sale. Protagonistul, John Merlyn, se bazează în mare parte pe Mario Puzo însuși. Drepturile broșate ale cărții au fost vândute în 1978 de către editorul, GP Putnam’s Sons, către Noua bibliotecă americană pentru un record de atunci de 2,55 milioane de dolari. 

Fools Die începe în Las Vegas, unde un grup de prieteni apropiați, printre care John Merlyn, Cully Cross și Jordan Hawley, petrec câteva săptămâni jucând la Hotel Xanadu. Niciunul dintre acești prieteni apropiați nu s-au intersectat înainte de a se întâlni în Vegas și, într-adevăr, nu sunt prieteni de lungă durată, ci pur și simplu oameni care din motive personale au decis să rămână la hotel pentru a-și incerca norocul.

Introducerea are ca aventuri atât jocuri de noroc, cât și femeie în Vegas. Într-o noapte, după o victorie uriașă de 500.000 de dolari în baccarat și craps,  Jordan deprimat se sinucide în camera lui de hotel.

Sinuciderea lui Jordan a avut loc în ciuda faptului că a legat un câștig dramatic care a luat toată mâna de baccarat de 500.000 de dolari, pariând împotriva proprietarului cazinoului, Alfred Gronevelt. După moartea lui Jordan, Merlyn se întoarce la familia sa din New York City și își continuă viața. Cully Cross decide să rămână definitiv în Las Vegas și, prin priceperea sa de parior și hustler, îi atrase atenția lui Alfred Gronevelt, proprietarul Hotelului Xanadu. Gronevelt îl recrutează în cele din urmă pe Cully ca angajat cheie și, pe măsură ce timpul trece, el îl îngrijește pe Cully ca secundul său la comandă, iar Cully prosperă conducând cazinoul și acționând ca gazdă de cazinou.

Foto: Ariana Buboiu

Consideram că această carte definește perioada americană a anilor ’50, unde mafia, jocurile de noroc și crima erau adevărate capcane care le dădeau bătăi de cap autorităților. Recomandăm această carte tuturor persoanelor pasionate de America epocii și de misterele acesteia, care și-au lăsat amprenta asupra istoriei țării.

ARIANA BUBOIU, SORENA ȘANTA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: