După cum bine știți, colegiul nostru a participat la un proiect Erasmus, în luna aprilie, ceea ce a constat într-un schimb de experiențe, la Praga.
Printre elevii care au participat la acest proiect s-a numărat și Andreea Bot, cu care am luat legătura și care ne-a acordat un interviu despre acest proiect.
De ce ai ales să participi în proiectul Erasmus?
ANDREEA: Am ales să mă implic în proiect în mare parte datorită influenței mamei mele, dar și pentru că mă gândeam că va fi o experiență unică și care mă va ajuta și pe viitor.
Cum s-au desfășurat activitățile din cadrul proiectului?
ANDREEA: Dimineața, în jurul orei 9, ne îndreptam spre școală (Școala „Kiddum”), unde se desfășurau activitățile tematicei proiectului legate de cyberbullying până pe la orele 12-13, excepție fiind a doua zi, cea de marți, când a trebuit să mergem la școală după-masa, din cauza construcțiilor ce se făceau pe strada unde se afla școala.
După programul de la școală, aveam zi de zi diferite activități, cum ar fi vizitarea Muzeului Național din Praga, a Podului lui Carol, am vizitat diferite catedrale, Ceasul Astrologic, chiar și unul dintre mall-uri.
Despre activitățile din cadrul școlii pot spune că s-au desfășurat într-un mod interactiv – așadar, am lucrat în echipe, iar printre aceste activități se află crearea unui film, unui afiș pentru a ajuta să combatem fenomenul de bullying și altele.
Ce diferențe ai observat între cultura cehă și cea română?
ANDREEA: Fiind vorba de două culturi sau civilizații europene, aproximativ chiar din același spațiu, nu pot zice că am întâmpinat mari diferențe; ba chiar pot spune că am întâlnit mai multe similarități între cele două.
Cum te-ai înțeles cu colegii de echipă?
ANDREEA: În cadrul școlii a trebuit să ne împărțim în echipe de câte cinci elevi, pentru a desfășura sarcinile primite. Cu echipa m-am înțeles foarte bine și a fost o bună cooperare între noi.



Biserica Sf. Nicolae. Foto: Andreea Bot
Spune-ne câteva cuvinte despre atracția turistică care ți-a plăcut cel mai mult.
ANDREEA: Nu pot spune că am una preferată, pentru că toate m-au impresionat în felul lor unic, dar cele mai memorabile pentru mine sunt Ceasul Astronomic din centrul orașului și Biserica Sfântul Nicolae. Ceasul Astronomic este un obiectiv unic în lume, atât prin aspectul său, cât și prin faptul că, la oră fixă, prin cele două ferestre se afișează cei 12 Apostoli.
Are și o legendă interesantă legată de crearea ei. Biserica este un adevărat monument arhitectural, stilul baroc fiind remarcat cu ușurință prin picturile și decorațiunile bisericii.
Ți-a fost dificil să te adaptezi unei noi culturi?
ANDREEA: Pe lângă diferența lingvistică, nu mi s-a părut greu deloc, ba chiar am avut parte o surpriză plăcută: într-una din zile s-a organizat un spectacol în centru cu dansuri populare cehe și nu am putut să nu observ că dansurile cehe și cele românești (mai specific, bihorene) sunt ușor asemănătoare, existând pași și mișcări aproape identice, dar, evident, fiecare fiind executat cu specificul său.
Ce fel de mâncare te-a impresionat din gastronomia cehă?
ANDREEA: Un preparat pe care l-am servit într-o seară la cină cu siguranță a fost o surpriză: Knedlíky, un fel de găluște sub aspectul unor felii de pâini umede. Chiar dacă nu sună foarte apetisant, am rămas surprinsă de faptul că aveau un gust bun, plăcut.
Ai dori să schimbi ceva din această experiență?
ANDREEA: Cred că singurul lucru pe care l-aș schimba ar fi perioada petrecută acolo. Cu siguranță merita să mai stăm cel puțin o săptămână.
Ce ai învățat din proiectul Erasmus?
ANDREEA: În primul rând, am învățat informații în plus legat de tema proiectului, adică fenomenul bullying. Am învățat forme ale acestuia, care sunt efecte întâlnite pe termen lung din cauza acestuia și cum putem să-l combatem cât mai eficient.
Ai mai participa la un proiect de acest gen ?
ANDREEA: Da, aș mai participa la un proiect Erasmus, ba chiar particip în momentul de față, fiind gazdă pentru o elevă din Guiana Franceză pentru câteva zile, și recomand oricui să se implice în aceste proiecte pentru că e ceva unic și de neuitat.
Suntem mândri de școala noastră că a avut ocazia să participe la un asemenea proiect și ne bucuram că elevii școlii noastre se pot dezvolta și culturaliza în proiect și organizații de dincolo de orizont, iar Andreei îi mulțumim pentru timpul acordat! Mulțumim profesorilor de la Ghibu care au făcut posibil aceste stagiu: Lucia Cighir, Găvruța Camelia, Carpăn Anca și Simuț Alina.
au consemnat ALEXANDRA CUC ANDREA și BEATRIX PODARU

