ARIANA & GEORGE: Să trăiți, domn’ agent!

Suntem siguri că majoritatea tinerilor își doresc un job ca polițist, doctor sau IT-ist. Alți elevi ar aspira la meseria de agent de frontieră, dar nefiind siguri în ce constă, probabil și-ar abandona meseria de vis, pentru a se reorienta asupra altui domeniu. Am luat legătura cu Cosmin Bodea, absolvent al școlii nostre, profilul filologie-intensiv engleză, promoția 2017-2021, clasa prof. Nicoleta Cipleu, pentru a ne răspunde la unele întrebări legate de viața de viitor agent de frontieră.

Cosmin în timpul pregătirilor. Sursă foto: arhiva personală

Ce te-a determinat să alegi această meserie și în ce am de pregătire ești?

COSMIN: Lucrurile care se efectueaza în cadrul Poliției de Frontieră, cum ar fi controlul documentelor și multe alte aspecte, m-au determinat să aleg Poliția de Frontiera în locul altei arme a MAI. În școala de pregatire a agentilor poliției de frontieră se face un an de pregătire.

Ai dat admitere pentru a intra la această școală? Dacă da, în ce a constat admiterea?

COSMIN: Da, am fost parte din ultima generație care a dat admiterea normală din gramatica limbii romane și limba engleză, dar și prima care a dat din traseul sportiv pe notă pe baza timpului de realizare al acestuia și, desigur, examenul psihologic și medical. Acum proba scrisă se dă din gramatica limbii romane, engleză, educație civică, legislație, raționament logic, din câte am înteles eu, și posibil să se fi schimbat câteva lucruri la traseul sportiv.

Cum se desfășoară orele de curs pentru elevii școlii?

COSMIN: Orele de curs se desfășoară între orele 8:00-14:00, făcând cursuri de specialitate în condiții bune, iar din punctul meu de vedere dar și al personalului, suntem cea mai bună școală de poliție la nivel de pregatire.

Ați avut până acum antrenamemte? Descrie-ne în ce constă un antrenament pe care l-ai îndrăgit

COSMIN: Mereu avem antrenamente, la sport sau la diverse lupte cum ar fi intervenție polițienească, mai nou box și multe altele. Sunt cursuri interesante, în care recunosc că nu m-am descurcat cel mai bine la început, dar încet am început să prind drag de această oră și să devin mai bun.

În timpul pregătirilor, ați avut accidente?

COSMIN: Nu am avut accidente în timpul pregătirilor, însă te poți alege cu mici vânătăi în timpul orelor de intervenție polițienească sau de lupte în general. Riscul meseriei!

La final de-a XII-a. Sursă foto: arhiva personală Cosmin Bodea

Având în vedere că ai fost o generație care a terminat liceul în perioada pandemiei, ai avut unele dificultăți în a înțelege unele materii?

COSMIN: Desigur, însă dacă nu am fi făcut semestrul al doilea din clasa a XII-a în regim fizic, consider că ar fi fost mult mai rău, dar așa profesorii au reușit să ne aducă cu picioarele pe pământ și să obțină de la noi rezultate foarte bune.

Îți este dor de perioada liceului?

COSMIN: Îmi este foarte dor de colectivul pe care îl aveam când eram în liceu, mai ales în pauze, când ne strângeam toți puștii și vorbeam, sperând să sune cât mai târziu de sfârșit de pauză.

Recomanzi această școală de pregătire a agenților de frontieră?

COSMIN: Recomand Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră, chiar dacă este o școală care are anumite pretenții de la elevii acesteia, de aceea recomand celor care știu că pot rezista unui program mai diferit față de cel din civilizație, orelor de curs și materiilor predate în școala noastră.

Din punctul meu de vedere, Poliția de Frontieră este cea mai frumoasă ramură a MAI-ului, iar oricât de grea și intensă este pregătirea în școală, personal nu îmi schimb această părere. În efectuarea stagiului de practică, ai ocazia să lucrezi asemeni unui agent de poliție, la frontierele de stat ale României, unde afli frumusețile și  greutățile meseriei de politist de frontieră.

au consemnat ARIANA BUBOIU și GEORGE COFAR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: